Dokumentarfilmfestivalen Human i Oslo åpner med den prisvinnende filmen «Mr. Nobody Against Putin», som skildrer en russisk lærers kamp mot Putins propaganda etter invasjonen av Ukraina i 2022. Filmen har solgt ut alle visninger.
Læreren, Pavel Talankin, flyktet fra Russland med avslørende materiale etter å ha blitt beordret til å filme ved skolen. Festivalsjef Kjetil Magnussen understreker viktigheten av dokumentarfilm som et informasjonsmedium i en tid preget av desinformasjon og nedskjæringer i nyhetsmedier. Talankin håper filmen vil bidra til at russere innser sine feil.
Festivalen arrangeres i Oslo 10. til 16. mars 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Pavel Talankin flyktet fra Russland med syv harddisker fulle av filmopptak for å avsløre Putins propaganda i dokumentarfilmen «Mr. Nobody Against Putin». Talankin jobbet som aktivitetsansvarlig på en skole som ble et propagandasenter etter krigen. Han filmet propaganda, men bestemte seg for å beholde opptakene og kontaktet dokumentarfilmregissør David Borenstein. Sammen laget de en film som viser Wagner-soldater på besøk i skolen, og gir et innblikk i lærernes hverdag. Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival, og Talankin håper den vil hjelpe russere å innse sine feil og forhindre at lignende hendelser skjer igjen.
1 måned siden
Dokumentaren «Facing War», som skildrer Jens Stoltenbergs to siste år som Nato-sjef, hadde festpremiere i Oslo. Filmen fokuserer på diplomatiet knyttet til Russlands krig i Ukraina, europeiske ledere og Natos rolle. Stoltenberg deltok på premieren og uttalte at Nato-medlemskap er den beste måten å avslutte krigen i Ukraina på en stabil og rettferdig måte, samtidig som han understreket viktigheten av å fortsette å bevæpne Ukraina. Filmen åpnet tidligere dokumentarfilmfestivalen CPH: DOX i København.
1 måned siden
Jens Stoltenberg deltok på festpremieren i Oslo for dokumentarfilmen «Facing War», som omhandler hans to siste år som Nato-sjef og diplomatiet rundt krigen i Ukraina. Filmen, som tidligere åpnet dokumentarfilmfestivalen CPH: DOX i København, skildrer Stoltenbergs arbeid med europeiske ledere og USA i forbindelse med krigen. Stoltenberg uttalte i forbindelse med filmen at han mener Nato-medlemskap er den beste måten å sikre en rettferdig avslutning på krigen, men understreket samtidig viktigheten av å fortsette å bevæpne Ukraina.
1 måned siden
En dokumentarfilm om Jens Stoltenbergs siste år som Nato-sjef, «Facing War», skal vises på en filmfestival i København. Stoltenberg og Danmarks statsminister Mette Frederiksen skal delta på visningen 19. mars, og i etterkant diskutere filmen og fremtidig Nato-samarbeid. Filmen viser Stoltenbergs periode som generalsekretær, hvor han egentlig skulle ha fratrådt i 2023, men fortsatte etter Russlands invasjon av Ukraina etter oppfordring fra USAs president Joe Biden. Tommy Gulliksen har regissert filmen, og Dox Division har produsert den.
26 dager siden
«Stoltenberg – Facing War» gir et innblikk i Jens Stoltenbergs siste år som generalsekretær i NATO, preget av Russlands invasjon av Ukraina og den påfølgende krisen i alliansen. Dokumentaren følger Stoltenberg tett i møter og forhandlinger med ledere som Erdoğan og Orbán, og viser hvordan han balanserer ulike interesser for å sikre enighet. Filmen fremhever Stoltenbergs diplomatiske evner og hans evne til å bygge broer, men berører også usikkerheten rundt NATOs fremtid, spesielt med tanke på et mulig comeback for Donald Trump. Til tross for alvoret i situasjonen, konkluderer filmen med at diplomati og samarbeid er avgjørende for å sikre fred og stabilitet.
1 måned siden
Jens Stoltenberg er i København for premieren på dokumentaren «Facing War», som omhandler hans siste tid som Nato-sjef. Filmen, regissert av Tommy Gulliksen, følger Stoltenberg over 22 måneder og viser blant annet hans erkjennelse av at Nato ikke har gitt tilstrekkelig støtte til Ukraina. Stoltenberg beskriver filmen som «litt utleverende», men understreker at den er viktig. Han fremhever også at støtten til Ukraina er avgjørende, ikke bare for Ukrainas sikkerhet, men også for Europas egen. Danmarks statsminister og kulturminister deltok også på premieren.
3 måneder siden
En AI-assistert filmbiografi om Vladimir Putin, der presidentens ansikt er lagt på en skuespillers kropp ved hjelp av kunstig intelligens, har vakt oppsikt. Russisk etterretning skal ha forsøkt å få tak i manuset og en visning av filmen, men regissøren hevder å ha lurt dem. Filmen, som viser Putin i et lite flatterende lys, har solgt rettigheter til over 50 land. Den utforsker Putins liv fra barndom til maktposisjon, og bruker slagordet «Absolutt makt er aldri nok». Regissøren mener filmen viser at Vesten må stå opp mot Putin. Han understreker at AI kun er et verktøy, og at menneskelig erfaring er avgjørende for kunstnerisk dybde.
2 måneder siden
Den norskrussiske nettavisen Barents Observer er erklært «uønsket i Russland» av russiske myndigheter, som anklager avisen for å spre antirussisk propaganda og forsøke å destabilisere nordlige regioner. Redaktør Thomas Nilsen sier at avgjørelsen bekrefter at avisen gjør en viktig jobb, og at de vil fortsette å publisere på russisk og engelsk. Han påpeker at personer som gir intervjuer til avisen nå risikerer straffeforfølgelse i Russland. Barents Observer vant nylig en sak i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mot Russland angående blokkering av tilgangen til avisen i 2019.
1 måned siden
Skiskytteren Dmytro Pidrutsjnyj deler sin dramatiske historie om krigen i Ukraina. Etter invasjonen i februar 2022 ble han beordret til militærtjeneste, men patruljerte i stedet i hjembyen. Han beskriver tøffe forhold i nasjonalgarden med lite søvn og konstant beredskap. Pidrutsjnyj forteller om støtten fra andre utøvere, spesielt Johannes Thingnes Bø, som har auksjonert bort startnummer for å samle inn penger til Ukraina. Han er kritisk til at russiske utøvere ønskes tilbake i internasjonale konkurranser så lenge krigen pågår, og mener det vil sende feil signal om Russland ikke holdes ansvarlig.
24 dager siden
Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen for dokumentaren «The Takeover», som skildrer afghanske kvinners liv under Taliban. Prisen ble delt ut på SKUP-konferansen i Tønsberg. Hammer håper prisen vil øke oppmerksomheten rundt menneskerettighetsbruddene i Afghanistan. Per Kristian Aale og Vegard Tjørhom mottok hederlig omtale for sine utenriksreportasjer. Juryen understreket betydningen av grundig journalistisk arbeid og langsiktig perspektiv i dekningen av internasjonale saker. Internasjonal Reporter fremmer kvalitet og bevissthet i utenriksjournalistikken.