Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol har uttalt at han vil kjempe mot riksrett til siste slutt, samtidig som lederen for regjeringspartiet mener riksrett er uunngåelig. Presidenten hevder opposisjonen forsøker å fjerne ham fra presidentskapet og forsvarer den militære unntakstilstanden han innførte.
Han avviser anklager om opprør og sier han vil svare for anklagene.
Opposisjonspartiet planlegger en ny avstemning om riksrettsforslag førstkommende lørdag, etter et tidligere forsøk ikke førte frem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er tiltalt for å ha ledet til opprør, etter en anbefaling fra korrupsjonsetterforskere. Tiltalen kommer etter at Yoon i desember forsøkte å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som førte til riksrettssak. Han er nå fratatt sine fullmakter som president. Yoon forklarte krisetiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer», med referanse til Nord-Korea, og antydet at valgsystemet var sårbart for utenlandsk påvirkning. Utfallet av riksrettssaken vil avgjøre om Yoon blir avsatt og fengslet.
2 måneder siden
Sør-Koreas avsatte president, Yoon Suk Yeol, er historisk sett den første sittende presidenten som stilles for retten i en straffesak. Han er anklaget for opprør etter et forsøk på å innføre unntakstilstand, og risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff. Forsvarerne argumenterer for at handlingen var innenfor hans presidentfullmakter. Parallelt pågår en riksrettssak mot Yoon, som allerede er fratatt sine fullmakter. Selv om unntakstilstanden kun varte i seks timer, har hendelsen ført til politisk uro og demonstrasjoner i Sør-Korea.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er under etterforskning for å ha forsøkt å innføre militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side. En domstol i Seoul har godkjent arrestordre og ransakingsordre mot ham, noe som gjør ham til den første sittende presidenten i landets historie som opplever dette. Presidentens sikkerhetstjeneste har tidligere hindret politiet i å ransake presidentkontoret. Yoon erklærte unntakstilstand i en TV-sendt tale, noe som førte til at nasjonalforsamlingen ble blokkert av politi og soldater. Opposisjonen krevde riksrett, og fikk etter hvert med seg regjeringspartiet. Yoon har nektet å møte til avhør. Sør-Korea har hatt tre presidenter på under en måned, hvorav to er stilt for riksrett.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol, som er under riksrett, uteble fra et planlagt avhør søndag. Han er innkalt til et nytt avhør onsdag av en etterforskningsgruppe som ser på hans håndtering av en kortvarig unntakstilstand. Nasjonalforsamlingen vedtok lørdag å stille Yoon for riksrett, en prosess som kan vare i opptil seks måneder. Presidentens fullmakter er inndratt inntil forfatningsdomstolen avgjør saken. I tillegg har lederen for regjeringspartiet, Han Dong-hoon, trukket seg. Han har offentlig støttet riksrettssaken og oppfordret Yoon til å gå av.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president Yoon Suk-yeol er formelt tiltalt for opprør av påtalemyndigheten. Tiltalen følger etter et mislykket forsøk på å innføre unntakstilstand i desember i fjor, der Yoon forsøkte å sette nasjonalforsamlingen til side. Yoon begrunnet tiltaket med behovet for å forsvare landet mot «antistatlige elementer», med henvisning til Nord-Korea og påstått sårbarhet i valgsystemet. Riksrettssaken mot Yoon vil avgjøre om han blir avsatt som president og eventuelt fengslet. Han er inntil videre fratatt sine fullmakter som president.
3 måneder siden
Sørkoreanske etterforskere har anbefalt at president Yoon Suk-yeol tiltales for opprør og maktmisbruk. Anbefalingen ble oversendt påtalemyndigheten torsdag. Yoon er anklaget for å ha forsøkt å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side i desember. Han begrunnet dette med behovet for å forsvare landet mot «antistatlige elementer» og utenlandsk påvirkning. Yoon har lovet å svare på alle spørsmål i forbindelse med riksrettssaken, som vil avgjøre om han blir avsatt og fengslet. Inntil videre er han fratatt sine fullmakter som president.
3 måneder siden
Sørkoreanske etterforskere har anbefalt at president Yoon Suk-yeol tiltales for opprør og maktmisbruk. Anbefalingen kommer etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side i desember. Dette forsøket ble stoppet av de folkevalgte. Yoon begrunnet tiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer» og antydet at valgsystemet var sårbart for utenlandsk påvirkning. Utfallet av riksrettssaken vil avgjøre om Yoon blir avsatt og eventuelt fengslet. Han er inntil videre fratatt sine fullmakter som president.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol ble pågrepet onsdag etter en aksjon fra antikorrupsjonskontoret og politiet. Pågripelsen skjedde etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand i desember, noe som førte til riksrettssak. Yoon hevder han lot seg pågripe for å unngå blodsutgytelse, selv om han mener etterforskningen er ulovlig. Han er den første sittende presidenten i Sør-Korea som blir pågrepet, men er fortsatt ikke formelt avsatt. Opposisjonen i landet mener pågripelsen er et viktig skritt for å gjenopprette ro og orden.
3 måneder siden
En politisk krise utspiller seg i Sør-Korea der den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol nekter å samarbeide med etterforskere. Etter å ha erklært en kortvarig militær unntakstilstand, er Yoon nå stilt for riksrett. Politiet forsøkte å pågripe ham i presidentboligen, men ble stoppet av hans tilhengere og sikkerhetsstyrker. Situasjonen er spent med demonstrasjoner både for og imot presidenten. Riksrettssaken skal avgjøre om Yoon blir avsatt eller gjeninnsatt, men han nekter å gi opp. Flere sentrale personer er også tiltalt i saken, og flere fungerende presidenter har blitt stilt for riksrett.
3 måneder siden
Sør-Koreansk politi forsøkte å pågripe den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol i presidentpalasset, men ble hindret av en militær enhet. Yoon er under etterforskning for maktmisbruk etter å ha erklært unntakstilstand og brukt militæret mot nasjonalforsamlingen. En arrestordre mot presidenten er gyldig til 6. januar. Det er juridisk usikkerhet rundt hvorvidt presidenten kan pågripes i presidentpalasset, da sørkoreansk lov forbyr pågripelse på steder knyttet til militære hemmeligheter. Presidenten nekter straffskyld og hevder han handlet for å lede landet og advare opposisjonen mot maktmisbruk.