Regjeringssonderingene i Tyskland intensiveres etter Donald Trumps offentlige kritikk av Ukrainas president. De konservative under ledelse av Friedrich Merz og sosialdemokratene møtes for å diskutere en mulig koalisjonsregjering.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har understreket behovet for en handlekraftig regjering for å håndtere den oppståtte krisen. Merz har som mål å danne regjering innen utgangen av april.
Samtidig er ytre høyre-partiet AfD utelukket fra forhandlingene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Tyskland går til valgurnene etter en valgkamp preget av fremveksten av ytre høyre og kontroversielle uttalelser fra Donald Trump. Bakgrunnen for valget er at den sittende regjeringen til Olaf Scholz gikk i oppløsning. Kristendemokratenes leder, Friedrich Merz, er favoritt til å bli ny statsminister, men ytre høyre-partiet AfD har hatt en betydelig vekst siden forrige valg. Merz har imidlertid utelukket samarbeid med AfD. Valgresultatet kan få konsekvenser for Europas håndtering av Ukraina-krigen og forholdet til USA, spesielt etter Trumps kritiske uttalelser om Ukraina og Merz' bekymring for USAs forpliktelser til NATO.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, deriblant MDG, Høyre og Venstre, har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere økt støtte til Ukraina. Dette skjer etter at Donald Trump signaliserte enighet med Vladimir Putin om å starte Ukraina-forhandlinger. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et snarlig møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, mens Venstre-leder Guri Melby mener situasjonen gjør Norge mer utrygt. SV mener saken kan behandles i de vanlige foraene for sikkerhetspolitikk.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
2 måneder siden
Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius kritiserer at USA tilsynelatende har gitt innrømmelser til Putin før eventuelle fredssamtaler om Ukraina. Han mener det ville vært bedre å diskutere et Nato-medlemskap eller territoriale tap ved forhandlingsbordet. Donald Trump hevder at han og Putin er enige om å starte fredsforhandlinger umiddelbart og samarbeide tett, inkludert å besøke hverandres land. Trump planlegger å informere Zelenskyj om samtalene. Zelenskyj bekrefter at han har snakket med Trump om muligheter for å oppnå fred.
1 måned siden
Kristeligdemokratene (CDU/CSU) og sosialdemokratene (SPD) har inngått enighet om å danne en ny koalisjonsregjering i Tyskland. CDU-leder Friedrich Merz blir ny statsminister og ønsker en rask regjeringsdannelse innen påske, begrunnet med den usikre sikkerhetssituasjonen i Europa. Partiene er enige om å øke statsgjelden for å finansiere økonomisk vekst og økte forsvarsutgifter. Selv om CDU/CSU fikk flest stemmer i valget, kom SPD på tredjeplass bak AfD. Uenigheter gjenstår vedrørende innvandringspolitikk, velferdsordninger og spørsmålet om å sende Taurus-raketter til Ukraina.
5 dager siden
USAs president Donald Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å nekte å anerkjenne Russlands okkupasjon av Krim. Trump mener denne uttalelsen skader fredsforhandlingene med Russland og hevder at Krim ikke er et tema i forhandlingene. Han sier at en fredsavtale med Russland er nær, men at Zelenskyj må handle for å få det til. Trumps uttalelser skaper spenning mellom USA og Ukraina, samtidig som Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på et møte med Trump i Det hvite hus. I Norge uttrykker SV-leder Kirsti Bergstø bekymring for at Trump kan presse Norge til å handle i tråd med amerikanske interesser.
2 måneder siden
Friedrich Merz inntar rollen som Tysklands nye leder og signaliserer et markant skifte i utenriks- og forsvarspolitikken. Han kritiserer USAs engasjement og manglende støtte til Ukraina, og understreker behovet for å styrke Europas uavhengighet. Merz vil prioritere rask oppbygging av Europa for å redusere avhengigheten av USA i forsvarsspørsmål. En koalisjon mellom CDU og SPD vil styre Tyskland, men fremgangen til Alternativ für Deutschland (AfD) skaper betydelige utfordringer for den nye regjeringen. Merz må også navigere i interne stridigheter knyttet til sosialpolitikk, innvandring, digitalisering og industri.
2 måneder siden
Kristendemokratene CDU/CSU, ledet av Friedrich Merz, vant valget i Tyskland med 28,6 prosent av stemmene. AfD ble nest størst med 20,8 prosent, mens SPD fikk 16,4 prosent. Merz må nå finne støtte fra andre partier for å danne regjering, men utelukker samarbeid med AfD. Merz har uttrykt bekymring for Natos fremtid og mener Donald Trump ikke bryr seg om Europas skjebne, noe som åpner for diskusjon om en uavhengig europeisk forsvarskapasitet.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator» har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. Chuck Schumer kritiserer Trump for å støtte Vladimir Putin, mens Tysklands statsminister Olaf Scholz beskriver Trumps utsagn som «feil og farlig». Zelenskyj har hatt samtaler med NATOs generalsekretær om behovet for sikkerhetsgarantier og understreker viktigheten av tillit til at Putin ikke vil gjenta krigshandlinger. Sveriges statsminister Ulf Kristersson oppfordrer til å dempe situasjonen og mener Trumps beskrivelse er feilaktig.
2 måneder siden
Tysklands statsminister Olaf Scholz anser debatten om å sende fredsstyrker til Ukraina som forhastet og upassende. Under et krisemøte i Paris, hvor europeiske ledere diskuterte veien videre i Ukraina, uttrykte Scholz irritasjon over debatten. Møtet ble avholdt etter at Donald Trump krevde at Europa tar et større ansvar for egen og Ukrainas sikkerhet. Scholz understreket betydningen av samarbeid mellom Europa og USA i sikkerhetsspørsmål, og advarte mot splittelse. Ungarn var ikke representert på møtet, og beskrev det som en samling av «frustrerte europeiske politikere» som ønsker å hindre en fredsavtale.