Et norsk forsknings- og bistandsprogram i Tanzania har redusert mødredødeligheten med 75 prosent og spedbarnsdødeligheten med 40 prosent. Safer Births Bundle of Care (SBBC) gir helsepersonell hyppig trening med simulatordukker, tilgang til data og nytt medisinsk utstyr.
Dødeligheten blant mødre er redusert fra 260 til 60 per 100. 000 fødsler, under FNs bærekraftsmål.
Norge har bidratt med over 50 millioner kroner til prosjektet, som vurderes innført i Nigeria og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
4 måneder siden
Artikkelen fremhever fem positive utviklingstrekk i verden i 2024, ifølge Norad-direktør Bård Vegar Solhjell. Forbedret værvarsling har redusert dødsfall fra tyfoner, spesielt i Bangladesh, der et lignende uvær tidligere krevde hundretusener av liv. I Tanzania har mødre- og spedbarnsdødeligheten falt markant, delvis takket være norsk bistand. Fredsavtalen i Tigray, Etiopia, har holdt i to år, og nødhjelp har nådd millioner av mennesker i konfliktområder. I tillegg reduseres luftforurensningen i Sørøst-Asia gjennom bruk av renere teknologi og mindre kullkraft.
22 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
3 måneder siden
En studie viser at innvandrerkvinner som får hjelp av en flerkulturell doula under fødsel, opplever færre akutte keisersnitt og mindre alvorlige blødninger. Studien sammenlignet fødsler med doula-hjelp med en kontrollgruppe som fikk standard omsorg. Resultatene viser også at flere i doula-gruppen fullammet ved utreise. Innvandrerkvinner har ofte mer kompliserte fødsler på grunn av språkproblemer og tidligere traumer. Tilbudet om flerkulturell doula mangler fortsatt i Nord-Norge, men regjeringen har økt støtten til ordningen. Norske Kvinners Sanitetsforening organiserer tilbudet, som i dag er tilgjengelig på over 35 språk.
2 måneder siden
Artikkelen forteller om hvordan en enkel endring i spedbarns sovestilling, fra mage til rygg, drastisk reduserte krybbedød i Norge. På 1980-tallet var krybbedød et stort problem, men legen Trond Markestad oppdaget en sammenheng mellom mageleie og økt risiko. Gjennom forskning og en grafisk fremstilling av data, beviste han at mageleie var en risikofaktor. Han anbefalte derfor å snu babyene over på ryggen. Dette førte til en dramatisk nedgang i antall krybbedødsfall. Selv om krybbedød er sjeldnere i dag, understreker artikkelen viktigheten av å fortsette å snakke om forebygging. Artikkelen forteller også den personlige historien om Sølvi som mistet sin sønn Geir i krybbedød.
19 dager siden
Norske leger ved Oslo universitetssykehus har, i samarbeid med Leger Uten Grenser, utviklet en hurtigtest for å redde liv fra metanolforgiftning. Metanolforgiftning er et globalt problem som rammer de fattigste hardest, ofte på grunn av ulovlig produsert sprit. Den nye testen gir raske resultater på bare fem minutter uten behov for avansert utstyr, noe som gjør den ideell for bruk i ressurssvake områder. Leger Uten Grenser understreker behovet for økt internasjonal oppmerksomhet og politisk støtte for å bekjempe metanolforgiftning, og bistandsministeren hyller oppfinnelsen som en viktig helseinnovasjon.
1 måned siden
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) advarer mot uassistert fødsel, også kalt «frifødsel», og uttrykker bekymring over at mange undervurderer risikoen. De understreker at det å miste et barn er en unaturlig og traumatisk opplevelse, og at valget om å føde uten medisinsk assistanse kan føre til komplisert sorg og skyldfølelse. LUB påpeker at selv om intensjonen er en naturlig fødsel, kan uforutsette komplikasjoner oppstå, og rask medisinsk intervensjon kan være livreddende. De fremhever at Norge har en av verdens tryggeste fødselsomsorger, og at medisinsk overvåking og tilgjengelighet har redusert barnedødeligheten betydelig.
6 dager siden
Prisene på barnehage og skolefritidsordning (SFO) har falt betydelig de siste årene, noe som gir foreldre store besparelser. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittlig månedlig betaling for barnehage i januar 2025 på 2073 kroner, en nedgang på 28,1 prosent fra året før. SFO har også blitt billigere, med gratis kjernetid for 1.–3. klasse, noe som gir foreldre en årlig besparelse på rundt 18.000 kroner. Samlet kan foreldre spare nesten 100.000 kroner per barn over hele barnehage- og SFO-perioden sammenlignet med tidligere. Prisreduksjonene er en del av en politisk satsing som koster staten milliarder, men som skal bidra til å redusere økonomiske forskjeller og sikre at flere barn får delta i viktige fellesskap. Maksprisen for barnehage ble senket fra 3000 til 2000 kroner i august 2024, med ytterligere reduksjoner i enkelte distrikter, inkludert gratis barnehage i Finnmark og deler av Nord-Troms.
3 måneder siden
Regjeringen melder om en nedgang i antall personer som venter på helsehjelp. I desember var det 18.300 færre som ventet sammenlignet med samme periode i fjor. Regjeringen tilskriver dette sitt «ventetidsløft», som ble lansert i mai 2024. Ventetiden for påbegynt helsehjelp har gått ned fra 71 til 69 dager, og andelen fristbrudd er redusert fra 10 til 8 prosent. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette er et resultat av systematisk arbeid, men at det fortsatt er en stor jobb som gjenstår. Han forventer at sykehusene bruker de økte budsjettene aktivt for å redusere ventetidene ytterligere.
1 dag siden
Flere unge ønsker å bli sykepleiere viser nye tall. En tidligere bilselger deler sin personlige historie bak yrkesvalget.