Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum har snudd i spørsmålet om elektrifisering av gassanlegget på Melkøya. Vedum, som tidligere overkjørte sitt eget landsmøte i saken, innrømmer nå at det var en feil beslutning.
Partiet fremmer et forslag i Stortinget om å skrote elektrifiseringen, et vedtak de selv var med på å vedta i regjering med Arbeiderpartiet. Det er forventet at det vil være flertall for forslaget i Stortinget, etter en undersøkelse NRK har gjort.
Saken har skapt stor misnøye i Senterpartiet, spesielt i Finnmark, hvor mange mener den har bidratt til partiets fall siden valget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) vil stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og partileder Trygve Slagsvold Vedum innrømmer at det var en feil beslutning. Vedum sier at det ikke er produsert ny kraft i Finnmark som forutsatt, og mener dagens planer vil føre til høyere kraftpriser. Sp legger frem forslaget i Stortinget tirsdag, og både SV og Rødt støtter forslaget. 30 prosent av prosjektet er allerede gjennomført, men Vedum håper å få flertall for å stoppe det. SV og Rødt mener også at elektrifiseringen er feil og vil fremme egne forslag i Stortinget.
2 måneder siden
Senterpartiet tar til orde for å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Partileder Trygve Slagsvold Vedum uttalte i NRKs Politisk kvarter at elektrifiseringen var en feil som partiet tapte på i regjering. Uttalelsen kom i en debatt med energiminister Terje Aasland.
2 måneder siden
Senterpartiet ønsker å stoppe elektrifiseringen av Melkøya og har fremmet et forslag om dette i Stortinget. Partileder Trygve Slagsvold Vedum innrømmer at elektrifiseringen var en feil beslutning, og at det ikke er produsert ny kraft i Finnmark som forutsatt. Han mener dagens planer vil føre til høyere kraftpriser for både forbrukere og næringsliv i Finnmark. Både SV og Rødt støtter Senterpartiets forslag om å stanse prosjektet. Senterpartiet er også villig til å vurdere karbonfangst som et alternativ. Det er verdt å merke seg at 30 prosent av prosjektet allerede er gjennomført og alle kontrakter er tildelt.
2 måneder siden
Et flertall på Stortinget ser ut til å ville omgjøre vedtaket om å elektrifisere gassanlegget på Melkøya med strøm fra land. Dette skjer etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, noe som har åpnet for en ny debatt om saken. Opposisjonspartiene, inkludert SV, Rødt, FrP, KrF og MDG, jobber med forslag om å omgjøre vedtaket. De ønsker i stedet å satse på karbonfangst og -lagring. Statsminister Jonas Gahr Støre mener en omkamp er uansvarlig og vil skade industrien i Finnmark. En meningsmåling viser at et stort flertall av finnmarkinger er imot elektrifisering, og at velgerne til Pasientfokus er enda mer negative til vedtaket.
2 måneder siden
Senterpartiet har besluttet å gå ut av regjeringen, bekreftet partileder Trygve Slagsvold Vedum. Avgjørelsen kommer som følge av en langvarig strid med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet ønsker å endre norsk strømpolitikk for å oppnå lavere og mer stabile strømpriser, og mener at regjeringssamarbeidet ikke lenger er bærekraftig. Uenigheten dreier seg om tre EU-direktiver som Arbeiderpartiet ønsker å innføre, mens Senterpartiet er sterkt imot. Etter flere krisemøter har partene ikke klart å finne en løsning, og Vedum og Støre skal ha blitt enige om regjeringsbrudd i et møte på Statsministerens kontor.
2 måneder siden
Senterpartiet tar til orde for å avbryte elektrifiseringen av Melkøya og vil fremme et forslag om dette i morgen. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har uttalt at det er uansvarlig å fortsette med prosjektet. Saken ble diskutert i et politisk kvarter, hvor det ble bemerket at en 'skilsmisse' allerede er i gang.
2 måneder siden
Frp tar til orde for en ny debatt om elektrifiseringen av Melkøya, og oppfordrer Senterpartiet til å motsette seg planene. Senterpartiet har tidligere vært sterkt imot prosjektet, og en representant fra partiet mener saken har skadet dem. Frp mener elektrifiseringen er symbolpolitikk som vil føre til økt strømforbruk i nord. Flere partier er åpne for alternative løsninger som karbonfangst. Sp sier de vil bruke sin nye posisjon i Stortinget til å jobbe for lavere strømpriser, men statsministeren advarer mot å endre planene.
2 måneder siden
Senterpartiet har formelt vedtatt å trekke seg fra regjeringen etter et ekstraordinært gruppemøte. Årsaken er en dyp uenighet med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener at Norge ikke bør knytte seg tettere til EUs energimarked, og ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Partileder Trygve Slagsvold Vedum uttalte at det er feil å gå i den retningen, og at folk i Norge har opplevd ustabile, høye strømpriser på grunn av koblingen til et dysfunksjonelt EU-marked. Selv om Senterpartiet trekker seg fra regjeringen, mener de at Jonas Gahr Støre bør fortsette som statsminister. Stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke, som Arbeiderpartiet ønsker å innlemme før stortingsvalget, noe Senterpartiet ikke vil.
3 måneder siden
Senterpartiets sentralstyre har avholdt et krisemøte for å diskutere den betente energipakkesaken og regjeringssamarbeidet. Partileder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen etter møtet og understreket partiets mål om å sikre lavere og mer stabile strømpriser, samt mer nasjonal kontroll over kraftmarkedet. Han uttalte at det er vanskelig å oppnå dette på grunn av eksisterende forpliktelser, men at partiet vil jobbe for å finne løsninger. Vedum gjentok at Senterpartiet mener det er feil å gi fra seg mer makt i energipolitikken til EU. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om EUs energipakke, der Sp truer med å gå ut av regjeringen dersom deler av pakken innføres.
1 måned siden
Senterpartiet, under ledelse av Trygve Slagsvold Vedum, foreslår skattelettelser på 10 milliarder kroner i et forsøk på å snu nedgangen på meningsmålingene. Dette fremstår som et forsøk på å endre inntrykket av partiets tidligere skattepolitikk, som har vært preget av vingling og skatteskjerpelser. Partiet vil prioritere skattelettelser for lavinntektsgrupper, men vil trolig beholde formuesskatten, muligens med unntak for landbruksmaskiner. Senterpartiet forsøker å utløse en EU-debatt for å mobilisere velgere, men risikerer å bli irrelevant uten en slik debatt. Skattepolitikken forventes å bli en sentral skillelinje i valgkampen, der partiene til høyre ønsker skattelettelser, mens SV og Rødt vil skjerpe skattene.