USA presser Ukraina for en ny avtale om landets mineral- og energiressurser, ifølge Financial Times. Avtalen gir USA vetorett over et felles investeringsfond, noe ukrainske tjenestepersoner kritiserer som et forsøk på å undergrave landets suverenitet.
Det nye utkastet omfatter alle mineralressurser, inkludert olje og gass, samt tilhørende infrastruktur. President Zelenskyj har uttalt at USA stadig endrer vilkårene, men understreker at Ukraina ikke er imot avtalen.
USA har separate forhandlinger med Russland og Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ukraina har avvist et forslag fra USA om å gi dem tilgang til 50% av landets mineralressurser i bytte mot amerikansk støtte. President Zelenskyj avviser forslaget og krever tydelige sikkerhetsgarantier før en slik avtale kan vurderes. USA er interessert i Ukrainas forekomster av sjeldne metaller og kritiske råstoffer, men ukrainske myndigheter er bekymret for manglende sikkerhetsgarantier i avtalen. Trump-administrasjonen ønsker en rask avtale for å løse konflikten med Russland, men europeiske land vil bli holdt utenfor de planlagte fredsforhandlingene.
2 måneder siden
USA og Ukraina nærmer seg en avtale om utnyttelse av Ukrainas mineralressurser etter en periode med diplomatisk konflikt. Et nytt utkast til avtale er presentert av USA, etter at president Zelenskyj avviste det opprinnelige forslaget som ga USA 50% av inntektene og underla avtalen amerikansk jurisdiksjon. Det nye utkastet skal ha fjernet de mest kontroversielle punktene. Zelenskyjs rådgivere oppfordrer ham til å signere avtalen for å unngå ytterligere konflikt med Trump. Ukraina har betydelige reserver av sjeldne jordarter, og Zelenskyj har signalisert at han er klar for en investerings- og sikkerhetsavtale med USA.
28 dager siden
USA og Ukraina forhandler om en mineralavtale der USA krever tilbakebetaling av militær støtte og en betydelig andel av Ukrainas naturressurser, inkludert viktige mineraler som litium og titan. Ukraina er skeptisk til avtalen, men frykter konsekvensene av å miste amerikansk støtte. Eksperter beskriver USAs krav som potensielt «koloniserende». Avtalen gir ingen garantier for fortsatt militær bistand, noe Ukraina har etterspurt. Forhandlingene har skapt splid og bekymring for Ukrainas suverenitet.
2 måneder siden
USA legger press på Ukraina for å inngå en mineralavtale som vil gi dem fortrinnsrett til Ukrainas store reserver av sjeldne metaller, som kompensasjon for tidligere militærhjelp. Ukraina nøler med å akseptere avtalen uten at sikkerhetsgarantier inkluderes. Avtalen gir USA rett til 50% av Ukrainas sjeldne jordarter, men inneholder ingen forpliktelser fra USAs side når det gjelder sikkerhet eller investeringer. Selv om Ukraina har betydelige reserver, vil det kreve store investeringer og lang tid å realisere utbyttet, anslagsvis 16 til 18 år fra oppstart til levering.
2 måneder siden
USA har moderert sine krav i et forslag til mineralavtale med Ukraina. Tidligere utkast innebar at USA skulle ha førsterett på kjøp av alle mineraler og motta 50% av inntektene fra naturressurser. Det nye utkastet foreslår et fond der Ukraina setter inn 50% av fremtidige inntekter fra statseide mineraler, og fondet skal investere i ukrainske prosjekter. Zelenskyj ser avtalen som en potensiell del av en fremtidig sikkerhetsgaranti. Ukraina har tidligere avvist lignende utkast på grunn av manglende sikkerhetsgarantier fra USA, og Trump mener Nato-medlemskap for Ukraina er urealistisk.
2 måneder siden
USA og Ukraina forhandler om en avtale der USA krever en betydelig andel av Ukrainas inntekter fra naturressurser, som tilbakebetaling for tidligere bistand. Donald Trump ønsker at Ukraina skal betale tilbake all økonomisk og militær støtte. Ukraina søker sikkerhetsgarantier, inkludert militær bistand, men har avvist flere amerikanske utkast som anses ubalanserte og lite forpliktende for USA. Eksperter kritiserer USAs krav som urimelige gitt Ukrainas vanskelige situasjon og mener avtalen er ensidig.
2 måneder siden
Ukraina og USA forhandler om en mineralavtale som kan gi USA tilgang til viktige mineraler i Ukraina. Avtalen sees som en potensiell sikkerhetspolitisk forpliktelse for USA og kan redusere Vestens avhengighet av Kina. Trump ønsker avtale som en form for tilbakebetaling for støtte til Ukraina, mens Zelenskyj prioriterer sikkerhetsgarantier. Utfordringer inkluderer høye kostnader, lang tidshorisont, manglende infrastruktur og at mange ressurser befinner seg i russisk-okkuperte områder. Eksperter understreker at økt selvforsyning av strategiske råvarer er høyt prioritert for Vesten.
2 måneder siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avvist et forslag fra USA om å gi amerikanerne tilgang til halvparten av Ukrainas mineralressurser, inkludert sjeldne jordarter, som en måte å tilbakebetale amerikansk bistand. Zelenskyj begrunner avslaget med manglende sikkerhetsgarantier mot fremtidig russisk aggresjon. Det hvite hus kritiserer Zelenskyjs avgjørelse og mener en avtale vil være en garanti for varig fred. Senator Lindsey Graham mener en slik avtale vil styrke USAs støtte til Ukraina, mens Zelenskyj understreker at Ukraina fortsatt trenger støtte for å overleve.
2 måneder siden
Trump og Zelenskyj forventes å signere en mineralavtale som gir USA rettigheter til Ukrainas naturressurser, inkludert sjeldne jordarter, olje og gass. Avtalen innebærer at Ukraina overfører halvparten av inntektene fra disse ressursene til et felles investeringsfond. Det er usikkert hvor stor eierandel USA vil ha i fondet, og amerikansk lov vil bestemme omfanget. Ukraina får ingen sikkerhetsgarantier gjennom avtalen, men Trump antyder at USAs engasjement i landets ressurser kan øke interessen for Ukrainas sikkerhet. Samtidig har Putin tilbudt USA samarbeid om mineralutvinning i de okkuperte områdene av Ukraina.
2 måneder siden
USA forsøker å presse Ukraina til å gi fra seg store summer og kontroll over ressurser i bytte mot sikkerhetsgarantier, ifølge The Telegraph. Donald Trump krever 500 milliarder dollar og kontroll over mineraler, havner, infrastruktur, olje og gass. Zelenskyj avslo først kravet om mineraler uten sikkerhetsgarantier. Et dokument datert 7. februar 2025, beskrives som økonomisk kolonisering og har skapt panikk i Kyiv. USA foreslår også et felles investeringsfond for å sikre gjenoppbyggingen av Ukraina. Vilkårene skal være strengere enn de som ble pålagt Tyskland og Japan etter andre verdenskrig.