Amerikanske økonomer og analytikere er usikre på om det blir flere rentekutt i USA i 2025. De er bekymret for at Trumps økonomiske politikk, som økt toll og deportasjon av immigranter, kan føre til økt inflasjon.
Selv om inflasjonen har gått ned, er den fortsatt ikke på Feds mål om to prosent. Det er også usikkerhet rundt hvor mange rentekutt det vil bli i løpet av året, og noen økonomer utelukker ikke at renten kan bli satt opp igjen.
Sentralbanken vil trolig vente og se hvordan inflasjonen utvikler seg før de tar en beslutning om renteendringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen diskuterer usikkerheten rundt prisveksten i USA, som fortsatt ligger over sentralbankens mål. Selv om analytikere forventer en liten nedgang, påpeker økonomer at inflasjonstallene er mindre viktige nå på grunn av raske endringer i den økonomiske politikken, spesielt knyttet til Trumps utspill om toll. USAs sentralbank (Fed) forventes å holde renten uendret på sitt kommende møte, men det knyttes spenning til nye prognoser for renten og den økonomiske utviklingen fremover. Usikkerheten rundt den fremtidige økonomiske utviklingen gjør at Fed trolig vil innta en avventende holdning.
2 måneder siden
USAs sentralbank har besluttet å holde renten uendret, noe som ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er et tydelig signal om at rentekutt ikke er nært forestående. Sentralbanken begrunner avgjørelsen med at økonomien vokser bra, arbeidsledigheten er lav, og inflasjonen er noe for høy. Andreassen mener det trolig bare blir ett rentekutt i år, og at markedets forventninger om to kutt i 2025 kan være for optimistiske. Økonomer påpeker at Trumps økonomiske politikk, med økt toll, deportasjon av immigranter og skattekutt, kan påvirke både prisvekst og arbeidsmarked, men det er fortsatt stor usikkerhet om de langsiktige konsekvensene.
3 måneder siden
Det er usikkerhet blant økonomer om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Mens noen forventer tre kutt, tror andre det kan bli fire eller færre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert et første kutt i mars 2025. Donald Trumps tilbakekomst som president i USA skaper ytterligere usikkerhet, da hans politikk kan påvirke både internasjonal økonomi og Norges rentebane. Økonomer er bekymret for Trumps tollsatser og økte forsvarsbudsjettkrav, men er likevel relativt sikre på at Norges Bank vil holde fast ved planen om å kutte renten i mars.
2 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) indikerer at renten trolig vil forbli uendret inntil det er en tydelig nedgang i inflasjonen. Referatet fra det siste rentemøtet viser bekymring for vedvarende høy inflasjon, og enkelte medlemmer peker på usikkerhet knyttet til Donald Trumps importtoll og risikoen for økte forbrukerpriser. USA har tidligere redusert renten for å senke inflasjonen til rundt to prosent. Det er stor interesse knyttet til fremtidige rentekutt i USA, da dette vil påvirke rentenivået globalt. I Norge forventes et rentekutt på 0,25 prosentpoeng ved neste rentebeslutning den 27. mars.
3 måneder siden
Til tross for president Donald Trumps krav om lavere renter, forventes det færre rentekutt i USA fremover. Federal Reserve (Fed) ser ut til å ta en pause i rentekuttene på grunn av bekymring for inflasjon og usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen. Trump har gått til valg på å få ned prisene, men sentralbanken er skeptisk til om dette vil skje. Trumps politikk med tollmurer og deportasjon av innvandrere kan føre til høyere priser og dermed økt inflasjon. Sentralbanksjef Jerome Powell understreker at Fed er uavhengig og setter renten basert på situasjonen i arbeidsmarkedet og inflasjonen. Inflasjonen har steget til 2,9 prosent i desember, etter en bunn på 2,4 prosent i september.
4 måneder siden
Denne uken er det flere sentralbankmøter, med spenning knyttet til fremtidige rentebeslutninger. USA forventes å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, mens Norges Bank antas å signalisere et rentekutt i mars. Flere økonomer påpeker at den amerikanske økonomien går bra, men at inflasjonen fortsatt er et problem. I Sverige forventes et nytt rentekutt på grunn av svak økonomi, mens Storbritannia og Japan trolig vil holde renten uendret. Usikkerhet rundt Trumps mulige tolløkninger skaper også bekymring. I tillegg publiseres viktige økonomiske tall, som arbeidsledighet i Norge og prisvekst i USA.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
1 måned siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) har besluttet å holde renten uendret, men signaliserer at de fortsatt forventer to rentekutt i løpet av 2025. Beslutningen kommer til tross for at inflasjonen fortsatt er over sentralbankens mål. Markedet følger nøye med på signalene fra Fed, spesielt med tanke på den økonomiske utviklingen og renteutviklingen fremover. Sentralbanksjef Jerome Powell har tidligere uttalt at veien ned til inflasjonsmålet kan være «humpete». Samtidig bidrar resesjonsfrykt og usikkerhet rundt Donald Trumps handelspolitikk til uro i markedene.
2 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) har valgt å holde styringsrenten uendret, i intervallet 4,25 til 4,5 prosent. Dette skjer til tross for press fra president Donald Trump, som ønsker raske rentekutt. Sentralbanken begrunner avgjørelsen med usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen og en økning i prisveksten de siste månedene. Selv om inflasjonen har falt siden 2022, frykter Fed at prisene kan stige ytterligere, blant annet på grunn av Trumps varslede tollmurer. Sentralbanken signaliserer at det kun er planlagt to rentekutt i 2024, og ytterligere ett i 2027.
2 måneder siden
USAs sentralbank (The Fed) uttrykker bekymring for økt inflasjon, ifølge referatet fra deres møte i januar. Faktorer som Donald Trumps økonomiske politikk og sterke forbrukstall kan presse prisveksten opp. Sentralbanken signaliserer at de vil vente med ytterligere rentekutt til de ser klare tegn på at inflasjonen er under kontroll. Konsumprisindeksen for januar viste en økning på 3 prosent, noe som har fått økonomer til å redusere forventningene om antall rentekutt i år. Sentralbanken viser også til usikkerhet rundt amerikansk økonomi, og beslutningen om å holde renten uendret var enstemmig.