Senterpartiet signaliserer en endring i skattepolitikken etter tre år ved makten, og ønsker nå å kutte i formuesskatten og øke bunnfradraget. De tar til orde for et bredt forlik på Stortinget for å sikre forutsigbarhet i skatte- og avgiftspolitikken.
Dette kommer etter at regjeringen har blitt kritisert for å øke skattene for næringslivet. Høyre er skeptisk til Senterpartiets troverdighet, men åpner likevel for et forlik, og mener skattene må senkes betydelig mer.
Høyre vil fjerne hele formuesskatten på aksjer og verdier i bedrifter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet signaliserer en ny linje i skattepolitikken etter tre år i regjering, og ønsker nå å kutte i formueskatten. Partiet vil heve bunnfradraget og gi skattekutt til eiere av små og mellomstore bedrifter. Senterpartiet ønsker et forlik om skattepolitikken på Stortinget, men vil ikke tallfeste hvor store kuttene skal være. NRK spekulerer i en dobling av bunnfradraget til 3,4 millioner. Høyres Nikolai Astrup mener Senterpartiets utspill er en innrømmelse av at skattepolitikken de siste tre årene har vært feil, og at de må bevege seg ytterligere for å få til et forlik.
1 måned siden
Senterpartiet, under ledelse av Trygve Slagsvold Vedum, foreslår skattelettelser på 10 milliarder kroner i et forsøk på å snu nedgangen på meningsmålingene. Dette fremstår som et forsøk på å endre inntrykket av partiets tidligere skattepolitikk, som har vært preget av vingling og skatteskjerpelser. Partiet vil prioritere skattelettelser for lavinntektsgrupper, men vil trolig beholde formuesskatten, muligens med unntak for landbruksmaskiner. Senterpartiet forsøker å utløse en EU-debatt for å mobilisere velgere, men risikerer å bli irrelevant uten en slik debatt. Skattepolitikken forventes å bli en sentral skillelinje i valgkampen, der partiene til høyre ønsker skattelettelser, mens SV og Rødt vil skjerpe skattene.
3 måneder siden
Høyre lover betydelige skattelettelser for alle, og vil gjeninnføre et skattefradrag for unge. Partiet vil også øke bunnfradraget for formuesskatten. De mener at dagens regjering er politisk lat som ikke finner rom for skattelettelser, og at det er betydelig rom for å kutte i statsbudsjettet for å finansiere skattelettene. Høyre anser årets valg som et skattevalg, der de står mot regjeringens ønske om å opprettholde dagens skattenivå. De kritiserer regjeringen for å bruke for mye penger på varige offentlige utgifter, mens Høyre vil prioritere skattelette, infrastruktur, forskning og kunnskap.
1 måned siden
Senterpartiet sliter med lave meningsmålinger før landsmøtet, og partileder Trygve Slagsvold Vedum lover skattelettelser for å vinne tilbake velgere. Valganalytiker Svein Tore Marthinsen tror imidlertid ikke dette vil hjelpe, da skattelettelser ikke er en kjernesak for Senterpartiets velgere. Vedum ønsker å prioritere skattelette for arbeidsfolk og avgiftslettelser som griper inn i folks hverdag, men avviser å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Erna Solberg har signalisert at hun ønsker Senterpartiet tilbake på borgerlig side, men analytikere mener motmakten mot det sentrale er viktigere for partiet. EU-saken kan løfte partiet, men Arbeiderpartiet og Høyre holder debatten på avstand.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg lover skattelettelser på minst 30 milliarder kroner for å styrke norsk økonomi og forsvarsevne i en usikker tid. Solberg vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og exit-skatten, samt kutte i offentlig sektor, muligens gjennom en ny ABE-reform. Arbeiderpartiet kritiserer forslaget som en gavepakke til de rikeste, mens Frp mener skattelettene er for beskjedne og lite offensive. Solberg understreker behovet for en økonomi som kan bære en krig, og mener skattelettelser vil stimulere verdiskapning og innovasjon.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at de borgerlige partiene bør inngå et skatteforlik før valget, for å gi velgerne et klart alternativ til Arbeiderpartiets skattepolitikk. Den kritiserer regjeringens skatteøkninger, mangel på forutsigbarhet og at tiltak iverksettes uten tilstrekkelig utredning. Artikkelen foreslår konkrete tiltak som å fjerne formueskatten på arbeidende kapital, redusere skatten på arbeidsinntekter og å rydde opp i den ødeleggende exitskatten. Den hevder at Arbeiderpartiet må ta ansvar for usikkerhet og mangelfulle utredninger rundt skatteendringer før de inviterer til et bredt skatteforlik.
1 måned siden
Senterpartiet (Sp) lanserer skatteløfter på over 10 milliarder kroner for å øke sysselsettingen før valget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil prioritere skattelettelser for arbeidsfolk med lave og midlere lønninger, samt avgiftslettelser som påvirker folks hverdag. Han avviser å fjerne formuesskatten, men åpner for å se på verdsettingen av driftsmidler. Vedum begrunner skattelettelsene med et økt økonomisk handlingsrom grunnet økte oljeinntekter, og mener at økt sysselsetting vil kompensere for reduserte skatteinntekter på sikt. Han understreker at det viktigste er å få flere folk i arbeid for å sikre verdiskapningen.
1 måned siden
Finansminister Jens Stoltenberg inviterer til et bredt skatteforlik for å skape et bedre og mer forutsigbart skattesystem for bedrifter og familier. Regjeringen setter ned en kommisjon med deltagere fra ulike partier for å legge grunnlaget for forliket. Målet er å ferdigstille forliket neste år, slik at det kan inkluderes i statsbudsjettet året etter. Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug avviser invitasjonen, og mener Norge trenger skattelettelser, ikke en ny skattekommisjon. Hun anklager Stoltenberg for å ville fjerne skattedebatten fra valgkampen.
28 dager siden
Høyre og Senterpartiet har begge foreslått å endre skatteberegningen for oppdrettere ved å fjerne normprisrådet for laks. Høyre har fremmet et forslag om å fjerne rådet, men er avhengig av støtte fra Senterpartiet for å få flertall i Stortinget. Senterpartiet har lansert et eget forslag om å avvikle normprisrådet og erstatte det med en ny beregningsmetode som sikrer forutsigbarhet og konkurranseevne. Høyre vil imidlertid ikke støtte Senterpartiets forslag. Dermed ser det ut til at ingen av forslagene vil få flertall, og normprisrådet består inntil videre.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.