Norske sykehus opplever en økning i antall fødsler i 2024, etter flere år med nedgang. Sykehuset Østfold har hatt en betydelig økning, med 3073 fødsler i 2024.
Denne økningen bekymrer Akershus universitetssykehus, som frykter kapasitetsutfordringer. Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer en økning i fruktbarhetstallene fremover.
Sammenlignet med de ni første månedene i 2023, ble det født 3,4 prosent flere barn i samme periode i 2024. En kvinne som nylig har født, oppfordrer andre til å få barn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fødselstallene i Norge fortsetter å stige etter et bunnivå i 2022. I 2024 ble det født 54 269 barn, en økning på 3,2 prosent fra 2023 og over 4 prosent fra 2022. Dette tilsvarer omtrent 1700 flere fødsler enn året før. Akershus fylke opplevde den største økningen med 6,6 prosent, fulgt av Møre og Romsdal, Finnmark og Oslo. Tallene er foreløpige fra Medisinsk fødselsregister og vil bli kvalitetssikret frem mot april. Det laveste antallet fødsler de siste 40 årene var i 2022 med 52 037 barn.
3 måneder siden
Fødselstallene i Norge fortsetter å stige for andre år på rad, etter et bunnår i 2022. I 2023 ble det født 54.269 barn, en økning på 3,2 prosent fra året før. Økningen er størst i Akershus, Møre og Romsdal, Finnmark og Oslo. Helse Sør-Øst og Helse Vest opplevde en økning på rundt 3,9 prosent, mens Helse Nord ligger under 2023-tallene. Tallene er foreløpige og vil bli kvalitetssikret frem mot april. Det høyeste antallet fødsler de siste årene var i 2021 med 56.672 barn.
1 måned siden
Fødeavdelingen i Elverum opplever travle dager og har satt ny fødselsrekord. Avdelingen har satset på utdanningsstillinger for å sikre tilstrekkelig bemanning av jordmødre, og sykepleiere har fått mulighet til å videreutdanne seg med lønn. Dette har vært avgjørende for å rekruttere nok personale. Til tross for god bemanning har det vært nødvendig med overtid for å håndtere det økende antallet fødsler. Kvinner kan ønske fødested, men i perioder med høy aktivitet kan fødende bli henvist til andre sykehus. Avdelingen har hatt en økning i antall fødsler sammenlignet med fjoråret.
19 dager siden
Medisinsk fødselsregister viser en markant økning i uassisterte hjemmefødsler i 2024. Antallet har firedoblet seg sammenlignet med de fire foregående årene, med 21 registrerte tilfeller. Helse Sør-Øst RHF utmerker seg med flest slike fødsler. Overlege ved FHI, Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, understreker at denne utviklingen vil bli nøye overvåket. Trenden har vakt bekymring blant helsepersonell, som mener det kan indikere svakheter i fødselsomsorgen. Uassisterte fødsler frarådes av fagfolk på grunn av risikoen for både mor og barn.
19 dager siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en økning i planlagte hjemmefødsler uten helsepersonell i Norge, med 21 tilfeller registrert i 2024, en markant økning fra tidligere år. Debatten rundt uassisterte hjemmefødsler har blusset opp etter et spedbarnsdødsfall i mars, der en doula er anmeldt for forsømmelse. Helseministeren har respondert med å be Helsedirektoratet undersøke praksisen, som sterkt frarådes på grunn av risiko for både mor og barn. Samtidig viser tallene at det også gjennomføres planlagte hjemmefødsler med kvalifisert helsepersonell til stede, særlig i Oslo.
8 dager siden
Sykehus i Nord-Norge planlegger å stenge flere fødeavdelinger i sommer, noe som vekker bekymring blant gravide og fagfolk. Thea Johansen, som har termin i juli, frykter å måtte føde i ambulanse på grunn av lang reisevei og manglende oppfølging. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ha vekslende sommerstenginger for å sikre bemanning og kvalitet, men Jordmorforbundet mener dette øker risikoen for fødende og er et resultat av økonomiske kutt. De påpeker at fødsler er akutte hendelser som krever stabilt tilbud hele året. Jordmorforbundet krever bedre følgetjeneste og økt bemanning for å ivareta sikkerheten. Sykehusene begrunner stengingen med behov for ferieavvikling og mangel på kvalifiserte vikarer. Helse Nord må kutte betydelige summer, noe som påvirker fødetilbudet. Mange opplever sommerstengingen som utrygg, og det etterlyses prioritering av fødselsomsorgen for å sikre trygg fødsel og økt fødselsrate i Norge.
19 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trenden med planlagte uassisterte hjemmefødsler i Norge, hvor 21 slike fødsler ble registrert i fjor. Helsedirektoratet advarer sterkt mot denne praksisen på grunn av risikoen for komplikasjoner for både mor og barn. Samtidig forteller en kvinne om sin positive erfaring med en uassistert hjemmefødsel. En undersøkelse viser at en betydelig andel av unge voksne tror det er trygt å føde hjemme uten medisinsk assistanse. Folkehelseinstituttet har startet et prosjekt for å kartlegge omfanget av hjemmefødsler som ender med overføring til sykehus.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at Norges befolkning økte med 44 100 i 2024, og passerte 5,59 millioner. Både fødselsoverskudd og nettoinnvandring bidro til veksten. Antall fødsler økte, noe som resulterte i et fødselsoverskudd på 9 771. Samtidig bidro nettoinnvandringen med 34 083 personer. Spesielt har antallet ukrainske statsborgere økt markant de siste tre årene, men innvandringen av ukrainere gikk ned i fjor. Seniorrådgiver i SSB påpeker at svingninger i inn- og utvandringstall har større innvirkning på befolkningsveksten enn endringer i fødsels- og dødstall.
14 dager siden
En overlege advarer mot den økende trenden med hjemmefødsler uten helsepersonell, og fremhever risikoen for komplikasjoner og dødsfall hos både mor og barn. Tall fra Folkehelseinstituttet viser en økning i slike fødsler i 2024. Legen argumenterer for at fødsel er en risikofylt hendelse der rask medisinsk hjelp kan være avgjørende. Han anslår at uten et fungerende helsevesen ville mange flere dødd under fødsel. En spaltist støtter legens bekymringer og understreker viktigheten av å føde på sykehus eller med jordmor til stede.
19 dager siden
En stadig større andel gravide kvinner i Norge diagnostiseres med svangerskapsdiabetes, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Andelen har økt fra 4,5 prosent i 2015 til 7,4 prosent i 2024. Overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen ved FHI påpeker at dette fører til økt press på helsepersonell. Svangerskapsdiabetes kan medføre risiko for komplikasjoner som type 2 diabetes og fedme hos både mor og barn senere i livet. Risikofaktorer inkluderer høy KMI, etnisk bakgrunn og tidligere fødsler av store barn.