Rødt krever at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer Donald Trumps uttalelser om bruk av militær makt og økonomiske virkemidler for å sikre USA kontroll over Grønland. Rødts Bjørnar Moxnes sammenligner Trumps oppførsel med Putins retorikk før Ukraina-invasjonen og mener Trump må settes på plass.
Støre har uttalt at det ikke er greit å antyde at man vil ta land, spesielt overfor nære allierte. Rødt mener USA utgjør en trussel mot Norge og at norsk sikkerhetspolitikk må revurderes.
Trump har uttalt at USA trenger Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet og naturressurser, og har truet Danmark med straffetoll og militær makt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trumps uttalelser om Grønland, og avviser antydninger om bruk av militær makt mot en alliert. Støre påpeker at Trump tidligere har ytret ønske om å kjøpe Grønland, noe som ble avvist. Donald Trump jr. besøkte nylig Grønland som turist, samtidig som Trump senior uttalte at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre amerikansk kontroll over øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trumps utspill har skapt sterke reaksjoner i Danmark og resten av Europa.
4 måneder siden
Donald Trump har uttalt at USA trenger eierskap og kontroll over Grønland for nasjonal sikkerhet, noe som har ført til sterke reaksjoner i Danmark. Danske politikere og medier fordømmer Trumps uttalelser og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trump har også truet med å ta tilbake Panamakanalen. Danske politikere påpeker at Grønland er dansk territorium og at Trumps uttalelser er uakseptable og en fornærmelse mot det danske demokratiet. De understreker at Grønland er åpent for samarbeid, men ikke for salg.
3 måneder siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å si opp tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid med USA. Avtalen gir amerikanske styrker tilgang til militære områder i Norge. Rødt mener avtalen gjør Norge sårbart og viser til tidligere president Trumps trusler om å overta Grønland. Partiet mener Trumps handlinger strider med både FN- og NATO-pakten. En forsker ved NUPI påpeker at avtalen ikke er en baseavtale, men en avtale om investeringer i norske militærbaser. Han advarer mot å si opp avtalen, da det kan signalisere avstand fra USA og gjøre det vanskeligere for USA å bistå Norge. Rødt fremmer forslaget i samråd med det danske søsterpartiet Enhedslisten.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt reaksjoner ved å antyde at USA kan bruke militærmakt for å overta Grønland. Han begrunner dette med USAs sikkerhets- og økonomiske interesser, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til området. Danske myndigheter og eksperter avviser Trumps påstander og kaller dem uakseptable. Grønland er strategisk viktig for USA, spesielt i forhold til Russland, og har rike mineralressurser. Trumps utspill kom etter at hans sønn besøkte Grønland, men det er usikkert om det var planlagt. Eksperter mener Trumps oppførsel er en trussel mot forholdet til Danmark.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump er en farlig, autoritær og maktsyk leder, og kritiserer de som bagatelliserer hans handlinger. Trump sammenlignes med Putin og Xi Jinping på grunn av hans krav om å overta Grønland, og hans villighet til å bruke militærmakt. Han truer Danmark og svekker NATO ved å angripe allierte og øke kravene til forsvarsutgifter. Trump viser også sympati for Russland og deres krav om at Ukraina ikke skal bli med i NATO. Artikkelen konkluderer med at Norge ikke lenger kan stole på USA under Trumps ledelse og må styrke eget forsvar og samarbeid med EU.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir fra seg Grønland, og truer med økonomiske og militære sanksjoner dersom de nekter. Han sår tvil om Grønlands folkerettslige status som en del av Danmark, og varsler en ny utenriks- og sikkerhetspolitikk som bryter med tidligere amerikansk praksis. Trump truer også Canada og ønsker kontroll over Panamakanalen. Dette skaper uro blant allierte i NATO, spesielt i en tid med høy internasjonal spenning. Statsminister Støre og tidligere NATO-sjef Stoltenberg har understreket viktigheten av allianser og vennskap for USA.
1 måned siden
Donald Trump har igjen åpnet for å bruke militærmakt for å annektere Grønland fra Danmark. Visepresident J.D. Vance besøkte nylig Grønland og kritiserte Danmarks styre over øya. Trump hevder at USA trenger Grønland av sikkerhetshensyn, og viser til økt russisk og kinesisk aktivitet i området. Russlands president Vladimir Putin tar USAs planer på alvor og varsler opprustning i Arktis. Trumps uttalelser har skapt sterke reaksjoner i Danmark, hvor statsminister Mette Fredriksen kritiserer USAs fremgangsmåte.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig bruk av militærmakt for å overta Grønland har skapt sterke reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at det ikke er akseptabelt å antyde bruk av militærmakt mot en alliert. Han understreker at selv om Trump kommuniserer på en annen måte, må man ta hans ord på alvor. Tidligere Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at lignende diskusjoner fant sted i 2019. Carl Bildt beskriver situasjonen som en «politisk atombombe-detonasjon» for Danmark, mens en norsk forsker mener Trumps uttalelser undergraver Nato-alliansen. Grønlands regjeringssjef oppfordrer til ikke å handle forhastet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig militær maktbruk for å ta kontroll over Grønland og Panamakanalen har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Tysklands kansler Olaf Scholz advarer Trump mot å true grenser, og refererer indirekte til Putins angrep på Ukraina. Frankrike understreker at EU vil forsvare sine grenser. Trump nekter å utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å ta kontroll over de to områdene. Amerikanske politikere reagerer sterkt på Trumps uttalelser, og kaller dem 'galskap'. Trumps sønn hevder at lokalbefolkningen på Grønland støtter en amerikansk overtakelse, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Danmarks statsminister har tidligere avvist Trumps forslag om å kjøpe øya.