Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt.
Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger.
Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Økonomer advarer om at Donald Trumps innføring av straffetoll mot Mexico, Canada og Kina kan ha negative konsekvenser for aksjemarkedet og føre til høyere renter i Norge. Tollkrigen kan føre til økt inflasjon i USA, noe som kan begrense Federal Reserves mulighet til å kutte renten. Dette kan igjen føre til en sterkere dollar og en svakere krone. Norges Bank vurderer et rentekutt i mars, men økte markedsrenter i USA kan gjøre dette mindre sannsynlig. På lang sikt er det negativt for norsk økonomi, som er avhengig av frihandel.
24 dager siden
Statsminister Støre advarer mot norske mottiltak mot USAs nye tollsatser, og frykter en opptrapping av handelskrigen. Han mener Norge heller bør jobbe sammen med andre land for å påvirke USA. Trump innfører toll på varer fra nesten alle land, noe som har ført til uro på finansmarkedene. USAs sentralbanksjef advarer mot økt inflasjon og dempet økonomisk vekst. Støre råder norske sparere til å være forsiktige og sier at det er viktig å ha is i magen.
3 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer mot potensielle negative konsekvenser av Donald Trumps økonomiske politikk, særlig knyttet til handelskriger, for norsk økonomi, og understreker viktigheten av Norges Banks uavhengighet. Hun påpeker at internasjonal handelspolitikk gjør det vanskeligere å forutse renteutviklingen i Norge, og at Norges Bank følger nøye med på utviklingen i EU og USA. Bache ser frem til samarbeid med ny finansminister Jens Stoltenberg, og forventer at lønningene vil stige raskere enn prisene fremover.
15 dager siden
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets vurderer at usikkerheten i amerikansk økonomi øker sannsynligheten for store rentekutt. Lav forbrukertillit, på et nivå lavere enn under finanskrisen i 2008, bidrar til mistillit og risiko for økonomisk stagnasjon. Haugland påpeker at rentekutt i USA også vil øke sannsynligheten for rentekutt i Norge. President Trump har presset sentralbanksjef Jerome Powell til å kutte renten, og forsøker å svekke stillingsvernet for offentlige ledere.
21 dager siden
Tidligere sjeføkonom Steinar Juel advarer om at USA potensielt kan beslaglegge deler av Oljefondets investeringer i landet. Bakgrunnen er et notat fra Trump-rådgiver Stephen Miran, som antyder at USA først vil innføre toll, og deretter gripe inn i finansmarkedene. Norge er spesielt sårbar på grunn av Oljefondets betydelige størrelse. Juel foreslår at Norges Bank bør få større fleksibilitet til å redusere sin eksponering mot USA, og peker på risikoen ved å ha en amerikansk depotbank for fondets verdier. Usikkerheten i finansmarkedene har økt etter Trumps tollpolitikk og Kinas gjengjeldelse.
3 måneder siden
Sjeføkonomer ser økt usikkerhet rundt renteutsiktene i Norge etter at Donald Trump ble president i USA. Markedet har priset inn høyere renteforventninger, noe som kan svekke den norske kronen. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signalisere et kutt i mars. Det er likevel usikkerhet rundt antall rentekutt i år, med mulighet for kun to. Inflasjonen er på vei ned, men kronekursen er svakere enn forventet. Flere økonomer åpner for at lavere rente kan bli kortvarig, og noen utelukker ikke nye rentehevinger. Utviklingen i USA og internasjonale renter påvirker også Norges Banks vurderinger.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer forventninger om renteheving i USA som en konsekvens av Donald Trumps handelspolitikk og økende inflasjon. Økonomer fra DNB Markets og Handelsbanken påpeker at dette kan påvirke Norges Banks pengepolitikk. DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken vil heve renten for å dempe høy kjerneinflasjon, og Handelsbanken ser økt sannsynlighet for stigende renter. Begge er enige om at Norges Bank trolig vil gjennomføre et rentekutt i mars, men understreker at en svekket kronekurs kan forhindre ytterligere kutt. DNB Markets forventer at Norges Bank vil stoppe rentenedgangen etter tre kutt i år, delvis på grunn av forventninger om renteoppgang i USA.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache demper forventningene om store rentekutt og signaliserer at tiden med billige lån er over. Hun understreker at kampen mot prisveksten fortsetter og at kjerneinflasjonen må ned til 2 prosent. Bache er bekymret for lønnsveksten og usikker på hvordan Trumps tollpolitikk vil påvirke Norge. Hun advarer politikere mot å endre mandatet for pengepolitikken og foreslår faste gjennomganger av mandatet for å sikre forutsigbarhet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.