Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA.
USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
3 måneder siden
Eksperter uttrykker stor bekymring etter at USA har trukket seg fra Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært en sentral bidragsyter til WHO, både økonomisk og i bekjempelsen av globale helsekriser som ebola og polio. Tilbaketrekningen kan svekke WHOs evne til å overvåke og bekjempe epidemier, og det er usikkert hvem som skal fylle det økonomiske gapet. Det er også frykt for at andre land med andre helsepolitiske prioriteringer vil få økt innflytelse. USAs utmelding krever godkjennelse fra Kongressen og vil trolig ikke tre i kraft før januar 2026.
3 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som trekker USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO). Signeringen fant sted under en seremoni i Washington. Trump har tidligere trukket USA fra Parisavtalen, men dette ble reversert av Joe Biden. Trump kritiserer WHO for å ha «svindlet» USA og mener organisasjonen har håndtert koronapandemien dårlig. USA er WHOs største bidragsyter. Kirkens Nødhjelp reagerer på Trumps beslutning og mener den setter verdens befolkning i fare. Trump signerte også andre presidentordrer, inkludert en som reverserer 78 presidentordrer signert under Bidens tid som president.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
2 måneder siden
Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon. USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider. Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
2 måneder siden
Donald Trumps beslutning om å stanse bistanden via USAID får alvorlige konsekvenser globalt. Mary i Kenya risikerer å miste livsviktig hivmedisin. I Ukraina fryses midler til nødhjelp, mens Norsk Folkehjelp må stoppe minerydding i Irak. Somalia mister støtte til helsesentre for mødre og barn. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at millioner vil miste livsviktig hjelp.
23 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
1 måned siden
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at president Donald Trumps beslutning om å kutte kraftig i USAs bistand, kan koste millioner av menneskeliv. Han ber Trump-administrasjonen om å revurdere sin beslutning, da kuttene vil få dramatiske følger for den globale innsatsen mot hiv og aids. Ifølge WHO-sjefen kan dette reversere 20 års fremgang, og føre til mer enn 10 millioner nye tilfeller av hiv og 3 millioner hiv-relaterte dødsfall.
3 måneder siden
Donald Trump antyder at USA kan revurdere sin utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), kun kort tid etter at han initierte utmeldingen. Under et velgermøte uttalte han at de kanskje ville vurdert å melde seg inn igjen, men understreket at WHO måtte rydde opp. Trump uttrykte også misnøye med at USA betaler mer til WHO enn Kina, til tross for at Kina har en større befolkning. USA er WHOs største økonomiske bidragsyter, og står for 18 prosent av organisasjonens finansiering. Trump har tidligere kritisert WHO for håndteringen av coronapandemien. USAs utmelding vil ikke tre i kraft før om et år.