Tvedestrand kommune ansatte en 29 år gammel svensk mann som nattevakt på Strannasenteret sykehjem uten å kontrollere hans medisinske kvalifikasjoner. Mannen hadde ingen medisinsk utdanning, men utførte oppgaver som å gi medisiner og sette sprøyter.
Kommunen erkjenner at ansettelsen skyldtes menneskelig svikt og systemfeil, og at nødvendige rutiner ikke ble fulgt. Kolleger sendte bekymringsmeldinger uten at dette fikk konsekvenser.
Først tre år senere ble det oppdaget at 29-åringens dokumentasjon trolig var falsk etter et anonymt tips. Saken er politianmeldt, men mannen har forlatt kommunen og er ikke avhørt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En 29 år gammel mann fra Sverige jobbet i tre år som nattevakt på et sykehjem i Tvedestrand kommune uten å ha medisinsk utdanning. Han ble ansatt som legestudent, men det viste seg at han hadde forfalsket dokumenter. Ingen sjekket hans bakgrunn, og han fikk tilgang til medisinrommet. Kolleger varslet om bekymringer, men uten resultat. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og mannen er politianmeldt for dokumentforfalskning. Kommunen erkjenner svikt i rutinene. Mannen reiste fra byen etter å ha blitt konfrontert med mistankene.
2 måneder siden
En pårørende reagerer kraftig etter at det ble avslørt at en falsk legestudent jobbet i tre år på Strannasenteret sykehjem i Tvedestrand. Mannen hadde ansvar for pasienter og tilgang til medisinrommet, til tross for manglende medisinsk utdanning. Pårørende stusset over hans manglende faglige kunnskap og uttrykker stor bekymring for ufaglært tilgang til medisiner. Kommuneoverlegen erkjenner svikt i ansettelsesprosessen og beklager hendelsen. Statsforvalteren i Agder har nå åpnet tilsyn med sykehjemmet for å undersøke saken nærmere.
2 måneder siden
En svensk lege, dømt for bedrageri og dokumentforfalskning i Sverige, fikk jobb som legevaktlege i Kristiansand under nytt navn. Legen hadde tidligere blitt dømt for å ha skrevet ut falske koronaattester. Etter å ha jobbet i Finland, flyttet han til Norge og fikk et vikariat i Kristiansand. Han ble ansatt uten at hans kriminelle bakgrunn var kjent for arbeidsgiver. Etter et tips fra en kollega ble legen konfrontert og fratrådte stillingen. Statens helsetilsyn har nå startet en gransking av legen, og han er tilknyttet en legevakt i Telemark.
2 måneder siden
En svensk lege dømt for blant annet falsk attestering i hjemlandet, har jobbet ved minst seks legevakter i Sør-Norge uten at arbeidsgiverne var klar over hans kriminelle fortid. Legen skiftet navn før han begynte å jobbe i Norge, og var tidligere ansatt ved et sykehjem og en annen legevakt før hans bakgrunn ble avslørt. Flere legevakter vurderer nå å avslutte samarbeidet med legen. Statsforvalteren og Helsetilsynet har startet granskning etter pasientklager og avsløringer om legens fortid.
2 måneder siden
En pasient ved Sørlandet sykehus Arendal døde etter å ha blitt feilmedisinert av en sykepleier. Hendelsen fant sted i mai i fjor, og Statsforvalteren har konkludert med at sykehuset ikke ga forsvarlig helsehjelp, spesielt på grunn av manglende tilsyn i løpet av natten. Sykehuset har beklaget hendelsen og iverksatt tiltak som endrede rutiner for tilsyn og medisinutdeling. Politiet etterforsker saken for å avdekke systemfeil, men ingen enkeltpersoner er foreløpig siktet.
1 måned siden
En vikar, tiltalt for overgrep mot flere jenter på Fossumkollektivet, jobbet ulovlig der i halvannet år uten nødvendig tillatelse. VG avslører at Bufetat anser dette som et lovbrudd, mens Fossumkollektivet beskriver det som en «formell feil» knyttet til manglende skriftlig dispensasjon. Vikaren var en av 45 vikarer Fossumkollektivet søkte dispensasjon for etter en kontroll fra Bufetat høsten 2023. Barneminister Lene Vågslid har uttalt seg om saken og forventer at Bufetat følger opp lovbruddet. Fossumkollektivet hevder at feilen ikke hadde innvirkning på ungdommenes sikkerhet, og at de følger sine rutiner.
2 måneder siden
Statsforvalter Knut Storberget er tildelt en skriftlig advarsel av statsråd Karianne Tung etter en varslingssak knyttet til et forhold med en ansatt. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet understreker at stillingen som statsforvalter krever høy dømmekraft og rolleforståelse, og ser alvorlig på saken. Storberget bekreftet selv forholdet til VG, og opplyste at det hadde vart over flere år, men var avsluttet to måneder før saken ble kjent. Han var sykemeldt etter at bekymringsmeldingen ble behandlet, men er nå tilbake i stillingen.
4 måneder siden
En lege som jobbet midlertidig ved et helsesenter i Luleå, Sverige, er rapportert til Inspektionen för vård och omsorg (IVO) for flere uvanlige medisinske råd og feilvurderinger. Blant annet anbefalte legen én øl daglig for å behandle urinblæreproblemer. I tillegg tilbød legen beroligende midler til en pasient med unormale blødninger, uten å gjennomføre prøvetaking eller gynekologisk undersøkelse. Totalt er tolv saker knyttet til legen rapportert inn. Legen var ansatt gjennom et konsulentfirma og hadde et ukelangt engasjement ved helsesenteret.
2 måneder siden
Riksrevisjonen har siden 2018 lagret sensitive helseopplysninger om opptil 2,5 millioner nordmenn uten tilstrekkelig sikkerhet. Sikkerhetsbruddet omfatter detaljer knyttet til sykdom, diagnoser, kirurgiske inngrep, samt rus- og tvangsbruk. Dataene gjelder alle som har fått eller venter på behandling i spesialisthelsetjenesten. Bruddet ble avdekket i en intern kontroll i fjor høst, og serveren ble umiddelbart stengt. Riksrevisjonen beklager feilen og erkjenner at behandlingen av dataene ikke har vært i tråd med GDPR. De berørte personene er ikke blitt varslet, og Datatilsynet behandler nå saken.
3 måneder siden
Knut Storberget er tilbake på jobb som statsforvalter i Innlandet etter en sykemelding. Han ble sykemeldt etter at det ble kjent at Digitaliseringsdepartementet gransker en bekymringsmelding om et forhold han skal ha hatt til en ansatt. Bekymringsmeldingen beskriver forholdet som 'hemmelig' og at det skal ha vart i fire år. En ekstern granskning av forholdet er bestilt av departementet, men rapporten er ikke ferdig. Storberget bekreftet forholdet til VG i oktober, og fortalte at det var avsluttet to måneder tidligere. Arbeidstilsynet anbefalte at saken undersøkes som et varsel.