Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Forbrukerøkonom Magne Gundersen påpeker at dette ikke var overraskende, og at folk flest forventer første rentekutt i mars neste år.
Han oppfordrer folk til å holde ut, da rentekutt er i vente. Samtidig melder Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk, at spesielt unge med boliglån sliter med de høye rentene.
Forbruksgjelden er høy, og antallet inkassosaker øker, men det er et lyspunkt at renten ikke ser ut til å øke ytterligere.
3 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent i januar, som forventet. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserte imidlertid et sannsynlig rentekutt i mars. Det ble ikke lagt frem ny rentebane eller prognoser under dette mellommøtet. Norges Banks nåværende rentebane indikerer tre til fire rentekutt i 2024, men flere eksperter er usikre på om dette vil holde stikk. Renten har ligget på 4,5 prosent i ett år, noe som har påvirket mange husholdningers økonomi.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere forventninger om rentekutt. Sjeføkonomer peker på en mer «haukete» rentebane fremover, som signaliserer en strammere pengepolitikk. Usikkerhet knyttes til fremtidig renteutvikling, men det antydes rente på fire prosent i mars neste år, med potensielle kutt i september og desember. Beslutningen begrunnes med høyere kjerneinflasjon enn ventet, samt høyere vekst i næringslivet og lav arbeidsledighet. Prisvekst og arbeidsledighet fremheves som de viktigste faktorene for Norges Banks rentebeslutning.
1 måned siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om mulige rentekutt. Analytikere spår nå ulike scenarioer for fremtidige rentekutt. Handelsbanken ser for seg inntil fem kutt innen 2027, mens Norges Bank selv antyder to kutt i 2025. Sparebank 1 Markets anslår at det første kuttet kan komme i juni, men mest sannsynlig i september. Den nye rentebanen indikerer en noe mindre nedgang i renten fremover sammenlignet med tidligere rapporter.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og signaliserer et første rentekutt i mars. Dette til tross for at mange hadde håpet på et tidligere kutt. Sentralbanken begrunner sin forsiktighet med en svak kronekurs, spesielt mot dollaren, som gir utfordringer. I tillegg går norsk økonomi bra med lav arbeidsledighet og gode lønnsoppgjør, noe som bidrar til å holde prisveksten oppe. Nordmenn har også overraskende høy konsum og økende sparerate. Alt i alt ser ikke sentralbanken noen grunn til å stresse med rentekutt, selv om mange hadde ønsket seg det.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om et mulig rentekutt i mars. Beslutningen begrunnes med en uventet høy prisvekst i februar, hvor kjerneinflasjonen steg til 3,4 prosent, godt over Norges Banks mål. Sentralbanken anslår nå at det mest sannsynlig vil komme to rentekutt i løpet av 2025. Lav arbeidsledighet, økte boligpriser og forventninger om sterk lønnsvekst har også påvirket beslutningen om å utsette rentekuttet.
1 måned siden
Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, med henvisning til at prisveksten har vært høyere enn forventet. Sentralbanksjefen indikerer likevel at det kan komme to rentekutt senere i år. Økonomer uttrykker bekymring for at beslutningen vil ha negative konsekvenser for norsk økonomi, som redusert konsum, investeringer og et presset nyboligmarked. Representanter fra eiendomsbransjen er skuffet og mener dette er et tilbakeslag, spesielt for boligbyggingen og husholdninger som hadde forventet rentelettelse.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Renten har steget fra 0 prosent i 2021 til dagens nivå, og har bidratt til å dempe prisveksten. Selv om prisveksten har falt, forventes det at høy kostnadsvekst i bedriftene vil bremse den videre nedgangen. Norges Bank signaliserer at det snart er tid for å begynne å sette ned renten, og det første kuttet forventes i mars neste år. Prognosen for styringsrenten er lite endret, men indikerer noe mindre nedgang fremover. Flere økonomer ser positivt på at Norges Bank holder på rentebanen for neste år.
1 måned siden
Noregs Bank held styringsrenta uendra på 4,5 prosent, trass i tidlegare signal om eit snarlig rentekutt. Sentralbanken grunngjev avgjerda med at prisveksten har vore høgare enn venta, og fryktar at eit for tidleg rentekutt kan føre til ytterlegare prisstigning. Samstundes understrekar dei at dei framleis ser føre seg to rentekutt i løpet av året. Avgjerda om å halde renta uendra er i tråd med forventningane til dei fleste økonomar, som har merka seg at norsk økonomi viser teikn til å vere robust med låg arbeidsløyse og eit positivt næringsliv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!