Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen.
Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa.
Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til et hastemøte i Paris etter at USA har skapt usikkerhet rundt fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Det er bekymring for om Europa kan garantere Ukrainas sikkerhet uten amerikansk støtte. Storbritannia og Sverige vurderer å sende fredsbevarende styrker, mens Venstre og MDG ønsker at Norge skal bidra, men regjeringen er avventende. Eksperter understreker at Europa må ta vanskelige avgjørelser for å være en troverdig sikkerhetsaktør og for å avskrekke Russland, og advarer mot konsekvensene dersom Russland okkuperer hele Ukraina.
2 måneder siden
Europa er i kriseberedskap etter signaler fra USA om mulige forhandlinger med Russland om Ukraina, der europeiske interesser kan bli tilsidesatt. Frykten er at USA vil prioritere egne fordeler og inngå avtaler som svekker Ukrainas posisjon, for eksempel ved å akseptere russisk kontroll over okkuperte områder og utsette Nato-medlemskap. USA har ekskludert Europa fra de innledende samtalene. Eksperter mener at forhastede fredsforhandlinger kan være en fordel for Russland, og flere europeiske ledere tar til orde for en egen europeisk handlingsplan for å sikre Europas interesser.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til krisemøte i Paris på initiativ fra Frankrikes president Macron. Møtet omhandler krigen i Ukraina og europeisk sikkerhet, i lys av USAs mulige linjeskifte og samtaler mellom Russland og USA. Hovedfrykten er at USA vil forhandle frem en fredsløsning med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa, noe som kan gå på bekostning av europeiske interesser. Møtet skal diskutere hvordan Europa kan sikre sin deltakelse i fremtidige forhandlinger og unngå beslutninger som kompromitterer europeisk sikkerhet.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Frankrike har invitert Norge til et krisemøte i Paris for å diskutere situasjonen rundt Ukraina-krigen, etter at USA og Russland innledet samtaler uten europeisk deltakelse. Statsminister Støre prioriterer et planlagt besøk til Hydro på Karmøy og vil derfor ikke delta. Møtet utvides til å inkludere flere land utenfor EU. Ukrainas president Zelenskyj er kritisk til forhandlingene som foregår uten Ukrainas tilstedeværelse, og europeiske ledere er bekymret for at viktige beslutninger tas uten deres innflytelse. Jens Stoltenberg understreker viktigheten av at Europa er med i forhandlingene som omhandler europeisk sikkerhet.
1 måned siden
Europeiske ledere forsøker å finne en løsning for Ukraina som er akseptabel for alle parter, inkludert Trump og Russland, samtidig som de vil unngå at Nato svekkes. Planen inkluderer en mulig fredsbevarende styrke og fortsatt militær støtte til Ukraina. Russland avviser imidlertid enhver form for europeisk innblanding og våpenhjelp. Samtidig vurderer Trump å kutte våpenstøtten til Ukraina, noe som gjør situasjonen mer komplisert. Frykten er at Trump vil prioritere forholdet til Putin og kreve lojalitet, selv om det går utover Ukraina.
1 måned siden
Europeiske ledere er samlet i London for å drøfte sikkerhetspolitikken i lys av et mulig skifte i USAs engasjement. Møtet følger etter kritikk fra USA og en tilspisset situasjon rundt Ukraina. Alastair Campbell fremhever Norges potensielle rolle i å konfrontere Putin, mens Espen Barth Eide understreker betydningen av Ukraina-krigen for Europas fremtid. Toppmøtet har som mål å etablere en strategi etter at Trump har skapt usikkerhet om USAs forpliktelser i NATO, noe som øker presset på europeiske ledere.