Få timer før våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas trer i kraft, har israelske styrker begynt tilbaketrekning fra Rafah. Ifølge avtalen skal styrkene trekke seg helt ut av Philadelphi-korridoren innen 50 dager. Hundrevis av lastebiler med nødhjelp står klare ved grensen, og 600 kjøretøy får daglig tillatelse til å kjøre inn i Gaza.
FN advarer om at dette kun er et lite steg mot å håndtere den humanitære krisen. Våpenhvileavtalen har skapt splid i den israelske regjeringen, der flere medlemmer truer med å trekke seg.
Statsminister Netanyahu advarer Hamas og hevder å ha støtte til å gjenoppta kampene dersom avtalen brytes. Houthi-militsen advarer om konsekvenser ved angrep mot Jemen under våpenhvilen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas skulle tre i kraft, men ble forsinket grunnet manglende liste over gisler. Israelske styrker har begynt tilbaketrekning fra Rafah, men vil fortsatt være til stede i flere områder i Gaza. Palestinere i Gaza planlegger å returnere til sine ødelagte hjem, mens mange israelere er misfornøyde med regjeringens håndtering av gislene. Flere israelske politikere har truet med å forlate regjeringen i protest mot avtalen. Store mengder nødhjelp er klare for å sendes inn i Gaza, men logistikk og tilgang er utfordrende. Våpenhvilen gir et etterlengtet pusterom for befolkningen i Gaza, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til varigheten av avtalen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er planlagt, men Israels statsminister krever en liste over gislene som skal frigis før den kan tre i kraft. Hamas hevder tekniske problemer forsinker overleveringen av listen, men bekrefter at de står ved avtalen. Avtalen innebærer utveksling av fanger og gisler, der Israel skal frigi 737 palestinske fanger og Hamas 33 gisler. Israelske styrker skal ha startet tilbaketrekning fra Rafah, men det meldes om angrep i Gaza før våpenhvilen. Våpenhvilen er forhandlet frem av Egypt, Qatar og USA, og den vil også tillate nødhjelp til Gaza.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.
1 måned siden
Israel har stanset nødhjelpssendinger til Gaza med begrunnelsen at Hamas nekter å forlenge våpenhvilen. Utenriksminister Espen Barth Eide og flere nødhjelpsorganisasjoner advarer om de alvorlige humanitære konsekvensene dette vil ha. Norsk Folkehjelp påpeker at Israels handling er et brudd på folkeretten og at de ignorerer pålegg fra Den internasjonale domstolen. Røde Kors understreker at nødhjelpen som har kommet inn hittil, kun er en liten del av det totale behovet. Hamas anklager Israel for utpressing og for å sabotere våpenhvilen, og ber om internasjonalt press for å opprettholde avtalen. Våpenhvileavtalen omfatter løslatelse av gisler og fanger, samt israelsk tilbaketrekning fra Gaza.
1 måned siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stanset nødhjelpssendinger til Gaza fordi Hamas nekter å forlenge våpenhvilen som utløp lørdag. Netanyahu varsler flere konsekvenser hvis Hamas fortsetter å nekte. Ifølge våpenhvileavtalen skulle Israel tillate 600 lastebillass med nødhjelp daglig. Israel skulle også trekke seg ut av Philadelphi-korridoren, men dette har ikke skjedd. Forsvarsministeren sier Israel vil beholde en buffersone mellom Gaza og Egypt. Hamas understreker at de vil følge våpenhvileavtalen og ber verdenssamfunnet presse Israel.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
3 måneder siden
Israel og Hamas har inngått en våpenhvileavtale for Gaza som innebærer en innledende våpenhvile på seks uker. Avtalen omfatter gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, og løslatelse av gisler holdt av Hamas i bytte mot palestinske fanger. Avtalen er delt inn i tre faser. Første fase innebærer løslatelse av 33 israelske gisler, løslatelse av flere hundre palestinske fanger, israelsk tilbaketrekning fra Gazas byer og grenseområdet mot Egypt, økt nødhjelp til Gaza, og at mange palestinere får vende hjem. Andre fase innebærer full våpenhvile, løslatelse av resterende gisler og fanger, og forhandlinger om antall palestinske fanger som skal løslates. Tredje fase innebærer utveksling av døde gisler og fanger, vedtak om planer for gjenoppbygging, og gjenåpning av grenseoverganger. Israel skal løslate 30 palestinske fanger for hvert sivile israelske gissel som løslates, og 50 palestinere for hver kvinnelige israelsk soldat som settes fri. Gjenoppbyggingen av Gaza skal overvåkes av Egypt, Qatar og FN.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft søndag morgen, etter uker med forhandlinger. Avtalen innebærer løslatelse av gisler og fanger, samt tilbaketrekning av israelske styrker fra deler av Gaza. Palestinere i Gaza uttrykker lettelse, men også sorg over tapene de har lidd. I Israel er det blandede reaksjoner, med noen som feirer og andre som protesterer. Flere politikere har trukket seg fra regjeringen i protest mot avtalen. Humanitære organisasjoner forbereder seg på å øke nødhjelpsleveransene til Gaza, der behovene er enorme etter måneders konflikt. Det er usikkerhet knyttet til hvor lenge våpenhvilen vil vare.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.