En pågående rettssak i Oslo tingrett mellom tre sykkelbud og Wolt omhandler spørsmålet om budene skal klassifiseres som ansatte eller selvstendige oppdragstakere. Fellesforbundet, som organiserer budene, oppnådde tidligere en tariffavtale med Foodora etter en streik.
Dommen i saken vil ha store ringvirkninger for Wolt og potensielt andre selskaper i gig-økonomien, da den vil avgjøre hvilke rettigheter budene har. Foodora tillater budene å velge sin status, mens den juridiske vurderingen baseres på en rekke faktorer, inkludert grad av kontroll, bruk av eget utstyr og økonomisk risiko.
En tidligere dom i en sak om en solist illustrerer at vurderingen av oppdragstakerstatus kan være kompleks og basert på ulike argumenter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Fire Wolt-bud har vunnet en rettssak mot selskapet om retten til fast ansettelse. Oslo tingrett har slått fast at budene må regnes som ansatte, og ikke som selvstendige oppdragstakere. Oslo transportarbeiderforening mener dommen vil få konsekvenser for alle Wolt-bud, og at selskapet må følge arbeidsmiljøloven. Wolt er skuffet over avgjørelsen og vurderer å anke, da de mener budene er oppdragstakere med frihet og ansvar som følger med.
1 måned siden
Et postbud er tiltalt i Oslo tingrett for grovt underslag etter at Apple-produkter til en verdi av 300.000 kroner forsvant under levering i januar 2024. Mannen var ansatt som sjåfør for et firma som leverte pakker for PostNord. Tiltalte nekter straffskyld og forklarer at systemfeil hos PostNord kan være årsaken til at pakker ikke er blitt registrert eller har forsvunnet. Aktor mener det er bevist at tiltalte har tatt pakkene og krever 120 dagers ubetinget fengsel, erstatning og saksomkostninger, mens forsvareren argumenterer for frifinnelse og viser til muligheten for at andre kan ha tatt manglende kolli i forsendelsene. Dommen i saken ventes neste uke.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rettssaken mot tre Palestina-aktivister som fulgte etter Sylvi Listhaug, hvor statsadvokaten har krevd fengselsstraff. Saken reiser prinsipielle spørsmål om grensene mellom ytringsfrihet og beskyttelse av politikere mot trusler, sett i lys av straffelovens paragraf om hindring av statsorganers virksomhet. Tidligere saker, som involverer kakekasting mot politikere, blir trukket frem som sammenligningsgrunnlag. Artikkelen belyser hvordan både forsvarer og påtalemyndighet argumenterer ut fra hensynet til demokratiet, og påpeker at utfallet av saken kan være politisk motivert i opinionen, men at domstolen skal basere seg på loven og tidligere dommer.
22 dager siden
EL og IT forbundet har saksøkt Storm Elektro for angivelig ulovlig bruk av innleid arbeidskraft på et byggeprosjekt ved Universitetet i Oslo. Forbundet mener Storm Elektro, i samarbeid med North Personnel, omgår forbudet mot innleie ved å midlertidig ansette elektrikere. Statsbygg, som er byggherre, håper på en løsning gjennom forhandlinger. OneCo, som er hovedentreprenør, forsvarer Storm Elektro og hevder de kun leier inn HR-tjenester, noe som er lovlig. Storm Elektro avviser anklagene og sier de følger loven ved å ansette midlertidig personell med de samme vilkårene som fast ansatte, grunnet store og tidsavgrensede prosjekter.
2 måneder siden
Bolt saksøker den norske staten etter innføringen av nye regler for drosjenæringen. Reglene, som trer i kraft 1. mars, krever at plattformselskaper som Bolt oppretter en drosjesentral for å operere i Norge. Bolt mener dette vil redusere fleksibiliteten for sjåførene og føre til dyrere tjenester for kundene. Selskapet hevder også at de nye reglene er i strid med EØS-regelverket og at regjeringen ikke har lyttet til deres argumenter. Norgessjefen i Bolt, Thomas Barbo, uttaler at søksmålet er nødvendig for å kunne fortsette å tilby rimelige og tilgjengelige taxitjenester.
2 måneder siden
Plattformselskapet Bolt har saksøkt den norske staten etter innføringen av nye drosjeregler som krever at de etablerer en drosjesentral. Bolt argumenterer med at dette vil føre til mindre fleksibilitet for sjåførene og dyrere tjenester for kundene. Selskapet mener også at de nye reglene er i strid med EØS-regelverket, da de hindrer fri etablering og konkurranse i drosjemarkedet. Bolt fremhever at de tilbyr en trygg og sporbar tjeneste via sin app, og at alternative løsninger de har foreslått ikke har blitt vurdert av regjeringen.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre en viktig pensjonssak for ansatte i Forsvaret. Striden dreier seg om hvorvidt tillegg for blant annet øvelser og vakttjeneste skal regnes som pensjonsgivende inntekt. Norges Offisers- og spesialistforbund (NOF) frykter at en negativ utgang vil føre til masseflukt fra Forsvaret, spesielt blant erfarne ledere med viktig lederkompetanse. En seier for staten vil spare Statens pensjonskasse for et betydelig beløp, men kan samtidig undergrave Forsvarets mål om vekst og modernisering, da det allerede er mangel på personell. NOF stiller spørsmål ved timingen av saken, som kommer samtidig som det investeres stort i Forsvaret.
1 måned siden
Under rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen ble to tiktokere bedt om å forlate rettssalen. Bistandsadvokaten begrunnet dette med frykt for at situasjonen skulle eskalere. En rettsvitenskapsprofessor påpeker behovet for klare regler rundt håndtering av personopplysninger som kommer frem i retten, og viser til utfordringer i en tidligere gruppevoldtektssak. En advokat mener det er problematisk å utvise folk uten at de har brutt reglene, mens en dommer foreslår å utarbeide retningslinjer for bruk av sosiale medier i rettssaker for å balansere offentlighet og personvern.
2 måneder siden
En islandsk rettssak om boliglånsrenter har skapt usikkerhet rundt norske bankers rentehevinger. Et islandsk par klaget på ulovlig renteheving og fikk støtte i EFTA-domstolen, som mente rentejusteringene ikke var transparente nok. Flere norske forbrukere har også klaget, og Forbrukertilsynet mener norske regler er urimelige. Saken dreier seg om hvorvidt rentejusteringene er forståelige for forbrukere, slik boliglånsdirektivet krever. Finans Norge har bedt Justisdepartementet vurdere saken. Konsekvensene kan være store, da de fleste nordmenn har flytende rente.
1 måned siden
Klimaorganisasjoner har saksøkt staten for angivelig ulovlige tillatelser til tre oljeprosjekter, og fikk medhold i lavere rettsinstanser. Klimajussen har imidlertid også møtt kritikk. I podkasten 'Stopp verden' diskuteres den juridiske tenkningen rundt klimasaken, og grensen mot politikk og demokrati. Jenny Sandvig, som representerer klimaorganisasjonene, deltar i samtalen med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen.