Siden våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas ble kunngjort onsdag, har over 120 palestinere blitt drept i Gaza. Avtalen, som trer i kraft søndag, gir håp om en slutt på konflikten og at nødhjelp kan nå frem. Mange palestinere har flyktet fra sine hjem og lever under vanskelige forhold.
Krigen startet etter Hamas' angrep mot Israel 7. oktober 2023, hvor rundt 1200 mennesker ble drept og ca. 250 tatt som gisler.
Israel har som mål å knuse Hamas, mens palestinske helsemyndigheter melder om nesten 47 000 drepte palestinere siden krigen startet. FN anslår at 90 prosent av befolkningen i Gaza er drevet på flukt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel gir håp, men markerer ikke slutten på konflikten. Israelske angrep drepte 73 palestinere i timene før våpenhvilen trådte i kraft, noe som illustrerer den dype mistilliten mellom partene. Avtalen skal vare i seks uker, med utveksling av gisler og fanger, og humanitær hjelp til Gaza. Krigen har krevd over 50 000 liv og drevet to millioner på flukt. Det er avgjørende at våpenhvilen brukes til å skape en varig fred, og at omverdenen, spesielt Qatar, Egypt og USA, overvåker at betingelsene oppfylles. Bitterhet og raseri etter terrorangrepet i oktober 2023 gjør situasjonen svært spent.
3 måneder siden
Israel og Hamas har inngått en avtale om løslatelse av israelske gisler og palestinske fanger. Den israelske regjeringen skal møtes fredag for å godkjenne avtalen. Det har vært anklager om at Hamas forsøkte å endre deler av avtalen, noe Hamas avviser. Våpenhvilen trer i kraft søndag dersom avtalen godkjennes, og det skal senere forhandles om en endelig slutt på krigen. Siden krigen startet 7. oktober 2023, har over 46.000 mennesker blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, og store deler av området er lagt i ruiner.
3 måneder siden
Israel og Hamas har inngått en avtale om utveksling av israelske gisler og palestinske fanger. Den israelske forhandlingsgruppen har informert statsminister Benjamin Netanyahu om avtalen, og regjeringen skal møtes fredag for å godkjenne den. Netanyahus kontor anklaget Hamas for å ha forsøkt å endre avtalen, noe Hamas avviser. Våpenhvilen, som ble kunngjort av Qatar og USA, trer i kraft søndag dersom den godkjennes av den israelske regjeringen. Avtalen innebærer en utveksling av gisler og fanger, og det skal senere forhandles om en endelig slutt på krigen. Siden kunngjøringen om våpenhvileavtalen er minst 72 mennesker drept i israelske angrep på Gazastripen. Krigen startet etter Hamas' angrep mot Israel 7. oktober 2023, og over 46.000 mennesker er drept i de israelske angrepene siden.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent våpenhvileavtalen med Hamas etter lange forhandlinger og uenigheter. Avtalen, som trer i kraft søndag, innebærer en utveksling av israelske gisler mot palestinske fanger. Regjeringen brukte over seks timer på å behandle avtalen, der 24 statsråder stemte for og åtte imot. Avtalen ble først meldt onsdag, men ble forsinket da Hamas ble anklaget for å gå tilbake på deler av den. Krigen i Gaza startet etter Hamas' angrep 7. oktober 2023, og har ført til store ødeleggelser og tap av menneskeliv. I første omgang skal israelske gisler utveksles for palestinske fanger, før det i en senere fase skal forhandles om vilkårene for en endelig slutt på krigen.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en avtale med Hamas om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger. Avtalen, som trer i kraft søndag, innebærer at Israel løslater 737 palestinske fanger i første fase, mens Hamas frigir 33 israelske gisler. Til tross for protester fra flere statsråder, ble avtalen vedtatt etter et seks timer langt regjeringsmøte. Utenriksminister Espen Barth Eide er lettet over avtalen og understreker viktigheten av rask gjennomføring. Avtalen ble forhandlet frem etter at det først var enighet, deretter uenighet, før partene igjen kom til enighet. Krigen i Gaza brøt ut etter Hamas' angrep 7. oktober 2023, og har ført til store tap av menneskeliv og omfattende ødeleggelser.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter over 15 måneder med krig. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza og frigivelse av israelske gisler. Både israelere og palestinere har feiret avtalen, men eksperter advarer om at dette ikke er en endelig løsning på konflikten. En norskpalestiner som overlevde krigen i Gaza, understreker at voldsspiralen ikke er brutt, og at lidelsene vil fortsette i mange år. Minst 46 707 palestinere er drept, og over 100 000 er skadet. Gjenoppbyggingen av Gaza vil ta lang tid, og det er stor usikkerhet rundt den videre utviklingen. Konflikten kan blusse opp igjen, og grobunnen for videre konflikt er større nå enn før krigen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
3 måneder siden
Våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft søndag etter forsinkelser og fortsatte angrep. En historiker understreker at avtalen er skjør på grunn av stor mistillit mellom partene. Over 46.000 mennesker er drept i konflikten, og store deler av Gaza er ødelagt. Høyrenasjonale i Israel motsetter seg våpenhvilen, og gislenes tilstand er sentral. Statsminister Støre forventer at kamphandlingene opphører og at humanitær hjelp når frem. Det er bekymring for at avtalen kan bryte sammen på grunn av mistillit og motstand fra ulike hold.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft søndag morgen, etter uker med forhandlinger. Avtalen innebærer løslatelse av gisler og fanger, samt tilbaketrekning av israelske styrker fra deler av Gaza. Palestinere i Gaza uttrykker lettelse, men også sorg over tapene de har lidd. I Israel er det blandede reaksjoner, med noen som feirer og andre som protesterer. Flere politikere har trukket seg fra regjeringen i protest mot avtalen. Humanitære organisasjoner forbereder seg på å øke nødhjelpsleveransene til Gaza, der behovene er enorme etter måneders konflikt. Det er usikkerhet knyttet til hvor lenge våpenhvilen vil vare.