En ny meningsmåling viser at 45 prosent av nordmenn har fått et mer negativt syn på kongehuset, en økning fra 36 prosent i august. Hovedårsaken er knyttet til sakene rundt Marius Borg Høiby, som er siktet for flere alvorlige forhold.
Også prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts aktiviteter bidrar til den negative utviklingen. Til tross for dette holder oppslutningen om monarkiet seg stabilt lav, med 64 prosent støtte.
Kongehuset har ikke kommentert meningsmålingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny måling viser at 45,1 prosent av befolkningen har et mer negativt syn på kongehuset sammenlignet med i fjor. Av disse oppgir 21,4 prosent at synet er mye mer negativt. Samtidig svarer 42,9 prosent at deres syn ikke har endret seg, mens 10,3 prosent har fått et mer positivt syn. Målingen, utført av InFact for Dagbladet, viser at de mellom 30 og 64 år er mest negative, mens de eldste og yngste er mer positive. 1042 personer deltok i undersøkelsen.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at tilliten til kongehuset har sunket betydelig som følge av straffesaken mot Marius Borg Høiby. Nesten halvparten av befolkningen oppgir svekket tillit. Eksperter mener kongehusets håndtering av saken, samt mindre synlighet i samfunnet, bidrar til denne utviklingen. Høiby er siktet for en rekke alvorlige forhold, inkludert mishandling, brudd på besøksforbud og sovevoldtekter. Han har erkjent skyld for enkelte forhold, men nekter straffskyld for de fleste anklagene. Etter løslatelse har Høiby reist til Storbritannia for rusbehandling. Kongehuseksperter mener økt synlighet og inkludering av yngre medlemmer kan bidra til å gjenopprette tilliten.
2 måneder siden
En ny måling utført av Norstat for NRK viser at støtten til det norske monarkiet har økt til 69 prosent. Kongehusekspert Tove Taalesen påpeker at selv om dette er en gledelig nyhet, bør kongehuset være oppmerksom på den pågående straffesaken mot kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, som kan påvirke oppslutningen negativt. Støtten har økt mest blant unge voksne, mens det er en liten nedgang i aldersgruppen 40–49 år. Kong Harald feirer sin 88-årsdag med en privat feiring på Slottet.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det norske kongehuset har opplevd en rekke skandaler og kontroverser i 2024, noe som har ført til svekket tillit i befolkningen. Spesielt Marius Borg Høibys straffeforfølgelse har påvirket kongehusets omdømme negativt. I kontrast til dette står prinsesse Ingrid Alexandra, som ikke er rammet av skandalene og har bred støtte. Artikkelen argumenterer for at kongehuset bør øke hennes synlighet og forberede henne på større oppgaver, da hun anses som en viktig ressurs i en vanskelig tid. Kongehuset er i en prekær situasjon med en aldrende konge, en kronprinsesse med kronisk sykdom og en prinsesse som har diskvalifisert seg selv.
3 måneder siden
En ny meningsmåling viser at kun 17 prosent av danskene tror kong Frederik vil overgå sin mors nyttårstaler. 40 prosent forventer ingen forbedring, mens resten er usikre. Kong Frederik holder sin første tale fra Frederik VIIIs palass, i motsetning til sin mor. Samtidig opplever også det norske kongehuset negativt syn i meningsmålinger, delvis på grunn av saker rundt Marius Borg Høiby og prinsesse Märtha Louise.
4 måneder siden
2024 har vært et turbulent år for den norske kongefamilien, preget av sykdom, kontroverser og alvorlige anklager. Kong Haralds sykehusinnleggelse i Malaysia, prinsesse Märtha Louises ginlansering og bryllupsarrangement, samt straffesaken rundt Marius Borg Høiby, har skapt negativ oppmerksomhet. Kongehusekspert Caroline Vagle mener dette har svekket tilliten til kongehuset. Til tross for dette har kongefamilien økt sin aktivitet og involvert prinsesse Ingrid Alexandra for å gjenoppbygge tilliten. Det gjenstår å se om 2025 blir et mer positivt år for kongehuset.
1 måned siden
En fersk måling utført av Respons Analyse viser at støtten til EU-medlemskap i Norge er økende, men fortsatt i mindretall. 35 prosent ville stemt ja, mens 45 prosent ville stemt nei om det var folkeavstemning i dag. Venstre-leder Guri Melby ser resultatet som et tegn på at befolkningen ønsker en ny debatt om temaet. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen påpeker at støtten fortsatt er lavere enn ved tidligere folkeavstemninger i 1972 og 1994. Målingen er utført på vegne av VG, Aftenposten og Bergens Tidende.
4 måneder siden
2024 har vært et vanskelig år for kongefamilien, preget av kong Haralds sykdom i utlandet, prinsesse Märtha Louises omdiskuterte bryllup, og alvorlige siktelser mot Marius Borg Høiby. Kongens sykdom førte til stor medieoppmerksomhet og kritikk av kongehusets kommunikasjon. Bryllupet til Märtha Louise og Durek Verrett ble omtalt som et "sirkus" og en skuffelse. Siktelsene mot Høiby har ført til ytterligere kritikk av kongehuset, spesielt for deres taushet i saken. Kongehuseksperter beskriver året som en tragedie og en ripe i lakken for kongefamilien.
4 måneder siden
Kongefamilien har opplevd et turbulent 2024 med flere utfordringer. Kong Harald ble syk i Malaysia, det har vært storm rundt kommersielle bindinger, og Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, er siktet i en straffesak. Høiby er siktet for flere forhold, inkludert mishandling og voldtekt, og nekter straffskyld for de alvorligste anklagene. Kronprinsparet forteller i et intervju at de har mottatt profesjonell hjelp for å håndtere situasjonen. Kongefamilien har opplevd et økt negativt syn i befolkningen, hovedsakelig på grunn av Høiby-saken. Kongen understreker at familien står sammen og har jobbet som normalt til tross for de psykiske påkjenningene.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at et flertall av nordmenn fortsatt er skeptiske til EU-medlemskap, med 45 prosent som ville stemt nei i en folkeavstemning. En statsviter argumenterer for at Norge burde bli medlem av EU på grunn av demokratisk underskudd, sikkerhetspolitiske hensyn og potensiell straffetoll. EØS-avtalen gir fordeler som fri reise og arbeid i EU, men betyr også at Norge må følge EUs lover og regler. Et EU-medlemskap kan ha negative konsekvenser for norsk landbruk. Høyre mener Norge er best tjent med et fullt medlemskap, mens FrP advarer mot en EU-debatt som kan splitte befolkningen.