En tyrkisk mann mistet evnen til å snakke morsmålet sitt etter en blodpropp. Nå snakker han kun dansk, et språk han ikke har brukt på ti år.
Artikkelen forteller historien om 67 år gamle Rahmi Karademir fra Tyrkia som fikk en blodpropp i hjernen etter en kneoperasjon. Blodproppen førte til et uvanlig utfall: Han mistet evnen til å snakke sitt morsmål, tyrkisk, og snakker nå kun dansk. Karademir bodde i Danmark i 20 år, men flyttet tilbake til Tyrkia for ti år siden og har ikke snakket dansk siden.
Han forstår tyrkisk, men klarer kun å si noen få ord. Hjerneforskere Troels W. Kjær og Albert Gjedde bekrefter at slike tilfeller kan skje, avhengig av hvor i hjernen blodproppen sitter.
De forklarer at hjernen da kan bruke områder der andre språk er lagret. Karademir håper å gjenvinne evnen til å snakke tyrkisk, og legene har tro på bedring.
Rahmi Karademir
Troels W. Kjær
Albert Gjedde
Anadolu Agency
Andalou Ajansi
Aalborg universitetet
Københavns universitet
TV 2
Tyrkia
Danmark
Aalborg
København
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den russiske langrennslegenden Raissa Smetanina er innlagt på sykehus etter å ha blitt rammet av hjerneslag. Tilstanden hennes beskrives som alvorlig, men stabil. Smetanina er ved bevissthet, men har lammelse i høyre side av kroppen og kan ikke snakke. Den 72 år gamle tidligere skiløperen har en imponerende karriere bak seg med fire OL-gull og fire VM-gull. Hun vant blant annet 20-kilometeren under VM i Holmenkollen i 1982, der Berit Aunli kom på andreplass.
4 måneder siden
Sigrid (82) ble akuttinnlagt ved UNN Tromsø for en hjerteoperasjon i 2023. Under sykehusoppholdet forsvant alle hennes gullsmykker. Hun fikk hjerneslag etter operasjonen, som førte til tap av språk og delvis lammelse. Pårørende har lett etter smykkene uten resultat, og anmelder nå saken etter å ha lest om andre tyverisaker ved sykehuset. UNN opplyser at de gjennomgår sine rutiner for oppbevaring av verdisaker, men minner om at pasientene selv er ansvarlige for sine eiendeler. Det er etablert rutiner for akuttinnlagte, men sykehuset erkjenner at det kan være sårbart når pasienter flyttes mellom avdelinger.
3 måneder siden
Håndballspiller Alexander Blonz (24) har fått en blodpropp i hjernen og er ute for resten av sesongen. Dette skjedde dagen etter at han pådro seg en kneskade. Blonz ble akuttinnlagt på sykehus i ti dager, og undersøkelser avdekket et hull i hjertet som krever et mindre inngrep. Han var allerede tvilsom til VM på grunn av kneskaden, men blodproppen gjør at han ikke kan delta. August Baskår Pedersen er kalt inn som hans erstatter i VM-troppen. Blonz var toppscorer i OL og EM.
3 måneder siden
Håndballspiller Alexander Blonz opplevde en dramatisk hendelse da han fikk en blodpropp i hjernen dagen etter en kneskade. Han var hjemme med samboeren sin, som raskt reagerte og fikk tilkalt ambulanse. Blonz ble innlagt på sykehus i ti dager. Det viste seg at et uoppdaget hull i hjertet var årsaken til blodproppen. Han skal gjennomgå operasjoner for både kne- og hjerteproblemer, men forventer å være tilbake på håndballbanen til høsten. Blonz er takknemlig for livet etter den skremmende opplevelsen.
2 måneder siden
Forfatter Ingvar Ambjørnsen (68) har flyttet hjem til Norge etter over 40 år i Tyskland. Han er alvorlig syk med kols og er nå på et privat sykehjem for opptrening. Ambjørnsen har bodd i Hamburg siden 1984, men kjøpte en leilighet i Tønsberg for ti år siden, hvor han håper å flytte inn når formen tillater det. Han forteller at han har levd isolert siden 2020 på grunn av pandemien, og er nå avhengig av rullestol og oksygen. Til tross for helseutfordringene understreker Ambjørnsen at han fortsatt er aktiv som forfatter.
4 måneder siden
Den russiske langrennslegenden Raisa Smetanina (72) er innlagt på sykehus etter å ha fått hjerneslag. Tilstanden hennes beskrives som alvorlig, men stabil. Smetanina er delvis lammet, spesielt i høyre side, og har vanskeligheter med å snakke. Hun er likevel ved bevissthet og spiser. Smetanina er en av de mestvinnende kvinnelige langrennsløperne gjennom tidene med 21 medaljer fra VM og OL, inkludert fire OL-gull og et VM-gull fra Holmenkollen i 1982. Hun har vært aktiv som trener og instruktør i Russland frem til nylig. Smetanina er innlagt på sykehus i Syktyvkar.
3 måneder siden
Håndballspilleren Alexander Blonz (24) har fått en blodpropp i hjernen, noe som gjør at han er ute av spill resten av sesongen. Blonz ble dårlig hjemme og ble akuttinnlagt på sykehus. Undersøkelser viste at han har et hull i hjertet som må opereres. Hendelsen skjedde dagen etter at han skadet kneet. Blonz var usikker til VM på grunn av kneskaden, og er nå definitivt ute av mesterskapet. August Baskår Pedersen er kalt inn som hans erstatter i VM-troppen. Blonz var toppscorer i OL og EM.
2 måneder siden
Forfatteren Ingvar Ambjørnsen (68) har flyttet hjem til Norge etter over 40 år i Hamburg. Ambjørnsen er åpen om sin kols-diagnose og forteller at han er avhengig av tilsyn og oksygen. Han er nå pasient på et privat sykehjem, med mål om å trene seg opp til å bo i egen leilighet i Tønsberg. Til tross for sykdommen understreker Ambjørnsen at han ikke har planer om å slutte å skrive.
3 måneder siden
Håndballspiller Alexander Blonz (24) har fått en blodpropp i hjernen og er ute av spill resten av sesongen. Hendelsen skjedde dagen etter at han skadet kneet. Blonz ble akuttinnlagt på sykehus i ti dager. Undersøkelser viste et hull i hjertet som krever et mindre inngrep. Blonz var allerede usikker til VM på grunn av en kneskade, men blodproppen gjør at han ikke kan delta. August Baskår Pedersen er kalt inn som erstatter i VM-troppen. Blonz var toppscorer i OL og EM.
2 måneder siden
Forfatter Ingvar Ambjørnsen har flyttet tilbake til Norge etter over 40 år i Hamburg. Han er nå på et privat sykehjem for å trene seg opp og tilpasse seg det norske helsevesenet etter to akutte innleggelser i fjor. Ambjørnsen er rammet av kols og trenger oksygenbehandling. Målet er å flytte inn i leiligheten han har i Tønsberg. Kona Gabriele Haefs blir boende i Hamburg, men planen er at hun skal reise frem og tilbake. Ambjørnsen ser positivt på å vende tilbake til fødebyen og å kunne bruke sitt eget språk. Han planlegger å fortsette å skrive, selv om tempoet er redusert.