En politimann mistet livet i en skuddveksling på Jæren, noe som understreker den økende risikoen politiet står overfor. Vold og trusler mot politiet har nådd et alarmerende nivå, med økende ungdomskriminalitet og etablering av kriminelle nettverk.
Kroppskameraer fremheves som et viktig verktøy for å dokumentere hendelser, beskytte politiet og publikum, og styrke rettssikkerheten. Spesialenheten for politisaker vil også dra nytte av denne teknologien.
Til tross for politiets behov har norske politikere vært trege med å prioritere kroppskameraer. Artikkelen oppfordrer politikere til å handle raskt for å styrke politiets sikkerhet og trygghet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politiet i Oslo ser en økning i alvorlig ungdomskriminalitet, selv om den generelle ungdomskriminaliteten går ned. Ran, vold og trusler er mer utbredt, og drapsforsøk knyttes til ungdomsmiljøer. Voldsvideoer spres på sosiale medier, noe som skaper frykt og psykisk uhelse. Politiet ønsker fast bevæpning for å kunne beskytte innbyggerne raskere og mer effektivt i farlige situasjoner, og viser til at de i snitt bevæpnet seg ti ganger i døgnet i fjor.
3 måneder siden
En politimann, Markus Botnen, ble drept i en skuddveksling i Klepp kommune, til tross for at han hadde på seg tung vernevest. Skuddet traff overarmen hans og gikk videre inn i overkroppen. Politidirektoratet forklarer at vernevesten har en svakhet ved kantsømmene, der det ikke er beskyttelsesmateriale. Det understrekes at det alltid vil være en risiko for at prosjektiler kan trenge inn mellom bevegelige deler av utstyret. Spesialenheten for politisaker etterforsker drapet på gjerningsmannen, mens Vest politidistrikt etterforsker skytingen av politimannen. Det er fortsatt ubesvarte spørsmål om hendelsesforløpet.
4 måneder siden
Siden andre verdenskrig har 12 politifolk blitt drept i tjeneste i Norge, den siste natt til lørdag i en skuddveksling på Klepp. I denne hendelsen døde både en politibetjent og en mistenkt. En kartlegging viser at minst 17 polititjenestepersoner har blitt truffet av skudd siden 1990, hvorav fem døde. Vold og trusler mot politiet oppleves som økende, selv om antall meldinger har gått litt ned. Dette har ført til en fornyet debatt om allmenn bevæpning av politiet, der flere mener det er nødvendig for å møte et økende trusselbilde. Politidirektoratet har anbefalt allmenn bevæpning, men politisk behandling av saken er fortsatt under vurdering.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler politibetjent Emilie Søgnesands opplevelse av et skytedrama i 2020, der hun og flere kolleger ble beskutt. Hendelsen førte til traumer og har fått flere til å forlate operativ tjeneste. Artikkelen belyser også økende brutalitet i politiyrket og behovet for å se politifolk som sårbare mennesker. Den tar opp dilemmaet rundt politiets bruk av våpen, der målet er å skade minst mulig, men der dødelig makt noen ganger er nødvendig. En gisselaksjon i Stavanger i 2023 illustrerer dette, der politiet måtte skyte for å redde gisselet. Artikkelen understreker at politiet ofte må ta raske avgjørelser i livstruende situasjoner.
4 måneder siden
En nyutdannet politimann, Markus Botnen, mistet livet i tjeneste, noe som har rystet politimiljøet. Hendelsen har ført til en erkjennelse blant politistudenter om yrkets risiko og alvor. Politihøgskolen understreker viktigheten av trening i uforutsette hendelser, men innrømmer at det er umulig å forberede seg på alt. Hendelsen har også ført til en diskusjon om hvorvidt politistudenter snakker nok om de potensielle fatale konsekvensene av yrket. Politihøgskolen planlegger å samle studenter og ansatte for å bearbeide hendelsen og tilby støtte.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende politiske støtten for generell bevæpning av norsk politi. Tidligere har store hendelser ikke ført til endring, men nå ser det ut til at flere partier kan snu. Argumenter for bevæpning inkluderer økt kriminalitet og farligere situasjoner, mens motstandere frykter falsk trygghet. Politiets Fellesforbund og flere politimestre støtter bevæpning, og Senterpartiets holdning kan avgjøre om det blir flertall i Stortinget.
1 måned siden
Politidirektøren presenterer en trusselvurdering som uttrykker økende bekymring for organisert kriminalitet, narkotikanettverk og rekruttering av unge til kriminelle miljøer. Politiet ser en økning i voldslovbrudd blant barn og unge, der sosiale medier benyttes som rekrutteringsarena. Kunstig intelligens gir kriminelle nye muligheter, blant annet for å spre falsk informasjon og utvikle sofistikerte bedragerimetoder. Politiet fremhever også utfordringer knyttet til kommende stortingsvalg, der teknologi kan brukes til å forvirre eller manipulere velgere.
2 måneder siden
Oslo-politiet er bekymret for en økning i alvorlige volds- og trusselsaker blant ungdom, til tross for en liten nedgang i den totale ungdomskriminaliteten. Politiet ser en økende «snitche-kultur» som hindrer unge i å varsle om kriminalitet, noe som skaper utfordringer for både unge, foreldre og politi. Flere drapsforsøk i 2025 knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer, og politiet ønsker flere tiltak, både tvang og hjelp, for å løse problemene. Politimesteren mener tiden er inne for at politiet bevæpnes.
6 dager siden
Politimesteren i Nordland, Heidi Kløkstad, varsler at politiet må prioritere alvorlig kriminalitet som vold i nære relasjoner, grov vold og økonomisk kriminalitet på grunn av økt saksmengde og begrensede ressurser. Antall anmeldelser har økt med 10 prosent, og vold i nære relasjoner har økt med 62 prosent det siste året. Politiet har en oppklaringsprosent på 47,7, høyere enn landsgjennomsnittet, men saksbehandlingstiden er lengre. Flere saker med små verdier eller lav oppklaringsmulighet vil bli henlagt uten etterforskning. Politioverbetjent Vegard Kristiansen beskriver situasjonen som kritisk med tap av 35 operative politibetjenter på tre måneder, noe som svekker beredskapen. Politiets Fellesforbund støtter politimesterens ærlige kommunikasjon og uttrykker bekymring for ressursknappheten, som forverres av økte sikkerhetstrusler knyttet til Russlands krig mot Ukraina. Kløkstad advarer om at dette kan svekke tilliten til politiet over tid.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.