Artikkelen belyser den økende forekomsten av snikfilming, der skjulte kameraer brukes til å filme folk på toaletter, i dusjer og andre private situasjoner. Slike hendelser er rapportert fra arbeidsplasser, skoler og private hjem.
Teknologien har gjort det vanskeligere å oppdage kameraene, samtidig som motivene varierer fra seksuell tilfredsstillelse til økonomisk vinning og hevn. Snikfilming er et globalt problem, spesielt i Asia, der det tas grep som inspeksjoner og egne togvogner for kvinner.
For de som blir utsatt for snikfilming, kan konsekvensene være alvorlige, med tap av tillit og psykiske påkjenninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny sak om snikfilming har dukket opp hos konsulentselskapet Sopra Steria i Oslo, der en ansatt er siktet for å ha plassert kameraer på toalettene. Psykologspesialist Svein Øverland forklarer at snikfilming har økt etter 90-tallet og at det ofte er en seksuell forstyrrelse der gjerningspersoner mister kontrollen. Han påpeker at mange menn har en interesse for kikking, men at det blir et problem når det går over til å være en tvangsmessig handling. Snikfilmere er ofte ressurssterke og kan ha holdt på i mange år før de blir tatt, og de rettferdiggjør gjerne handlingene sine overfor seg selv. Usikkerheten dette skaper hos de utsatte er en stor belastning.
4 måneder siden
En tidligere ansatt i konsulentselskapet Sopra Steria er siktet for snikfilming etter at tre skjulte kameraer ble funnet på selskapets kontorer i Oslo. Kameraene var gjemt i såpedispensere på toaletter. Politiet etterforsker saken, og Datatilsynet uttrykker bekymring for økende tilfeller av skjult overvåking og frykter store mørketall. De understreker at slik overvåking er ekstremt krenkende og ulovlig. Sopra Steria har uttalt at saken ikke dreier seg om sikkerhetsbrudd, og at sensitiv informasjon ikke er på avveie. En sikkerhetsekspert påpeker at teknologien for skjult overvåking er blitt mer tilgjengelig og avansert, noe som øker sårbarheten.
3 måneder siden
Artikkelen belyser risikoen ved bruk av private digitale verktøy i arbeids- og studiesammenheng. Flere eksempler viser hvordan sensitiv informasjon utilsiktet kan havne i feil hender, enten det er jobbrelaterte dokumenter, bilder fra praksis eller pasientinformasjon. Bruk av private enheter og apper, såkalt skygge-IT, øker faren for datalekkasjer og tap av kontroll for arbeidsgiver. Helsepersonell sin bruk av private mobiltelefoner på jobb er også et tema, da dette kan utfordre personvernet. Manglende bevissthet rundt digital sikkerhet er en fellesnevner i de fleste eksemplene.
4 måneder siden
En ansatt i IT-konsulentselskapet Sopra Steria er siktet for snikfilming etter at det ble funnet skjulte kameraer på selskapets toaletter. Kameraene var gjemt i dispensere på handikap- og dametoaletter. Politiet aksjonerte etter at renholdspersonalet oppdaget et kamera. Den ansatte er ikke lenger ansatt i selskapet, og vedkommendes mobiltelefon er beslaglagt. Politiet etterforsker saken, men har ikke funnet bevis for at bilder eller videoer er delt på internett. Selskapet har informert sine ansatte om hendelsen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere av hensyn til etterforskningen.
4 måneder siden
En ansatt ved IT-selskapet Sopra Steira er siktet for snikfilming etter at flere skjulte kameraer ble funnet på selskapets toaletter. Politiet ble koblet inn i saken etter at renholdspersonale oppdaget et av kameraene den 28. november. Selskapet har bekreftet hendelsen og informert sine ansatte, men henviser til politiet for ytterligere kommentarer om etterforskningen. Den siktedes ansettelsesforhold er avsluttet. Saken ble først meldt av Finansavisen, og VG bekrefter at et varsel er sendt ut til de ansatte.
2 måneder siden
En mann er siktet for seksuallovbrudd etter å ha filmet jenter i en skolegarderobe i Indre Østfold. Kommunen anmeldte forholdet tre ganger mellom 2022 og 2023, men foreldrene ble først informert om saken denne uken. Foreldre reagerer sterkt på mangelen på informasjon og frykter at bildene kan ha blitt spredt på nettet. Politiet fant bilder fra 2018 til 2023 i mannens bolig. Kommunen beklager og vil gjennomgå saken. Politiet patruljerer rundt siktedes bolig etter hærverk.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler flere tilfeller av seksuelle overgrep begått av taxisjåfører i Oslo mot kvinnelige passasjerer. Den belyser hvordan kvinner ofte føler seg utrygge når de reiser alene om natten, spesielt i taxi. Flere sjåfører er dømt for alvorlige overgrep, inkludert voldtekt og frihetsberøvelse. En kvinne fortalte i retten at hun måtte late som hun var bevisstløs for å stoppe overgrepet. Artikkelforfatteren argumenterer for at taxiselskapene må innføre klare etiske retningslinjer for å beskytte passasjerene, og forby sjekking og seksuell kontakt mellom sjåfører og passasjerer.
2 måneder siden
En mann i 50-årene er tiltalt for seksuelt krenkende atferd etter å ha filmet sin kjæreste og hennes mindreårige datter i et privat hjem i Steinkjer. Kameraet var gjemt i en luftfrisker på badet og overførte bilder til mannens mobil. Forholdet ble oppdaget da en av kvinnene fant kameraet. Mannen er også tiltalt for ulovlig våpenbesittelse. Aktor la ned påstand om 30 dagers fengsel, men uttrykte bekymring for at rettspraksis ikke reflekterer krenkelsen ved å bli filmet i eget hjem. Mannen nekter straffskyld, og dommen er ventet i februar.
2 måneder siden
Politiet i Agder har avsluttet etterforskningen av en sak om snikfilming i en privatbolig under Arendalsuka. Etterforskningen viser at mannen skal ha satt opp skjult kamera flere ganger siden 2021. Det er identifisert 13 fornærmede, både menn og kvinner over 18 år, hvorav fem fra Arendalsuka i fjor, to fra 2022, og seks fra 2021. Politiet opplyser at det ikke er funnet bevis for at videofilene er delt med andre, og vil ikke kommentere relasjonen mellom siktede og de fornærmede.
27 dager siden
Artikkelen omhandler seksuell utpressing av gutter og menn, hvor kriminelle lurer dem til å sende nakenbilder og deretter truer med å offentliggjøre dem hvis de ikke betaler. Kripos har analysert et stort antall saker og funnet at ofrene ofte er unge, og at utpresserne opererer fra utlandet. Konsekvensene for ofrene kan være alvorlige, inkludert psykiske problemer og selvmordstanker. Politiet oppfordrer ofre til å ikke betale og anmelde forholdet, og etterlyser større engasjement fra sosiale medier og betalingsformidlere for å forebygge denne type kriminalitet.