Bård Vegar Solhjell, tidligere kunnskapsminister og miljøvernminister, er ansatt som ny leder for Fornybar Norge etter Åslaug Haga. Solhjell mener utvikling av fornybar energi er avgjørende for klima, industri og energisikkerhet i Norge og Europa.
Styreleder Steffen Syvertsen fremhever at Solhjells erfaring blir viktig for å sikre gode rammevilkår for næringen. Fornybar energi har møtt motstand, spesielt vindkraft, og solbransjen opplever nedbemanninger.
Regjeringens kommende fastpris på strøm kan skape utfordringer for solcelleutbygging og salg av varmepumper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Bård Vegar Solhjell går av som direktør i Norad etter fem år for å bli administrerende direktør i Fornybar Norge, ifølge en pressemelding fra regjeringen. Solhjell har tidligere vært miljøvernminister, kunnskapsminister, stortingsrepresentant for SV og generalsekretær i WWF Verdens naturfond. Solhjell uttaler at utvikling av fornybar energi er avgjørende for klima, industri, energisikkerhet og lavere priser. Utviklingsminister Åsmund Aukrust takker Solhjell for hans arbeid med å videreutvikle Norad.
2 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for norsk havvindindustri under finansminister Jens Stoltenberg, på grunn av hans tidligere motstand mot subsidier. Forfatteren argumenterer for at Norge må satse på havvind som en erstatning for oljeindustrien, selv om den enda ikke er lønnsom. Investeringer bør rettes mot prosjekter som styrker norsk leverandørindustri og bygger kompetanse. Kinas satsing på solkraft trekkes frem som inspirasjon. Å stanse havvindsatsingen vil sette norsk industriutvikling på pause.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
26 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) uttrykker misnøye med de høye strømprisene og understreker behovet for økt kraftproduksjon i Norge. Han avviser at løsningen er å kutte strømkabler til utlandet, da disse er viktige for forsyningssikkerheten, spesielt i tørre år. Sandvik er i Brussel for å diskutere norske klimamål og har fått inntrykk av at det er betydelig diskusjon om EUs 2040-mål. Han er også nevnt som en mulig kandidat til partisekretær i Arbeiderpartiet. Norge skal melde inn klimamål for de neste ti årene til FN i 2025, og har som mål å være et lavutslippssamfunn innen 2050.
2 måneder siden
Tidligere Sp-leder og nåværende leder av Fornybar Norge, Åslaug Haga, uttaler i en podkast at strømkablene er en velsignelse for Norge. Hun argumenterer for at Norge bør fokusere på å produsere mer grønn energi og utnytte strømmen smartere, og kritiserer bruken av vannkraft til oppvarming som sløsing. Haga distanserer seg fra Senterpartiets nåværende politikk og uttrykker usikkerhet rundt sitt eget medlemskap i partiet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
1 måned siden
Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) erkjenner at det er mer utfordrende å jobbe med klima nå enn tidligere, og at Norges klimamål kan bli vanskeligere å nå. Internasjonale forhold som handelskrig og sikkerhetspolitisk uro vanskeliggjør samarbeidet. EU sliter med å nå sine elbil- og hydrogenmål, og Norge er ikke i rute for å nå sine klimamål, og er avhengig av kvotekjøp for å nå målene. Klimaministeren understreker behovet for en pragmatisk tilnærming. Frp kritiserer regjeringens klimapolitikk og mener målene må tilpasses realitetene.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.