Energiminister Terje Aasland mener det ikke finnes enkle løsninger på de høye strømprisene, og avviser flere forslag fra andre partier som å redusere strømeksporten eller reforhandle kabelavtaler. Han viser til at Strømprisutvalget har vurdert de fleste forslagene og konkludert med at de enten ikke er effektive eller er i strid med EØS-avtalen.
Aasland understreker at Norge har kontroll over kraften, men ikke prisene, og at regjeringen vil fokusere på å hjelpe sluttbrukerne direkte gjennom strømstøtte og fastpriskontrakter.
Han er bekymret for de store prissvingningene og jobber med å finne løsninger for å dempe prissjokkene, spesielt for små bedrifter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Trond Giske foreslår at Norge skal true med å stenge utenlandskablene for å få bedre strømavtaler og lavere priser. Han mener Norge må ta tilbake kontroll over strømmen og regulere handelen med utlandet. Energiminister Terje Aasland er uenig i forslaget og mener det er uklokt å bryte avtaler. Han påpeker at regjeringen allerede har gjort justeringer i eksisterende avtaler for å sikre likevekt i kraftutvekslingen. Giske mener stenging av kabler kan være et virkemiddel for å oppnå bedre avtaler, mens Aasland mener man må forholde seg til de avtalene som er inngått.
4 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) beskriver torsdagens strømpriser som "helt jævlige" og "hinsides", med priser i Sør-Norge som når over 13 kroner per kilowattime i den dyreste timen. Han understreker at husholdninger er beskyttet av strømstøtteordningen, som gir en snittpris på litt over én krone per kilowattime. For næringslivet er situasjonen mer krevende, men Aasland peker på muligheten for å tegne fastprisavtaler. Han avviser forslag fra andre partier om makspris og statlig strømselskap, og sier Arbeiderpartiet vil si nei til flere utenlandskabler dersom de bidrar til høyere priser. Aasland håper på færre dager med slike ekstreme priser.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
2 dager siden
Energiminister Terje Aasland avkrefter at det blir en ny høringsrunde om forslaget til strømprisordningen kalt norgespris. Dette skjer til tross for kritikk fra blant annet Regelrådet.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland avviser å utsette de omstridte EU-direktivene til etter valget, og mener motstandere sprer feilinformasjon. Han understreker at direktivene ikke vil påvirke strømpriser eller norsk suverenitet, og at bygningsdirektivet fra 2018 ikke medfører nye krav for boligeiere. Aasland kritiserer Senterungdommen for å hevde at direktivene vil gi store regninger for isolering av gamle hus. Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, men det er ingen intern frist satt. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, noe som setter regjeringssamarbeidet på prøve.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i striden om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og lavere strømpriser, og er sterkt imot å innlemme de tre aktuelle EU-direktivene i norsk lov. Arbeiderpartiet står på sitt, og striden kan føre til en regjeringskrise. Vedum sier at han jobber for å finne løsninger sammen med Ap, og at stemningen mellom ham og Støre er god, selv om de er uenige i denne saken. Både Sp og Ap har hatt hastemøter om strømstriden.
8 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.