En mann i Narvik landet helikopter på eget tak og ble siktet av politiet. Nå har retten frikjent ham for brudd på luftfartsloven.
Artikkelen handler om Morten Larsen i Narvik som landet sitt helikopter på taket av eget hus i fjor sommer. Politiet siktet ham for to brudd på luftfartsloven, inkludert flyging over tettbygd strøk og bygging av landingsplass uten konsesjon.
Nesten et år senere har retten frikjent Larsen for alle anklager. Retten la vekt på at Larsens valgte flygebane var fornuftig og at den norske oversettelsen av europeiske luftfartsregler (Sera) var tvetydig, mens de danske og engelske versjonene tydeligere unntar lav flyging ved landing.
Larsen feiret dommen med champagne, men sier han ikke vil lande på taket igjen for å unngå oppstyr. Påtalemyndigheten, representert ved aktor Svein Maude, noterer seg dommen og vurderer anke i samråd med statsadvokaten.
Morten Larsen
Pål Sveinsson
Svein Maude
Politiet
Retten
Luftfartstilsynet
Påtalemyndigheten
Narvik
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 timer siden
Morten Larsen landet helikopteret sitt på eget hustak i Narvik. Dette førte til en tiltale for brudd på luftfartsloven, men nå er dommen klar.
2 måneder siden
Morten Larsen fra Narvik er tiltalt for ulovlig helikopterflyging etter å ha landet på taket av sin egen bolig i juni 2024. Politiet mener landingen var ulovlig og medførte risiko for støy og potensiell skade. Larsen er også anklaget for å ha etablert en ulovlig landingsplass på taket uten nødvendig konsesjon. Han uttrykker sjokk over tiltalen og hevder han har lest seg opp på regelverket og ikke hadde til hensikt å bryte loven. Larsen mener han burde fått en advarsel i stedet for å bli trukket for retten. Han avviser at han har bygget en landingsplass for helikopter, men bekrefter å ha bygget en platting for en jacuzzi. Saken skal behandles i Midtre Hålogaland tingrett i april, hvor påtalemyndigheten vurderer å legge ned påstand om tap av retten til å føre luftfartøy.
2 måneder siden
En helikopterpilot fra Narvik er tiltalt for brudd på luftfartsloven etter å ha landet helikopteret sitt på taket av sin egen bolig. Piloten er overrasket over tiltalen, da han mener han hadde informert politiet på forhånd og fulgt gjeldende regelverk. Han er anklaget for uaktsom flyging og ulovlig etablering av landingsplass. Politiet i Nordland bekrefter at tiltalen kommer etter ordre fra statsadvokaten, og at de har innhentet uttalelser fra Luftfartstilsynet og kommunen. Piloten føler seg forhåndsdømt og kritiserer politiets behandling. Saken skal behandles i Midtre Hålogaland tingrett.
2 måneder siden
En helikopterpilot i Narvik er tiltalt for brudd på luftfartsloven etter å ha landet på sitt eget hustak. Tiltalen omfatter både uaktsom flygning over tettbygd strøk og ulovlig etablering av landingsplass uten konsesjon. Politiet mener hendelsen kunne ha ført til fare og støy, mens piloten selv hevder han ikke har brutt noen lover og at flygningen var sikker. Naboer har ulike syn på saken, der noen støtter piloten og andre er bekymret. Påtalemyndigheten har også lagt ned påstand om tap av retten til å føre luftfartøy. Saken skal behandles i Midtre Hålogaland tingrett.
3 måneder siden
Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot politiet etter en ulovlig droneflyging ved Værnes. Dronen fløy over militært område og for nær rullebanen, noe som er brudd på luftfartsreglene. Avinor anmeldte Trøndelag politidistrikt for hendelsen. Selv om Spesialenheten konkluderte med at det forelå brudd på forskriftene og muligens politiets egne droneinstrukser, ble saken henlagt da det ikke ble ansett som en grov nok tjenestefeil. Det ble påpekt at flygingen burde vært varslet, men at farepotensialet var begrenset. Sivile dronepiloter straffes med forelegg og inndragning for lignende overtredelser.
4 måneder siden
Statsadvokaten har henlagt saken etter helikopterstyrten i Verdal 1. november 2022, der ekteparet Roar Henning Stein og Inger Eline Gaundal Stein mistet livet. Ulykken skjedde da ekteparet var på vei til en fjellgård, og helikopteret styrtet kort tid etter avgang. Piloten og ekteparets hund overlevde ulykken. Piloten ble rutinemessig siktet for uaktsomhet, men nektet straffskyld. Statens havarikommisjon konkluderte med at tåke og dårlig sikt var hovedårsakene til ulykken. Statsadvokaten har nå henlagt saken på grunn av bevisets stilling, ifølge Adresseavisen.
4 timer siden
Viggo Kristiansen, som tidligere ble frikjent i Baneheia-saken, vitnet i ankesaken mot Jan Helge Andersen. Kristiansen ga uttrykk for at det var tungt å måtte forklare seg i retten igjen.
4 måneder siden
En mann i 30-årene er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for å ha blendet et av Forsvarets helikoptre med en kraftig laserpenn. Hendelsen skjedde under en øvelse ved Rygge Hovedflystasjon. Laserpennen, som var merket med advarsler, kunne distrahere piloter på lang avstand og forårsake øyeskader på nært hold. Retten fant det bevist at mannen lyste på helikopteret i 15 minutter, noe som utgjorde en fare for flysikkerheten. Mannen møtte ikke i retten, og forsvareren hans hevdet at det var uenighet om hvor lenge lysingen hadde pågått. I tillegg til fengselsstraffen, må mannen betale sakskostnader og laserpennen blir inndratt.
10 timer siden
Viggo Kristiansen vitnet i ankesaken mot Jan Helge Andersen i Gulating lagmannsrett. Han møtte spørsmål om tidligere forklaringer knyttet til Baneheia-saken.
4 måneder siden
En politimann i 30-årene, tiltalt for grov vold og tjenestefeil etter en hendelse på Kongsberg i 2022, er frifunnet av Høyesterett. Han var tidligere dømt til 120 dager fengsel i lagmannsretten, men anket avgjørelsen. Høyesterett konkluderte med at maktbruken var nødvendig og forsvarlig etter politiloven. Selv om dommerne var uenige, med to som stemte for en kortere fengselsstraff, mente flertallet at politimannens handlinger var innenfor feilmarginen som tjenestepersoner må innrømmes i pressede situasjoner.