Donald Trump er nominert til Nobels fredspris, noe som har vakt oppsikt. Han er nominert av parlamentarikere og akademikere for sin innsats for fred i Midtøsten gjennom Abraham-avtalene, samt forsøk på å løse konfliktene i Ukraina og atomforhandlingene med Nord-Korea.
Fredspris-ekspert Øivind Stenersen er svært skeptisk til Trumps kandidatur og mener det er lite sannsynlig at han vil vinne prisen, da han mener Trump bryter med de verdiene Nobelkomiteen står for. Stenersen påpeker at motivasjonen bak nominasjonene er viktigere enn antallet, og antyder at smiger kan spille en rolle.
Han fremhever at komiteen vurderer helheten og konteksten i sin vurdering av kandidatene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump ønsker å få Nobels fredspris, og flere i hans administrasjon har tatt til orde for at han fortjener den. Fredsforskere er uenige i vurderingen, og peker på Trumps tidligere uttalelser og handlinger som problematiske. Det spekuleres i om Trump-administrasjonen forsøker å legge press på Nobelkomiteen, men komiteen selv kommenterer ikke nominasjoner. Trump har tidligere blitt nominert, blant annet for Abraham-avtalene. Enkelte mener hans fredspris-ambisjoner handler om et ønske om anerkjennelse.
1 måned siden
Donald Trump er igjen nominert til Nobels fredspris, noe Prio-direktør Henrik Urdal antyder kan være en besettelse for Trump. Minst seks personer har nominert ham, med støtteerklæringer fra Trump-administrasjonen. Eksperter, inkludert Urdal og Sipri-direktør Dan Smith, tviler på Trumps vinnersjanser, til tross for press fra blant andre utenriksminister Marco Rubio. Historiker Øivind Stenersen påpeker at mange nominasjoner er vanlig for kjente personer, og at motivet kan være smiger for å bedre forholdet til Trump-administrasjonen.
3 måneder siden
Den britiske journalisten Piers Morgan spår at Donald Trump vil motta Nobels fredspris innen to år for å ha løst Midtøsten-konflikten og krigen i Ukraina. Morgan hevder at Trump vil oppnå dette uten å gi Russland en åpenbar seier, og at dette vil provosere liberale kritikere. Trump har tidligere uttalt at han kan avslutte krigen i Ukraina raskt, noe som har skapt bekymring for mulige territoriale innrømmelser. Ukrainas president Zelenskyj forsøker nå å etablere et godt forhold til Trump. Samtidig har flere land økt sin involvering i konflikten, noe som kan påvirke Trumps syn på situasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
5 dager siden
Donald Trump hevder han legger enormt press på Russland for å få til en fredsavtale i Ukraina-konflikten, til tross for nylige russiske angrep på Kyiv. Under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg uttrykte Trump frustrasjon over bombingen og mener både Russland og Ukraina er klare for fred. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at partene beveger seg i riktig retning, men at noen detaljer fortsatt må finjusteres. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener de russiske angrepene er et forsøk på å presse USA som mekler. Europiske diplomater frykter at Trumps forslag kan innebære store territorielle tap for Ukraina. Statsminister Støre og Nato-sjef Stoltenberg roser USAs rolle i fredsinitiativet, samtidig som de understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
6 dager siden
USAs president Donald Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å nekte å anerkjenne Russlands okkupasjon av Krim. Trump mener denne uttalelsen skader fredsforhandlingene med Russland og hevder at Krim ikke er et tema i forhandlingene. Han sier at en fredsavtale med Russland er nær, men at Zelenskyj må handle for å få det til. Trumps uttalelser skaper spenning mellom USA og Ukraina, samtidig som Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på et møte med Trump i Det hvite hus. I Norge uttrykker SV-leder Kirsti Bergstø bekymring for at Trump kan presse Norge til å handle i tråd med amerikanske interesser.
4 dager siden
Statsviter Iver B. Neumann uttrykker bekymring for diplomatiets utvikling etter møtet mellom Norges statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Til tross for at samtalen varte i over 90 minutter, mener Neumann at Støre ikke fikk nok tid til private samtaler, og at USA nå prioriterer diplomati som et medieshow. Møtet fokuserte blant annet på krigen i Ukraina, hvor begge ledere var enige om at krigen må ta slutt. Statssekretær Eivind Vad Peterson understreker at Norge også er viktig for USA, og at Støre ønsket å fremme en felles interesse for fred. Utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide kritiserer USAs fredsplan, som hun mener ikke sikrer Ukrainas territorielle integritet. Forsker Ståle Ulriksen fremhever Norges viktige rolle i overvåkning av russiske ubåter, noe som ble trukket fram i møtet.
4 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre hyllet Donald Trumps fredsinitiativ for Ukraina under et møte i Det hvite hus, med håp om våpenhvile og slutt på konflikten. Trumps tilnærming har imidlertid fått sterk kritikk, særlig for å presse Ukraina til å gi fra seg territorium til Russland uten sikkerhetsgarantier. Kritikere som stortingsrepresentant Peter Frølich og tidligere spesialsoldat Peter Warren mener Norge ikke kan støtte USAs metode, som de beskriver som kapitulasjon før forhandlingene har startet. Diplomatiekspert Iver B. Neumann påpeker at Støre måtte opptre diplomatisk foran verdenspressen, men advarer mot at USAs strategi legger press på den svakeste parten, Ukraina, og sender feil signal til Russland. Møtet preges også av lite tid til reelle samtaler og mer fokus på medieopptredener, noe som svekker tradisjonell diplomatisk praksis.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.