Artikkelen følger en gruppe ungdommer som gjennomgår sesjon for vurdering til førstegangstjeneste i Forsvaret. Mange av de unge er mer opptatt av personlige fremtidsutsikter enn den spente verdenssituasjonen, selv om bekymringer rundt krig og uro også nevnes.
Forsvaret understreker viktigheten av sesjon og behovet for å rekruttere flere, samtidig som de er klar over at mange tar lett på alvoret. Ulike tester, inkludert fysiske prøver og teoriprøver, brukes for å vurdere kandidatenes egnethet.
Forsvaret er forsiktig med bruk av sosiale medier som TikTok og Telegram på grunn av sikkerhetsrisiko.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen følger Dorthea Jonassen og Julie Nilssen gjennom sesjon i Forsvaret, der de testes fysisk og mentalt for å vurdere deres egnethet. Forsvaret øker bemanningen grunnet et mer anstrengt verdensbilde, og ser etter motiverte ungdommer som vil bidra til landets sikkerhet. Dorthea drømmer om stridsvogner, mens Julie ønsker å utfordre seg selv. Sesjonen består av flere tester, og avgjør om de får en plass i Forsvaret. Dorthea består og skal inn i Luftforsvaret, etter anbefaling fra sesjonsoffiseren, mens Julie får en ny sjanse til å forbedre sine resultater.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over økt sårbarhet og usikkerhet i verden, og stiller spørsmål ved Norges beredskap. Den beskriver hvordan unge menneskers engasjement i Forsvaret øker, samtidig som det rapporteres om nedbemanning og mangel på ressurser. Forfatteren peker på nødvendigheten av å styrke det norske forsvaret, redusere avhengigheten av USA, og forbedre Forsvarets interne effektivitet. Artikkelen understreker også viktigheten av å oppmuntre unge til å velge en militær karriere og sikre at de får meningsfulle oppgaver for å bidra til Norges sikkerhet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at flere unge bør inn i Forsvaret, spesielt i lys av den anspente sikkerhetspolitiske situasjonen. Skribenten deler egne positive erfaringer fra førstegangstjenesten og mener at verneplikten gir ungdom en unik mulighet til å bidra til fellesskapet og utvikle viktige verdier. Med henvisning til Totalberedskapsmeldingen understrekes viktigheten av å prioritere sikkerhetstiltak, selv om det kan kreve omprioritering av velferdsgoder. Unge generasjoner må være forberedt på å ta et større ansvar for landets sikkerhet.
1 måned siden
Elias Bruun Gravdal (18) fra Hamar er motivert for å avtjene verneplikten, men bekymret for den usikre verdenssituasjonen og krig. Under sesjonen uttrykker han bekymring for å havne for nær Russland, og frykter at han må ofre sin afro. En fersk undersøkelse viser at flere unge er bekymret for krig. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener Norge ikke er godt nok rustet for krig, men antallet vernepliktige skal økes. Elias skal inn i Luftforsvaret på Madla i 2026.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan den globale situasjonen påvirker nordmenns tanker og bekymringer, med fokus på forsvarspolitikk. Mange er urolige på grunn av krig, politisk ustabilitet og økonomisk press. Nettavisen har intervjuet folk i Oslo om deres syn på Norges forsvarspolitikk, spesielt knyttet til kjøp av fregatter fra USA og forholdet til NATO. Meningene er delte; noen ønsker å styrke forsvaret og europeiske allianser, mens andre mener Norge bør prioritere lokal produksjon og trygge avtaler. Debatten omfatter også spørsmålet om EU-medlemskap. En psykolog gir råd om å begrense nyhetskonsum og fokusere på en trygg hverdag for å dempe bekymringer i en usikker tid.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
1 måned siden
Artikkelen følger rekrutter i Utdanningskompaniet under førstegangstjenesten i Nord-Norge, hvor de øver på både førstehjelp i strid og skarpskyting. Rekruttene drilles i realistiske scenarioer, inkludert å yte førstehjelp til skadde medsoldater under press. Samtidig gjennomføres skyteøvelser på lange avstander, hvor rekruttene oppnår gode resultater. Artikkelen belyser også regjeringens planer om å øke antallet vernepliktige i årene som kommer, samt rekrutters tanker rundt tjenesten og beredskap.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg det økende presset unge føler for å bli den beste versjonen av seg selv, ofte forsterket gjennom TV-programmer som «Kompani Lauritzen» og sosiale medier. Forfatteren stiller spørsmål ved om denne konstante selvforbedringen har gått for langt, og om det bidrar til økningen i psykiske plager blant unge. I en tid preget av krig, uro og polarisering, argumenteres det for at fokuset på selvutvikling kan hindre engasjement i samfunnet. Psykolog Peder Kjøs påpeker at deltakelse i frivillighet og politiske organisasjoner kan redusere følelsen av maktesløshet og angst.