Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det.
Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre.
Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
3 måneder siden
En 39 år gammel familiefar saksøker den norske stat etter å ha blitt fratatt sitt norske statsborgerskap. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er medlem av terrorgruppen ISKP i Afghanistan og utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. Mannen, som kom til Norge i 2010 og fikk statsborgerskap i 2017, avviser anklagene og hevder statsborgerskapet er fratatt på sviktende grunnlag. Rettssaken skal behandles i Oslo tingrett, der PST vil legge frem sine bevis. Mannens advokat hevder han er statsløs og ønsker å returnere til Norge. Saken er den første som prøver den nye lovbestemmelsen om tap av statsborgerskap.
4 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil forlenge varetektsfengslingen av en mann i 20-årene, som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Mannen, som jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo og studerer sikkerhet, har erkjent kontakt med russisk og iransk etterretning, men nekter straffskyld. Hans forsvarer, John Christian Elden, mener det ikke er behov for fengsling da mannen har forklart seg i politiavhør. PST har vært tilbakeholdne med opplysninger, men politiadvokat har betegnet saken som «svært alvorlig». Mannen er også siktet for ulovlig etterretning som kan skade andre staters interesser. Det er fortsatt uklart hvilke konkrete opplysninger han har delt.
22 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
1 måned siden
En sikkerhetsvakt, siktet for spionasje mot den amerikanske ambassaden, har i avhør med PST pekt ut en russisk agent som sin føringsoffiser. Mannen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. PST ønsker forlenget varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse eller flukt, noe forsvareren bestrider. Siktede kontaktet selv russiske og iranske myndigheter for å dele informasjon, angivelig provosert av USAs støtte til Israel i Gaza-konflikten. Rettssaken er berammet til august, og etterforskningen er under tidspress. Mannen er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, avsløring av statshemmeligheter og ulovlig etterretning.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
4 måneder siden
En 27 år gammel tsjetsjensk asylsøker i Norge frykter for sitt liv etter at Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å utvise ham til Kroatia, i henhold til Dublin-avtalen. Mannen, som tidligere har søkt asyl i Kroatia, risikerer å bli sendt tilbake til Russland, hvor han er innkalt til militærtjeneste og frykter tvangsrekruttering til Ukraina-krigen. UDI mener det ikke er noen reell risiko for dette, mens Helsingforskomiteen advarer om at tsjetsjenske asylsøkere ofte står i fare for å bli returnert til Russland fra Kroatia. Mannens advokat har bedt om at utvisningsvedtaket omgjøres, og UNE vurderer nå saken på nytt.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.