En ungdomsgjeng utførte en nazihilsen på utestedet Blårock i Tromsø, noe som ble observert av Eirik Hauboff og Magnus Kristian Furuheim. Da de konfronterte ungdommene, svarte de at det var ment som humor.
Furuheim forteller at han ble frustrert over samtalen, som også omhandlet innvandring og politikk, og måtte gå. Hauboff påpeker at ungdom finner sin informasjon på plattformer som TikTok og Youtube, og at de risikerer å havne i et ekkokammer.
Kaisa Marja Hætta-Jacobsen reagerer på at nazisme blir ufarliggjort. Daglig leder på Blårock, Pål Markussen, tar sterk avstand fra hendelsen og understreker at de involverte ville blitt kastet ut om ansatte hadde vært vitne til hendelsen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økning av rasistiske holdninger blant unge, som kommer til uttrykk gjennom bruk av kodeord på TikTok. Uskyldige fraser som «Stem Frp» og «boller og brus» benyttes for å skjule rasistiske budskap. Forfatterne understreker at rasisme er tillært, og foreslår tiltak som kunnskapsløft i skolen, økt tilstedeværelse på sosiale medier og tilrettelegging for åpne diskusjoner. Målet er å endre holdninger, fremme respekt og gi ungdom verktøy for å håndtere diskriminering, samt sikre at de som opplever rasisme ikke føler skyld.
3 måneder siden
Elon Musks håndhilsen under Donald Trumps innsettelse har skapt kontrovers, med uenighet om hvorvidt det var en nazihilsen eller en klønete gest. Nynazister, som Tore Tvedt, hyller hilsenen som en bekreftelse på deres ideologi, mens høyreekstreme miljøer deler den med positive kommentarer. Anti-Defamation League (ADL) avviser at det var en nazihilsen, og mener det var en entusiastisk, men klønete gest. Musk har tidligere blitt anklaget for antisemittisme og har delt konspirasjonsteorier på X. Flere selskaper har trukket reklame fra X på grunn av pro-nazistisk innhold.
1 måned siden
Naomi Oseki har opplevd en økning av hatefulle meldinger etter å ha deltatt i en debatt på YouTube-kanalen «Gutta». Bakgrunnen er en TikTok-video av Sebastian Brevik, hvor han antyder at tyveri er knyttet til innvandrere. Oseki og andre kritiserer Breviks uttalelser for å fremme fordommer og normalisere rasisme. Brevik selv avviser anklagene og hevder han ønsker å belyse et samfunnsproblem. Oseki er bekymret for at slike holdninger sprer seg blant unge og oppfordrer influencere til å ta ansvar og bruke sine plattformer på en mer positiv måte for å motvirke hat og rasisme.
2 måneder siden
Akershus fylkeskommune har politimeldt Raud Ungdom etter at ungdomspartiet delte ut falske «bøter» til Tesla-eiere utenfor Ski storsenter. Fylkesrådsleder Anette Solli reagerer på at noen utgir seg for å være dem og sprer informasjon de ikke kan stå inne for. Raud Ungdom har innrømmet at de står bak aksjonen, der de anklaget bileiere for «brot på etisk forbrukarplikt» og omtalte Elon Musk som nazist. Fylkeskommunen opplyser at de startet arbeidet med politimeldingen før Raud Ungdom ble avslørt.
2 måneder siden
Christian (20) uttrykker frustrasjon over å føle seg «nedsnakket» som ung mann, og forteller at han kommenterer «Stem Frp» på TikTok. En undersøkelse av VG og Faktisk.no viser at mange bruker slagordet, men at det også har fått en rasistisk klang. TikTok-profilen MufanoForNorge, som selv er innvandrer, forteller at han mottar rasistiske kommentarer med «Stem Frp», og oppfordrer FpU-leder Simen Velle til å ta avstand fra dette. Velle og Frp avviser at slagordet er forenelig med rasisme, og viser til at de ikke støtter rasisme.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg fremveksten av «Stem Frp»-trenden på TikTok, der unge brukere sprer rasistiske kommentarer. Etter et besøk av streameren IShowSpeed i Norge, opplever TikTok-brukere med minoritetsbakgrunn en økning i slike kommentarer. Politiske aktører anklager hverandre for å bidra til problemet. Artikkelen understreker viktigheten av å ta ansvar, unngå å stemple unge som rasister uten videre, og heller skape rom for åpne diskusjoner i skolen og hjemmet. Politikere oppfordres til å anerkjenne sosiale mediers rolle i polarisering, og alle oppfordres til å lytte til hverandre for å finne løsninger.
2 måneder siden
Rød Ungdom oppfordrer kronprinsparet Haakon og Mette-Marit til å ta avstand fra Tesla og Elon Musk. Bakgrunnen er Musks kontroversielle oppførsel, inkludert anklager om nazihilsen og støtte til ytre høyre. Rød Ungdom mener kronprinsparet bør være gode rollemodeller og unngå å kjøpe Tesla i fremtiden. De viser også til påstander om barnearbeid i produksjonen av Tesla-deler og fagforeningsknusing i Sverige. Tesla-salget har falt i Europa, og Rød Ungdom mener det vil sende et viktig signal dersom kronprinsparet tar avstand fra Musk. Nettavisen har vært i kontakt med Slottet, men de har ikke besvart henvendelsen.
3 måneder siden
Elon Musk har skapt kontrovers med en gest som flere tolker som en høyreekstrem hilsen. Professor Tore Wig ved Universitetet i Oslo mener dette bidrar til å normalisere fascisme og nynazisme, og at det sender et signal om at slike holdninger er mer akseptable. Wig påpeker at Musks handlinger, inkludert støtte til det tyske partiet AfD, vekker bekymring for demokratiske verdier. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen ser klare likheter med en nazihelsing i Musks gest, selv om intensjonen er uklar. Kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll mener hendelsen ikke bør avskrives som tilfeldig, men heller ikke overdramatiseres. Musk har også kritisert Tysklands statsminister Olaf Scholz for å ta avstand fra ytre høyre, og hans plattform X har blitt kritisert for å fremme høyreekstreme ideer.
1 måned siden
Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) slettet et Instagram-innlegg etter kritikk fra MDG og spørsmål fra TV 2. Innlegget viste klimaaktivister bak lås og slå, noe MDG kalte autoritært og udemokratisk. FpU endret først teksten i innlegget, før det ble slettet helt. FpU-leder Simen Velle mente innlegget handlet om å straffe lovbrytere som begår hærverk, men innrømmet at det kunne tolkes feil. Moderpartiet Fremskrittspartiet ønsket ikke å kommentere saken.
1 måned siden
Flere anonyme kontoer på TikTok misbruker Fremskrittspartiets logo og merkevare for å spre høyreradikalt innhold. Kontoen «alt.fornorge» er blant de største, og deler både offisielt Frp-materiell og videoer med rasistisk innhold. En medieforsker mener kontoene spiller på rasisme. Frp sentralt har ingen tilstedeværelse på TikTok og reagerer sterkt på misbruken av deres profil, og krever at TikTok fjerner innholdet. En ung mann fra Vestlandet står bak en av kontoene, og sier hensikten er å nå et yngre publikum og fremme Frps politikk.