Norges Bank signaliserer et rentekutt i slutten av mars, som forventes å gi lavere lånekostnader for husholdninger, bedrifter og kommuner. Selv om dette vil gi økt disponibel inntekt, spesielt for de med mye gjeld, vil effekten ikke merkes før nærmere sommeren.
En svakere kronekurs kan gjøre utenlandsreiser dyrere, men dette forventes ikke å ha stor innvirkning. Det er usikkerhet rundt hvor mange rentekutt det blir totalt i år, men norsk økonomi anses som robust med gode vekstdrivere.
Kommunene vil også dra nytte av rentekutt gjennom lavere gebyrer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norges Bank signaliserer et rentekutt 27. mars, det første på nesten fem år. Selv om sentralbanken har endret ordlyden fra 'mest sannsynlig' til 'trolig', avviser sentralbanksjefen at det ligger signaler i dette. Bankene øker fastrentene, noe som tyder på at de forventer at rentene vil forbli høyere over tid. Internasjonale faktorer som høy statsgjeld og inflasjon bidrar til at sentralbankene ikke vil kutte rentene like mye som tidligere antatt. Selv med et rentekutt i mars, vil det ta tid før låntakere merker en betydelig reduksjon i sine utgifter.
4 måneder siden
SSB har publisert prognoser som antyder økt kjøpekraft og lønnsvekst for nordmenn de neste tre årene. De forventer også fem rentekutt på 0,25 prosentpoeng i 2025, med det første kuttet tidlig neste år. Dette vil potensielt føre til betydelig lavere renteutgifter for boliglånskunder. For eksempel, et lån på 3 millioner kroner kan reduseres med 303 kroner per måned ved ett rentekutt, og hele 1471 kroner per måned ved fem rentekutt. Flere økonomer er uenige i SSBs prognoser og tror ikke Norges Bank vil kutte renten så mye. DinSide tilbyr en kalkulator for å beregne effekten av renteendringer.
3 måneder siden
Norges Bank står overfor utfordringer med økte renteforventninger internasjonalt og en svakere krone, noe som kan føre til færre rentekutt i 2025 enn tidligere antatt. Handelsbanken mener Norges Bank må adressere dette på sitt kommende rentemøte. Selv om et rentekutt i mars er ventet, er det usikkerhet rundt ytterligere kutt. Norsk økonomi viser tegn til vekst, lav arbeidsledighet og stabil kjerneinflasjon, noe som også kan begrense behovet for rentekutt. I tillegg har kronen svekket seg, og det er usikkerhet rundt dollarens styrke og fremtidig kronekurs.
4 måneder siden
Handelsbanken spår tre rentekutt i 2025, med det første trolig i mars, grunnet økt vekst i norsk økonomi. De forventer også en betydelig økning i boligprisene, spesielt i Oslo, som følge av lettelser i egenkapitalkravet. Dette kan føre til en prisvekst på 30 prosent i Oslo og 25 prosent nasjonalt fra 2024 til 2026. Samtidig forventes den norske kronen å styrke seg mot euro, men med potensielt store svingninger på grunn av internasjonal usikkerhet, inkludert effekten av en ny Trump-administrasjon. Økt etterspørsel etter boliger forventes å drive prisene opp.
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
2 måneder siden
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener 2025 ser bra ut for den jevne nordmannen, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft. Lønningene vil trolig stige mer enn prisene, selv om matvareprisene har økt betydelig. Valutakursen har svekket seg, noe som kan gi en følelse av redusert kjøpekraft i utlandet. Prisene på importerte konsumvarer har derimot vært stabile. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre. Handelsbanken er usikker på om alle de signaliserte rentekuttene vil bli en realitet.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, med det første kuttet tidlig på året. Dette skyldes fallende inflasjon og svakere vekstutsikter. Hvert kutt forventes å være på 0,25 prosentpoeng. Samtidig anslår SSB en lønnsvekst på 4,3 prosent for neste år. Etter en periode med høy inflasjon og fall i realinntekten, forventes husholdningene å få økt kjøpekraft fremover, grunnet lavere prisvekst og rentekutt. Norges Bank sin neste rentebeslutning er ventet neste torsdag, hvor de fleste økonomer forventer uendret rente.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
3 måneder siden
DNB Markets spår tre rentekutt i Norge i år, men anerkjenner en risiko for at det kan bli færre. De forventer også at den norske kronen vil svekke seg, mens lønnsveksten og kjøpekraften vil øke. Meglerhuset tror amerikansk inflasjon vil stige, noe som kan føre til renteøkning i USA. DNB Markets forventer at norsk inflasjon vil ligge over målet, men at Norges Bank vil prioritere økonomisk vekst og sysselsetting. De tror også at eurosonen vil kutte renten, mens Sverige trolig nøyer seg med ett kutt. DNB Markets ser for seg at norsk økonomi vil oppleve en normalvekst de neste årene.
2 måneder siden
Sparebanken Øst har varslet et rentekutt for sine Nybygger-kunder på inntil 0,19 prosentpoeng. Markedsdirektøren i banken understreker at beslutningen er tatt uavhengig av Norges Banks kommende rentebeslutning, da de forventer et lavere rentenivå fremover. Rentekuttet vil tre i kraft for eksisterende kunder den 27. mars, samme dag som Norges Bank offentliggjør sin rentebeslutning. Banken opplyser at den laveste effektive renten blir 5,40 prosent, mens innskuddsrentene holdes uendret.