Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
Artikkelen forteller historien om Edel Knudsen (66) som trengte en ny nyre etter at den hun fikk for 20 år siden sviktet. Edel har levd med den alvorlige sykdommen lupus siden hun var 27, noe som har rammet nyrene hennes. Etter tre år med dialyse fire ganger i uken, ble hun utredet for en ny transplantasjon.
Hennes nære venninne gjennom mange år, Marit Skancke (64), meldte seg som donor. Til tross for ulik blodtype, muliggjorde nye metoder transplantasjonen.
Operasjonen ble utført ved Rikshospitalet i Oslo og beskrives som vellykket. Edel og Marit er begge glade og lettet etter inngrepet, og Edel ser frem til å gjenvinne energi og være en mer aktiv bestemor for sine fire barnebarn.
Edel Knudsen
Marit Skancke
Morten Heier Skauby
Aleksander Sekowski
Casper Beiske
Revmatikerforeningen
Lupus-foreningen
St. Olavs hospital
Oslo universitetssykehus Rikshospitalet
Stiftelsen Organdonasjon
Trondheim
Oslo
St. Olavs hospital
Oslo universitetssykehus Rikshospitalet
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har mottatt en ny nyre etter over tre års venting. Han uttrykker takknemlighet overfor donoren, helsevesenet og sine nærmeste. Andersen forteller at nyresvikten startet etter en fottur i Himalaya i 2017, hvor han brukte en kombinasjon av Ibux og Voltaren. Han har siden vært avhengig av dialyse hjemme. Andersen måtte redusere vekten betydelig for å kvalifisere for transplantasjon. Han ser frem til å returnere til fjellene og understreker viktigheten av å ta stilling til organdonasjon, og deler en historie fra sin barndom om en dialysepasient.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
10 dager siden
Se og Hørs sjefredaktør, Ulf André Andersen, har mottatt en etterlengtet nyretransplantasjon etter å ha ventet i tre og et halvt år. Andersen beskriver øyeblikket som uvirkelig, etter lang tid med dialyse, hvor han til og med lærte å sette dialyse selv hjemme. Nå venter en periode med jevnlige prøver og medisintilpasninger for å sikre at kroppen aksepterer den nye nyren. For å kvalifisere for transplantasjonen måtte Andersen gå ned i vekt, og han er nå fokusert på å opprettholde en sunn livsstil. Han uttrykker stor takknemlighet overfor donoren og helsevesenet, og ser frem til et mer normalt liv uten dialyse. Andersen oppfordrer også andre til å vurdere organdonasjon.
9 dager siden
Artikkelen forteller historien om Magne (82) som begynte å trene styrke for å kunne ta vare på sin syke kone, Anna. Han startet med styrketrening for seks år siden og har oppnådd utrolige resultater, blant annet å løfte 200 kilo i markløft på gullbryllupsdagen. Med hjelp fra sin personlige trener, Seul-Kee Lee El-Najar, har han funnet en ny lidenskap og forbedret sin egen helse. Magne ønsker å inspirere andre eldre til å trene styrke og utfordre det negative synet på «eldrebølgen». Han mener styrketrening kan bidra til at eldre kan klare seg selv lenger og spare samfunnet for store utgifter.
22 dager siden
Artikkelen forteller historien om Christine Koth og Thomas «Lillebror» Finne, som utviklet et sterkt vennskap etter at Lillebror tok kontakt under Christines kreftbehandling i 2019. Lillebror støttet henne gjennom sykdommen med oppmuntring, gaver og bønn. Etter at Christine ble friskmeldt høsten 2022, fikk Lillebror selv en kreftdiagnose etter å ha opplevd uforklarlig slitenhet og smerter. Artikkelen beskriver hvordan deres vennskap har vært en kilde til styrke for dem begge i møte med livstruende sykdom.
1 måned siden
Artikkelen omhandler nyresvikt, en snikende sykdom som rammer mange nordmenn uten at de vet det. Knut August Skønberg forteller om sin erfaring med diabetes type 1, som førte til alvorlig nyresvikt og dialyse. Spesialist Anupam Chandra opplyser at omtrent 600.000 nordmenn har kronisk nyresykdom, men at flertallet ikke er klar over det selv. Artikkelen oppfordrer til å oppsøke fastlege for en enkel sjekk via blod- og urinprøve. Skønberg fikk til slutt transplantert en ny nyre.
3 måneder siden
Dronning Sonja (87) er utskrevet fra Rikshospitalet etter en vellykket pacemakeroperasjon. Hun smilte og vinket til pressen ved avreise. Operasjonen fant sted etter at dronningen ble innlagt med hjerteflimmer under en skitur forrige helg. Hun ble først skrevet ut med normal hjerterytme, men senere innlagt igjen for å få operert inn en pacemaker. Kong Harald fikk en lignende operasjon i fjor. En pacemaker brukes for å regulere hjerteslag ved for lav puls eller stopp, og sender små strømstøt til hjertet. Dronning Sonja har ingen planlagte aktiviteter i den nærmeste tiden.
3 måneder siden
Dronning Sonja (87) har fått operert inn en pacemaker etter å ha opplevd hjerteflimmer under en skitur i helgen. Inngrepet, som ble utført på Rikshospitalet, var vellykket, og dronningen har det bra. Hun vil være på sykehuset i en dag eller to. Beslutningen om å operere inn pacemaker ble tatt etter at dronningen fikk hjerteflimmer. Hun ble først innlagt på sykehus i Lillehammer, men ble senere overført til Rikshospitalet. En pacemaker brukes for å regulere hjerterytmen ved å gi små strømstøt når hjertet slår for sakte eller stopper. Kong Harald fikk også operert inn pacemaker i fjor.
3 måneder siden
Dronning Sonja (87) fikk operert inn en pacemaker på Rikshospitalet etter å ha opplevd hjerteflimmer. Hun er nå sykmeldt frem til 24. januar. Dette skjer etter at kong Harald har hatt flere helseutfordringer de siste årene. Dronningen har tidligere gjennomgått flere operasjoner, spesielt i føttene, på grunn av slitasjeskader. Hun har også hatt noen sykmeldinger, men er generelt kjent for sin gode helse og aktive livsstil. Kongehusekspert Tove Taalesen understreker dronningens imponerende arbeidsmoral og evne til å ta vare på seg selv, blant annet gjennom friluftsliv.
4 måneder siden
Skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold har gjennomgått et vellykket hjerteinngrep onsdag denne uken. Inngrepet ble utført ved Ahus Gardermoen, og ifølge Norges Skiskytterforbund føler Tandrevold seg bra etter operasjonen. Hun er allerede i gang med lett trening. Tandrevold uttrykker stor takknemlighet for oppfølgingen hun har fått fra familie, støtteapparat og helsevesenet, og føler seg trygg gjennom hele prosessen. Hun er takknemlig for kunnskapen og omsorgen hun har mottatt.