Forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, mener at Donald Trump og Vladimir Putin vil møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en deling av Ukraina, uten deltakelse fra Ukraina eller andre europeiske land.
Neumann hevder at Nato i praksis er oppløst, og at Norge derfor bør søke medlemskap i EU. Han uttrykker bekymring for at en slik deling kan skape et farlig eksempel for fremtiden, føre til radikalisering og sosial uro, og at Trumps hovedmotivasjon er økonomisk gevinst.
Neumann understreker behovet for et sterkt norsk forsvar og allianser, og ser EU-medlemskap som en nødvendighet for å møte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt mener det er uansvarlig av Høyre og Arbeiderpartiet å ikke diskutere norsk EU-medlemskap, spesielt når Nato svekkes og USA viser uforutsigbarhet. Bekymringen kommer etter meldinger om at Europa vil bli ekskludert fra et planlagt toppmøte mellom Trump og Putin om Ukraina. Frankrike har reagert med å kalle inn til et europeisk toppmøte om sikkerhet, men Norge er ikke invitert. Utenriksministeren mener at Europa kan ta større ansvar for egen sikkerhet uten EU-medlemskap, og at det ikke er stor støtte for et selvstendig europeisk forsvar i EU.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å få kontroll over Grønland, og ønsker at Canada skal bli en del av USA gjennom økonomisk press. Disse uttalelsene har skapt bekymring blant Nato-allierte og blir sett på som en seier for Russland. Ifølge forsker Iver B. Neumann undergraver Trumps handlinger hele ideen om Nato og kan føre til en fremmedgjøring av europeiske allierte. Han mener også at dette kan føre til et styrket sikkerhetspolitisk samarbeid mellom europeiske land, noe som kan være problematisk for Norge som ikke er medlem av EU.
2 måneder siden
USA og Russland møttes i Saudi-Arabia for å diskutere en mulig fred i Ukraina, noe president Zelenskyj kritiserte. Russland-forsker Karen-Anna Eggen mener Russland utnytter situasjonen til å forhandle med USA over hodet på Ukraina og Europa. Forsker Iver B. Neumann advarer mot at historien viser at slike stormaktsmøter kan føre til radikalisering, og sammenligner situasjonen med Tyskland etter første verdenskrig. Kremls pressetalsmann Dmitrij Peskov sier Russland kan akseptere ukrainsk EU-medlemskap, men ikke NATO-medlemskap. Neumann forklarer at Russland aldri har tatt EU helt på alvor, men at både Trump og Putin nå bidrar til å styrke Europas forsvar.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges sikkerhetspolitiske situasjon i lys av Donald Trumps uttalelser om å utvide USAs territorium og Russlands invasjon av Ukraina. Det argumenteres for at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å styrke sin sikkerhet, spesielt med tanke på et mer uforutsigbart USA under Trump. Artikkelen fremhever at Sverige og Finland søkte NATO-medlemskap som følge av krigen i Ukraina, og at Norge bør ha en lignende diskusjon om sin plass i verden. Det påpekes at et tettere samarbeid med EU kan være en fordel i møte med nye trusler, og at Norge kan risikere å havne i en vanskelig situasjon mellom USA og EU utenfor unionen.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt argumenterer for at Norge bør diskutere EU-medlemskap på nytt, spesielt fordi Nato svekkes og Norge ikke inviteres til viktige møter om europeisk sikkerhet. Han kritiserer Ap og Høyre for manglende vilje til å debattere EU-spørsmålet. Utenriksministeren (Ap) mener derimot at Europa kan styrke sin sikkerhet uten EU-medlemskap. Samtidig foreslår Ukrainas president Zelenskyj at Europa oppretter en egen hær, mens Storbritannia understreker behovet for fortsatt samhold mellom Europa og USA.
4 dager siden
Statsviter Iver B. Neumann uttrykker bekymring for diplomatiets utvikling etter møtet mellom Norges statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Til tross for at samtalen varte i over 90 minutter, mener Neumann at Støre ikke fikk nok tid til private samtaler, og at USA nå prioriterer diplomati som et medieshow. Møtet fokuserte blant annet på krigen i Ukraina, hvor begge ledere var enige om at krigen må ta slutt. Statssekretær Eivind Vad Peterson understreker at Norge også er viktig for USA, og at Støre ønsket å fremme en felles interesse for fred. Utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide kritiserer USAs fredsplan, som hun mener ikke sikrer Ukrainas territorielle integritet. Forsker Ståle Ulriksen fremhever Norges viktige rolle i overvåkning av russiske ubåter, noe som ble trukket fram i møtet.