Jens Stoltenberg markerer tre år siden Russlands invasjon av Ukraina med å påpeke hvordan krigen har svekket Russland. Han advarer vestlige forhandlere mot å akseptere Putins premisser om innflytelse i Europa, og understreker at Ukraina selv må bestemme når fredsforhandlinger er aktuelle, og at ingen forhandlinger om Ukraina kan skje uten Ukraina.
Stoltenberg fremhever at Nato var forberedt på invasjonen, men undervurderte Ukrainas motstandskraft. Han gjentar at Russland hadde store krav til Nato før krigen, inkludert å hindre ukrainsk medlemskap.
Stoltenberg understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina for å sikre en sterk forhandlingsposisjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Jens Stoltenberg markerer treårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina med et bilde på Instagram der han omfavner president Zelenskyj. Han uttrykker solidaritet og understreker at Ukrainas skjebne er avhengig av deres egen og omverdenens innsats. Samtidig er 13 europeiske ledere på vei til Kyiv for å vise sin støtte. Stoltenberg, som var Natos generalsekretær da krigen startet, skriver at man ikke kunne gi opp Ukrainas rett til å være et fritt og demokratisk land, og oppfordrer til fortsatt støtte.
2 måneder siden
Artikkelen markerer treårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina, og beskriver den krevende situasjonen landet befinner seg i militært og diplomatisk. Russland avviser våpenhvile uten en langsiktig løsning, mens usikkerhet rundt USAs støtte øker etter uttalelser fra Donald Trump. Krigen har hatt enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser for begge sider, med tusenvis av drepte og sårede, samt millioner av flyktninger. Russland har gjort fremskritt på østfronten og okkuperer nå betydelig ukrainsk territorium. Diplomatiske samtaler foregår, men uten full involvering av Ukraina. FNs generalsekretær oppfordrer til umiddelbar nedtrapping.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
2 måneder siden
Ukrainas øverste diplomat i Norge advarer Europa om at et Russland som går seirende ut av krigen, vil bli enda modigere. Uttalelsene kommer etter oppsiktsvekkende utspill fra USA. Ukraina insisterer på at de må spille hovedrollen i fredsforhandlinger og understreker at de aldri vil anerkjenne annektering av territorium. Diplomaten oppfordrer Europa til å styrke sin forsvarsevne for å vise Russland at det ikke er aktuelt å invadere flere land, og for å bevise at Europa er en sterk alliert for USA.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide kommenterer situasjonen rundt Ukraina-forhandlingene under sikkerhetskonferansen i München. Stoltenberg understreker at Ukrainas styrke på slagmarken vil påvirke utfallet av forhandlingene, og viktigheten av at Ukraina overlever som en selvstendig stat. Eide fremhever at USAs allierte er tydelige på at Ukraina må inkluderes i møtene, og at Europa må bidra. Han beskriver også usikkerheten rundt USAs signaler og Trumps rolle i de kommende forhandlingene, og at dette er en vekker for Europa.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre reiser til Kyiv med statsledere fra Norden og Baltikum for å markere treårsdagen for Russlands invasjon og fremme europeisk deltakelse i fredssamtaler, etter at Trump tok kontakt med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa. Støre understreker at Europa må inkluderes og at en våpenhvile må inneholde sikkerhetsgarantier. Norge bidrar med støtte til Ukrainas forsvarsindustri. Under besøket deltok de europeiske statslederne i en minneseremoni i Kyiv.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg understreker at Europa bør delta i fredsforhandlingene mellom Russland og Ukraina, da dette handler om europeisk sikkerhet. Dette kommer etter at den amerikanske delegasjonen under sikkerhetskonferansen i München signaliserte at Europa vil bli holdt utenfor de planlagte forhandlingene, hvor kun Russland, Ukraina og USA skal delta. USA begrunner dette med at for mange involverte parter har hindret tidligere fredsforhandlinger. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Stoltenbergs synspunkt. Samtidig planlegger USA og Russland å møtes i Saudi-Arabia for å forberede fredssamtaler, og europeiske ledere er invitert til et toppmøte om Ukraina i Paris.
2 måneder siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker nødvendigheten av at Ukraina og Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina. Han mener det er feil å utelukke ukrainsk NATO-medlemskap fra disse forhandlingene, og fastholder at Norge støtter Ukrainas NATO-ambisjoner, i tråd med tidligere NATO-signaler. Sandvik beskriver Putin som en aggressor og fremhever viktigheten av å sikre europeisk trygghet for å avverge fremtidige russiske aggresjoner.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å delta på et hemmelig toppmøte og markere treårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina. Støre understreker at Ukraina og Europa må inkluderes i eventuelle fredsforhandlinger, og at en løsning må være rettferdig og varig for å unngå fremtidige angrep. Besøket skjer dagen etter et omfattende droneangrep mot Ukraina. Støre har med seg 12,5 milliarder kroner i sivil støtte til Ukraina og Moldova. Samtidig hevder Putin at han beskytter Russland på oppdrag fra Gud, mens Trump mener fred kan oppnås raskt.