Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, er tilstanden i fjorden fortsatt alvorlig. Miljødirektoratet påpeker at fremdriften er for langsom til å nå de fastsatte miljømålene.
Det siste året har det vært en forsterket innsats for å redusere tilførselen av nitrogen fra jordbruk og avløp, gjennom nye krav, reguleringer og økte statlige tilskudd.
Likevel sliter fjorden fortsatt, og det er behov for en forsterket innsats over tid før man kan forvente en ren og frisk Oslofjord.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, viser nye rapporter fra Miljødirektoratet og Niva at tilstanden fortsatt er alvorlig. Rapporten fra Niva viser at fremdriften er for langsom og virkemidlene utilstrekkelig for å nå miljømålene innen 2026. Nitrogenutslipp er en stor utfordring, da det fører til økt vekst av trådalger som fortrenger tareskog og ålegrasenger. Dette har resultert i en kraftig tilbakegang for sukkertare og stortareskog, samt svekkelse i ålegrasengene. Det understrekes at det kreves en forsterket innsats over tid for å oppnå en ren og frisk Oslofjord.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår nye og strengere tiltak for å redde Oslofjorden, som er hardt rammet av forurensning og overfiske. Tiltakene inkluderer forbud mot visse fiskemetoder og opprettelse av nullfiskeområder hvor alt fiske er forbudt. Dette kommer etter at tidligere tiltak, som forbud mot torskefiske, ikke har hatt ønsket effekt. De største truslene mot fjorden er avløp, jordbruk og fiskeri. Det er et håp om at de nye tiltakene kan være starten på en ny tid for fjorden, men det er også usikkerhet knyttet til om tiltakene er tilstrekkelige og kommer tidsnok. Erfaringer fra hummerfredningssoner og stengte lakseelver kan være relevante for de nye tiltakene.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
1 måned siden
En undersøkelse utført av Opinion viser at et stort flertall av nordmenn støtter fiskeforbud i Oslofjorden. Fjorden er i en alvorlig tilstand grunnet forurensning fra nitrogen fra kloakk og landbruk, utbygging i strandsonen og overfiske. Til tross for befolkningens støtte til et fiskeforbud, er det liten tillit til at politikerne vil iverksette nødvendige tiltak for å redde fjorden.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.
1 måned siden
Norge kritiseres for manglende marint vern til tross for internasjonale forpliktelser. WWF påpeker at kun en liten andel av norske havområder er vernet, og håper den nye havvernloven vil føre til forbedring. Marinbiolog Fredrik Myhre fremhever behovet for representativt vern etter internasjonale standarder, og viser til både mangelfulle eksempler som Saltstraumen og positive resultater fra Jærkysten. WWF oppfordrer regjeringen til å prioritere vern av spesielt verdifulle og sårbare områder for å sikre et sunt og rikt havmiljø for fremtiden.
3 måneder siden
En ny rapport fra Miljødirektoratet viser at Norge ikke vil nå sine klimamål for 2030, selv om alle planlagte tiltak gjennomføres. Utslippene vil overstige målet med omtrent åtte millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Direktoratet påpeker at effekten av klimatiltak tar lengre tid enn tidligere antatt, og at noen utslippseffekter er talt dobbelt. Mulige løsninger for å tette gapet inkluderer økt bruk av biodrivstoff eller kjøp av klimakvoter, men disse er usikre og kostbare. Klima- og miljøministeren understreker at regjeringen jobber med å forsterke klimapolitikken for å nå målene, og at Norge skal oppfylle målet om minst 55 prosent kutt i 2030.