Den norske og britiske forsvarsministeren har møttes i Sør-Varanger for å demonstrere Natos samhold og forsikre om alliansens styrke i nord. Besøket kommer samtidig som en forsker spår at Nato er i ferd med å svekkes på grunn av Donald Trumps uttalelser om Ukraina og manglende involvering i fredssamtaler med Russland.
Forsvarsministrene understreker at alliansen står sammen og at de er på vakt for å trygge Norge.
Etterretningstjenesten mener Russland fortsatt vil utgjøre en trussel mot Vesten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Storbritannias forsvarsminister John Healey ber om at man venter med å dømme Donald Trumps Ukraina-forhandlinger, og heller vurderer dem basert på resultatene. Healey understreker at Europa øker sin innsats for Ukraina, og at USA fortsatt er en viktig partner. Han fremhever også behovet for amerikansk deltakelse i sikkerhetsgarantier for å avskrekke Russland. Under et besøk i Nord-Norge med forsvarsminister Tore O. Sandvik, ble Norge og Storbritannia enige om et utvidet forsvarssamarbeid, inkludert et felles tokt til Asia. Sandvik understreker at Ukraina og Europa må være involvert i fredsforhandlingene for å sikre en varig løsning.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
2 måneder siden
En stortingsdelegasjon har besøkt USA for å diskutere arktiske spørsmål og sikkerhetspolitikk, og uttrykker bekymring over signaler fra Donald Trump om en mer Russland-vennlig linje. Delegasjonen frykter at dette kan svekke samholdet i NATO og påvirke Norges sikkerhet i nordområdene. De understreker viktigheten av fortsatt samarbeid med USA for å overvåke Arktis, spesielt med tanke på økt russisk aktivitet. Delegasjonen har møtt amerikanske senatorer, representanter fra NASA, forsvarsindustrien og delstatspolitikere for å styrke samarbeidet.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror Donald Trump vil fortsette forsvarssamarbeidet med Norge, begrunnet i felles interesser i nordområdene og trusselen fra russiske atomvåpen. Han tilbakeviser Trumps uttalelser om Ukraina-krigen, og understreker Russlands ansvar. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin, noe som kan påvirke samarbeidet negativt. Kristoffersen er foreløpig ikke bekymret for eventuelle kutt i det amerikanske forsvaret, og antar at Trump vil lytte til sine rådgivere.
2 måneder siden
Etter et besøk i Ukraina varsler statsministrene Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen et nytt norsk-dansk forsvarssamarbeid. Inntrykkene fra Ukraina understreker behovet for økt forsvarsevne. Samarbeidet vil inkludere felles investeringer i våpensystemer, sensorer og ammunisjon, samt felles trening. Statsministrene uttrykker også bekymring for sikkerhetssituasjonen i Europa, særlig knyttet til Russland, og fremhever viktigheten av overvåkning i nordområdene. De peker på nødvendigheten av å forstå den nye politiske stilen fra USA og dens implikasjoner for europeisk sikkerhet.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.