Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har uttalt at den danske regjeringen er åpen for dialog med USA om samarbeid i Arktis. Dette kommer etter at Donald Trump tidligere har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og militær tvang for å få kontroll over Grønland.
Rasmussen avviser at det er en utenrikspolitisk krise mellom landene og sier han ser frem til å samarbeide med Trump om sikkerhetspolitiske spørsmål.
Han oppfordrer til å roe ned situasjonen etter Trumps uttalelser om Grønland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen avviser Donald Trumps trusler om militær maktbruk og økonomiske sanksjoner mot Danmark for å sikre amerikansk kontroll over Grønland. Fogh, som var statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO, understreker at Grønland har stor strategisk betydning, og at både Danmark og Grønland er åpne for økt amerikansk militærnærvær. Han påpeker at Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, og at øya ikke er til salgs. Fogh mener at Danmark og USA vil samarbeide om Grønlands sikkerhet dersom Grønland skulle bli selvstendig.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
1 måned siden
Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, avviser at USAs tidligere president Donald Trump har rett til å annektere Grønland. Dette kommer etter at Trump antydet at en annektering kunne skje. Løkke Rasmussen understreker at Danmark har regjert over Grønland siden 1380, og forventer at dette vil fortsette. Han ser for seg et riksfellesskap som må fornyes og moderniseres, og håper på samarbeid for å styrke den grønlandske økonomien.
3 måneder siden
Den danske statsministeren, Mette Frederiksen, gjentar at Donald Trump ikke har trukket sine trusler om å bruke økonomisk tvang for å overta Grønland. Dette kommer etter en telefonsamtale mellom de to onsdag. Trump har tidligere truet med å bruke både økonomisk og militær makt for å ta over Grønland, som er under dansk styre. Frederiksen understreker at hun personlig vil fortsette dialogen med Trump om Grønland. Samtalen skal også ha inkludert enighet om at Danmark er et fantastisk land, men et besøk fra Trump er ikke planlagt. Trump tar over som USAs president 20. januar.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Danmarks regjering har sendt meldinger til Donald Trumps team der de uttrykker villighet til å diskutere økt amerikansk militær tilstedeværelse på Grønland. Dette kommer etter at Trump uttalte at han ikke ville utelukke militær makt for å ta kontroll over øya, noe som ble oppfattet som en trussel. Danmark understreker at Grønland ikke er til salgs, men er åpen for å diskutere andre amerikanske forespørsler. Grønland er selvstyrt, men Danmark har ansvaret for forsvaret. USA har allerede en militærbase på Grønland og en forsvarsavtale med Danmark fra 1951. Den danske regjeringen ønsker å overbevise Trump om at hans sikkerhetsbekymringer kan adresseres uten at USA gjør krav på Grønland.
18 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
1 måned siden
Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen uttrykker positivitet rundt endringer i USAs reiseplaner for Grønland. I stedet for å besøke Nuuk og Sisimiut, vil USAs visepresident J.D. Vance besøke Pituffik Space Base. Rasmussen mener dette er en deeskalering av situasjonen. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen kritiserer derimot prosessen fra amerikansk side, men understreker viktigheten av fortsatt samarbeid mellom Danmark og USA.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen har uttalt at Grønland ikke er til salgs, og understreker at landet tilhører grønlenderne. Uttalelsen kommer etter at Donald Trump flere ganger har ytret ønske om å kjøpe Grønland. Fredriksen understreker behovet for et tett samarbeid med USA, men sier at Grønlands fremtid defineres av grønlenderne selv. Donald Trump jr. besøkte Grønland på en privat dagstur uten planlagte møter med lokale myndigheter. Fredriksen uttrykker håp om et godt samarbeid med USA og den påtroppende presidenten.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir ham Grønland, og avviser et nei. Statsminister Mette Frederiksen har valgt en forsiktig tilnærming, og unngår å kritisere Trump offentlig. Hun søker støtte fra EU og Norden, mens en meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere ikke ønsker å bli en del av USA. Trump truer med økonomiske straffetiltak og militære midler mot Danmark, noe som skaper en dyp krise i forholdet mellom de to allierte. Artikkelen understreker at Grønland er en stresstest for det transatlantiske forholdet i Trumps andre periode.