Elon Musk har skapt reaksjoner i flere europeiske land med sine politiske uttalelser og innblanding. I Storbritannia har han kritisert myndighetene og kalt en helseminister en «ond heks».
Statsminister Keith Starmer har slått tilbake og anklaget Musk for å spre løgner. Flere briter uttrykker bekymring for Musks motiver og mener han bør holde seg til business.
I Tyskland har Musk støttet det høyreekstreme partiet AfD, noe som har ført til kritikk fra politikere og en redaktørs oppsigelse. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har også uttrykt bekymring for Musks innblanding i andre lands politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Elon Musk, en alliert av Donald Trump, møter sterk kritikk fra flere europeiske ledere for sine uttalelser og innblanding i europeisk politikk. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over Musks direkte innblanding i andre lands forhold. Storbritannias statsminister Keir Starmer og Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Musk for å spre løgn, desinformasjon og blande seg inn i valg. Musk har også kritisert Nigel Farage og uttrykt støtte til det tyske partiet AfD. I tillegg har han uttalt seg om overgrepsgjenger i Storbritannia og krevd løslatelse av Tommy Robinson, som soner en fengselsstraff.
3 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer refser Elon Musk for å spre løgn og desinformasjon etter flere dager med angrep fra milliardæren. Musk har kritisert Starmer for håndteringen av en overgrepsskandale fra 2014, og har også kommet med personangrep mot britiske politikere. Starmer svarer at de som sprer løgn og desinformasjon ikke bryr seg om ofrene. Frankrikes president Emmanuel Macron har også anklaget Musk for å blande seg inn i valg, blant annet i Tyskland. Norges statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring for Musks innblanding i andre lands indre forhold.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert Elon Musk for å blande seg inn i politiske forhold i andre land. Støres kritikk ble først fremmet på NRK, men har raskt spredt seg internasjonalt gjennom nyhetsbyrået Reuters og andre medier. Bakgrunnen for kritikken er Musks innblanding i politikk i land som Tyskland, Storbritannia og Italia. Den tyske regjeringen har også anklaget Musk for å støtte det høyrepopulistiske partiet AfD. Musk har også brukt store summer på å støtte Donald Trump og skal ha en rolle i hans administrasjon. Støre uttrykker bekymring for at en person med så stor innflytelse blander seg inn i andre lands indre anliggender.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert Elon Musk for hans innblanding i politiske forhold i andre land. Støre mener at Musk, som eier av Tesla og X, må tåle kritikk for sine uttalelser, og understreker at ytringsfriheten gjelder begge veier. Støres kritikk har blitt spredt internasjonalt gjennom nyhetsbyrået Reuters. Støre uttrykker bekymring for hvordan personer med stor økonomisk makt og tilgang til sosiale medier kan påvirke valg i andre land. Han påpeker at Musk har engasjert seg i politiske debatter i Tyskland og Storbritannia. Støre understreker at demokratiet er sterkt, men at man må være oppmerksom på potensielle påvirkningsforsøk.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks økende politiske engasjement i Europa, der han har uttrykt støtte til høyreradikale partier og politikere i Tyskland og Storbritannia. Musk har blant annet kritisert den tyske regjeringen og støttet AfD, samt gitt sin støtte til den britiske høyreradikaleren Tommy Robinson. Dette har ført til reaksjoner både i Europa og i Donald Trumps krets, der Steve Bannon har rådet Musk til å holde seg unna politikk. Samtidig har en representant fra Fremskrittspartiet nominert Musk til Nobels fredspris. Artikkelen spekulerer også i om Musks politiske engasjement kan påvirke det kommende norske valget, og om det kan føre til negative reaksjoner blant norske velgere.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over Elon Musks innblanding i politikk utenfor USA. Musk har oppfordret tyskere til å stemme på det ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland, og omtalt partiet som Tysklands «siste håp». Støre reagerer på at Musk blander seg inn i politiske forhold i et alliert, demokratisk land. Han understreker at et samlet norsk politisk miljø ville advart mot en lignende innblanding i norsk politikk. Støre er mer bekymret for Musks støtte til ytre høyre enn hans tidligere fornærmelser mot politikere.
4 måneder siden
Tyske politikere reagerer sterkt på Elon Musks innblanding i tysk politikk, spesielt etter at han uttalte at kun det ytre høyre-partiet AfD kan redde Tyskland. EU-parlamentsmedlem Dennis Radtke kaller Musks innblanding for en trussel mot demokratiet. Statsminister Olaf Scholz understreker ytringsfriheten, men påpeker at Musks syn ikke deles av de demokratiske partiene. AfD hyller derimot Musks utspill. Dette er ikke første gang Musk har uttalt seg om tysk politikk, og hans Tesla-fabrikk har også skapt kontrovers.
3 måneder siden
Elon Musk har offentlig støttet det tyske partiet AfD, og mener de er den eneste løsningen for Tyskland. AfDs leder, Alice Weidel, hevder at Hitler var kommunist og sosialist, ikke høyrevridd. Musk har gjentatt sin støtte til partiet i samtaler med Weidel på X. Tysklands statsminister Olaf Scholz og Norges statsminister Jonas Gahr Støre har uttrykt bekymring for Musks innblanding i tysk politikk. AfD er Tysklands nest største parti, og går til valg med løfter om å bremse innvandring og forlate EU.
2 måneder siden
Elon Musk har uttrykt sin støtte til det tyske partiet AfD, samtidig som USAs visepresident J.D. Vance har kritisert europeisk politikk. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet ser dette i sammenheng med Trumps syn på europeiske demokratier, og trekker paralleller til Russlands strategi. Vances tale under sikkerhetskonferansen i München, hvor han kritiserte europeiske verdier, har skapt reaksjoner og bekymring for amerikansk innblanding i europeisk politikk. Flere politikere reagerte på de amerikanske uttalelsene.
3 måneder siden
Ytre høyre-partier i EU-parlamentet har invitert Elon Musk til Brussel for å holde foredrag om ytringsfrihet. Dette skjer etter at EU har skjerpet tonen mot Musk og X, og Tysklands statsminister har uttalt at Musk truer demokratiet i Europa. 40 EU-parlamentarikere har signert et opprop for å invitere Musk, og de mener EUs Digital Service Act brukes til å sensurere ytringsfriheten. Samtidig krever EU-kommisjonen innsyn i Xs algoritmer, noe ytre høyre-partiene reagerer på. Musk har kvittert med en hilsen til sine støttespillere i Europa, og EU avviser at granskingen av X er politisk motivert.