Julie (29) valgte å bli alenemor via assistert befruktning etter å ha gitt opp dating. Hun er en del av en økende trend blant norske kvinner etter lovendringen i 2020.
Artikkelen forteller historien om Julie (29) som valgte å bli alenemor ved hjelp av assistert befruktning etter å ha blitt lei av dating og jakten på en barnefar. Siden bioteknologiloven ble endret i juli 2020, slik at enslige kvinner kan få assistert befruktning i Norge, har både private og offentlige klinikker sett en markant økning i antall enslige kvinner som ønsker barn.
Oslo universitetssykehus hadde i fjor rekordmange enslige kvinner som fikk donorsædbehandling, og private klinikker som Aleris og Volvat opplever stor pågang. Julie ble gravid etter tre forsøk som kostet rundt 50.
000 kroner, og selve insemineringen tok kun 40 minutter i en lunsjpause. Hun har flyttet sammen med moren for å sikre et godt støtteapparat og planlegger å være åpen med sønnen om hans opphav.
Julie
Liv Bente Romundstad
Anne Ragnhild Kjus Skomedal
Oslo universitetssykehus
Aleris Fertilitet
Volvat Spiren
St. Olavs
Oslo
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En 34 år gammel kvinne fra Oslo har bestemt seg for å donere egg for å hjelpe andre som ønsker barn. Hun har tenkt nøye gjennom prosessen, som innebærer hormonbehandling og egguttak. Eggdonasjon ble tillatt i Norge i 2021, men det er fortsatt mangel på donorer. Kvinnen ønsker å donere offentlig for å gi flere muligheten til å få barn uten å betale mye. Donorer får rundt 6000 kroner, men får ikke vite om egget blir befruktet eller om det fødes et barn. Barnet har rett til å få vite hvem donoren er ved fylte 15 år. Kvinnens ektemann støtter avgjørelsen og har selv vurdert å donere sæd.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av sosialhjelp i Norge, særlig blant barnefamilier. Trebarnsmoren Renate Alyda Setsaa-Sandeide deler sin historie om hvordan hun er avhengig av sosialhjelp for å klare seg økonomisk. Hun mottar uføretrygd, men det er ikke nok til å dekke alle nødvendige utgifter. Økningen i sosialhjelpsmottakere bekymrer politikere og organisasjoner som Rødt og Redd Barna, som etterlyser tiltak for å redusere fattigdom og bedre levekårene for de mest sårbare i samfunnet. De peker på at mange familier er i en fastlåst situasjon på grunn av økte levekostnader.
2 måneder siden
Kristin Lilletvedt Roti (30) sliter med å komme inn på boligmarkedet i Bergen, til tross for fast jobb og 800.000 kroner i egenkapital. Som alenemor får hun avslag på boliglån på grunn av bankenes krav om betjeningsevne. DNB og Sparebanken Vest tilbyr lån, men med hennes budsjett er det kun fire boliger i Bergen med mer enn ett soverom hun har råd til. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet foreslår tiltak for å hjelpe folk i hennes situasjon, som økt boligbygging, styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften.
16 dager siden
Svenske Hanna Ovin og hennes partner Rasmus reiste til Norge for å få IVF-behandling etter å ha fått beskjed i Sverige om at Rasmus hadde dårlig sædkvalitet. Paret oppsøkte fertilitetsklinikken Spiren i Trondheim, hvor de fikk hjelp til å realisere drømmen om å få barn. Etter en krevende prosess fikk de to døtre. Artikkelen belyser at Norge er et populært land for utenlandske par som ønsker fertilitetsbehandling. Dette skyldes kombinasjonen av god teknologi, gode resultater og gunstige priser sammenlignet med andre land. Klinikker i Norge melder om økt pågang fra utlandet, spesielt fra Sverige, og jungeltelegrafen spiller en viktig rolle for rekrutteringen.
3 måneder siden
Ida Aalen (39) valgte en assistert hjemmefødsel og betalte 30.000 kroner for oppfølging av privatpraktiserende jordmødre. Hun ønsket en naturlig fødsel i eget tempo med jordmødre hun kjente. Antallet hjemmefødsler har økt, men overlege ved OUS-Ullevål understreker at sykehus er tryggere ved akutte situasjoner. Jordmorforeningen ser en økt etterspørsel etter hjemmefødsler, men understreker at det ikke passer for alle. Helsedirektoratet anbefaler ikke hjemmefødsel for kvinner over 38 år, noe Jordmorforeningen er kritisk til. Aalen mener hjemmefødsel burde vært en del av det offentlige tilbudet.
2 dager siden
June Emilie Åsenden forteller sin historie om å vokse opp som transperson. Hun fant svaret på sin identitet i et ukeblad.
4 måneder siden
Influenser Iselin Guttormsen forteller om sine juletradisjoner og planer i Nettavisens julespalte. Hun skal feire jul med familien hos sine foreldre, hvor de spiser en blanding av tradisjonell og tysk julemat. Guttormsen omfavner julen fullt ut med julemusikk, pynting og aktiviteter med barna. Hun trekker frem juleminner fra barndommen og første jul med egne barn, men også den vanskelige første julen etter et samlivsbrudd. Hun planlegger å reise utenlands med kjæresten på nyttårsaften og ser tilbake på 2024 som et år med personlig utvikling. For 2025 ønsker hun å fortsette med det hun elsker og utvikle seg videre.
23 timer siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
19 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trenden med planlagte uassisterte hjemmefødsler i Norge, hvor 21 slike fødsler ble registrert i fjor. Helsedirektoratet advarer sterkt mot denne praksisen på grunn av risikoen for komplikasjoner for både mor og barn. Samtidig forteller en kvinne om sin positive erfaring med en uassistert hjemmefødsel. En undersøkelse viser at en betydelig andel av unge voksne tror det er trygt å føde hjemme uten medisinsk assistanse. Folkehelseinstituttet har startet et prosjekt for å kartlegge omfanget av hjemmefødsler som ender med overføring til sykehus.
4 måneder siden
Silje (29) fra Østfold venter sitt tredje barn og uttrykker bekymring for å leve opp til forventningene som trebarnsmor. Hun opplever et sterkt press fra samfunnet, særlig fra andre mødre, og føler seg utilstrekkelig. En barneforsker forklarer at foreldrerollen har blitt mer utmattende med et fenomen kalt «intensivt foreldreskap», der foreldre forventes å bruke mye tid og ressurser på barna. Silje har tatt barnehagelærerutdanning for å føle seg tryggere, men opplever at den store mengden informasjon kan være overveldende. Barne- og familieministeren oppfordrer foreldre til å være bevisste på hva de bruker tid på og ikke tro alt de leser, og mener det er et usunt konkurransepreget jag mellom foreldre.