Nordmenn har en av verdens høyeste forekomster av hudkreft, mye på grunn av uvettig soleksponering. Eksperter anbefaler å bruke cirka to fingerlengder solkrem i ansiktet og en håndfull på kroppen for voksne, men mange bruker fortsatt for lite. Solkremens faktor (SPF) angir beskyttelsestiden mot UVB-stråler, men det er viktig å smøre seg jevnlig, minst hver time, og oftere ved svette eller bading.
Det finnes to typer solfiltre: fysiske som reflekterer UV-stråler, og kjemiske som absorberer dem. Personer med hudtilstander som rosacea bør velge fysiske filtre.
Mange undervurderer også viktigheten av å beskytte seg når solen endelig kommer etter vinteren eller ved reiser til varmere strøk. Riktig og regelmessig påføring av solkrem er avgjørende for å redusere risikoen for hudkreft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Artikkelen understreker viktigheten av solkrem om våren, da huden er ekstra sårbar etter vinteren. Hudlege Reza Sohrab forklarer at huden er uforberedt på vårsolen. Kjemiker Alexander Sandtorv anbefaler solfaktor 30 eller høyere, og råder til å prøve billigere alternativer først. Valg av solkrem bør baseres på preferanser og hudtype; solfaktoren er viktigere enn prisen. For barn anbefales solkremer med fysiske filtre, og babyer under 12 måneder bør unngå direkte sollys. Artikkelen minner om å kombinere solkrem med andre solbeskyttelsestiltak og sjekke holdbarheten på gamle solkremer.
12 dager siden
Artikkelen tar for seg vanlige myter om soling og solkrem. Hudlege Miray Al-Mustafa understreker viktigheten av å unngå sterk sol, bruke fysiske barrierer som klær og hatt, og bruke solkrem som siste utvei. Fagrådgiver Anne Blakseth Nordby i Apotek 1 avkrefter også flere myter, som at solkrem gir kviser, reduserer vitamin D-produksjonen, er klissete, eller at sminke med solfaktor er tilstrekkelig. Det understrekes at tilstrekkelig mengde solkrem og hyppig påføring er viktig for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse, og at soling generelt øker risikoen for hudkreft.
11 dager siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn, spesielt unge, dropper solkrem i påsken fordi de tror solen ikke er sterk nok. Eksperter advarer om at UV-strålingen er sterk selv om det er overskyet, og oppfordrer til bruk av solkrem og solbriller. Slurving med solbeskyttelse kan føre til hudkreft og øyeskader. En øyelege anbefaler heldekkende solbriller med full UV-beskyttelse for å unngå skader på øynene, spesielt i høyfjellet hvor snø reflekterer UV-strålene.
28 dager siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) advarer om sterkere UV-stråling i påsken på grunn av et sent tidspunkt. UV-indeksen kan nå nivå 6-7, noe som kan gi hudskader på kort tid. DSA oppfordrer folk til å sjekke UV-varselet og beskytte seg med klær, solbriller og solkrem. Snø og sjøsprøyt forsterker strålingen, så ekstra forsiktighet er nødvendig på fjellet og ved sjøen. For de som reiser til varmere strøk, kan UV-strålingen bli svært høy. DSA har utarbeidet fem solråd for å forebygge hudkreft.
28 dager siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) advarer om sterkere UV-stråling i påsken på grunn av at påsken faller sent i april. UV-indeksen kan nå nivå 6-7, som kan gi hudskader på kort tid. Snø og sjøsprøyt reflekterer solstrålene og øker strålingen ytterligere. DSA anbefaler å sjekke UV-varselet, begrense tiden i solen, bruke solkrem med høy faktor, solbriller og beskyttende klær. De som reiser til varmere strøk bør være ekstra forsiktige, da UV-strålingen kan bli svært høy. DSA har utarbeidet fem solråd for å beskytte huden, inkludert å unngå solarium.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot bruk av kuldekrem, da det kan føre til økt risiko for frostskader. En studie fra Finland viste at de som brukte kuldekrem hadde høyere forekomst av frostskader. Kuldekrem legger seg som en film over huden og hindrer svette i å komme ut, noe som kan føre til frostskader. Det anbefales heller å bruke en fuktighetskrem med over 30 prosent fett, uten parfyme, og smøre den på 20-30 minutter før man går ut. Det er også viktig å smøre huden når man kommer inn igjen. Man bør være ekstra oppmerksom på utsatte områder som øreflipper, nese, kinn og lepper. Tykke kuldekremer bør tørkes av når man kommer inn for å la huden puste.
1 måned siden
Kiwi har startet en priskrig på solkrem ved å tilby rabatt tilsvarende solfaktoren, med mål om å fremme bruk av høyere faktor og redusere hudkreft. Kreftforeningen støtter initiativet som et folkehelsetiltak. En hudlege ved Volvat påpeker at høy faktor er viktig fordi folk ofte smører for lite solkrem. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler solbeskyttelse på grunn av høy UV-stråling. Konkurrentene Meny, Rema 1000 og Coop svarer med å justere prisene for å opprettholde konkurransedyktigheten.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever viktigheten av solkrem for å forebygge rynker, solskader og hudkreft. En studie viser tydelige forskjeller i hudskader hos en 92 år gammel kvinne som brukte solkrem i ansiktet, men ikke på halsen. Hudleger anbefaler bredspektret solkrem med UVA- og UVB-beskyttelse, men understreker at solkrem ikke erstatter solvett. En tvillingstudie bekrefter at livsstil og soleksponering påvirker hudens aldring, og en lastebilsjåfør illustrerer hvordan UVA-stråler gjennom bilvinduer kan forårsake skader.
16 dager siden
Artikkelen åtvarar om sterk UV-stråling i påska, sjølv om vêret er skiftande. Ekspertar tilrår å sjekke UV-indeksen og beskytte seg mot sola, spesielt sidan sein påske gir sterkare stråling. Også overskya vêr kan vere skadeleg, og snø reflekterer strålane. Det er viktig å smøre seg, sjølv på fjellet.
2 måneder siden
Kreftforeningen ønsker et markedsføringsforbud mot solarium, særlig for å beskytte unge, og mener reklamen står i kontrast til kreftforebygging. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer strengere reguleringer etter en OECD-rapport som viser høy dødelighet av hudkreft i Norge. Samtidig har solariekjeder opplevd økt bruk, spesielt blant unge som ønsker å bli brune. Forskning viser at solariebruk øker risikoen for hudkreft, og helsemyndighetene vurderer tiltak for å begrense bruken. Et bredt fagmiljø mener solariebruk er uegnet som kilde til vitamin D.