Sveriges statsminister Ulf Kristersson knytter den økende voldsbølgen i Sverige til innvandring i et intervju. Han påpeker at landet har hatt høy innvandring over lang tid, noe som har ført til en globalisert kriminalitet.
Kristersson understreker at innvandringspolitikken må forbli streng. Han nevner også at mange svenske gjengkriminelle befinner seg i utlandet, og at samarbeidet med Tyrkia har blitt bedre etter NATO-forhandlingene.
Regjeringen jobber også med en lov som skal gi politiet mulighet til å avlytte barn for å forebygge kriminalitet, og ønsker å fremskynde implementeringen av denne loven.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sveriges statsminister Ulf Kristersson mener Sverige må være forberedt på krig, og viser til Russlands aggresjon som en endring i sikkerhetsbildet. Under et besøk hos det norske Høyre, understreket han viktigheten av å ruste seg og ikke bare håpe på det beste. Erna Solberg støtter dette synspunktet og mener Norge må forberede seg på mulige scenarioer som sabotasje og strømbrudd. Begge politikere advarer mot desinformasjon fra fremmede makter og understreker behovet for å være oppmerksomme på forsøk på å splitte samfunnet. Kristersson kritiserer også innblanding i andre lands politikk.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet reagerer på en NRK-kartlegging som viser at svenske kriminelle nettverk er involvert i over 40 saker i Norge. Partileder Sylvi Listhaug krever strakstiltak fra regjeringen, som hun mener har vært handlingslammet. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken og fremhever regjeringens tiltak, inkludert økt politibemanning og samarbeid med svensk politi. Kripos bekrefter en økning i svenske nettverk siden 2021, men understreker at dette kun er en del av den organiserte kriminaliteten. Frp foreslår strengere grensekontroll og bevæpning av politiet, mens regjeringen mener de allerede har iverksatt tiltak. Senterpartiets Sigve Bolstad støtter bevæpning av politiet.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet er bekymret for økningen av «barnetorpedoer» i Skandinavia, og frykter at norske barn kan bli rekruttert til voldskriminalitet. Partiet foreslår derfor strengere straffer for de som rekrutterer unge til å begå kriminelle handlinger. Fremskrittspartiet kritiserer Arbeiderpartiet for passivitet i regjering. NRKs avsløringer viser at svenske ungdommer er involvert i alvorlige kriminelle saker i Norge. Advokatforeningen støtter forslaget om å straffe bakmennene hardere og understreker viktigheten av forebyggende arbeid for å hindre rekruttering.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
3 måneder siden
Sverige opplevde flere eksplosjoner tirsdag, med minst fem hendelser rapportert, hovedsakelig i Stockholm. Den første eksplosjonen skjedde ved en enebolig utenfor Helsingborg, mens de andre rammet boligblokker og eiendommer i Stockholm. Statsminister Ulf Kristersson har uttalt at dette er innenlandsk terrorisme og at kriminelle gjenger viser total likegyldighet mot allmennheten. Regjeringen har hasteinnkalt til krisemøte for å diskutere hvordan voldsspiralen skal brytes og hvordan myndighetene kan mobilisere. Det har vært 30 eksplosjoner i Sverige hittil i januar, og politiet jobber intensivt for å stoppe voldshandlingene.
3 måneder siden
En svensk utreder, oppnevnt av regjeringen, foreslår å senke den kriminelle lavalderen til 14 år for alvorlige lovbrudd som har en strafferamme på minimum fire års fengsel. Forslaget inkluderer også forsøk på og forberedelser til slike lovbrudd. Utrederen mener at legitimiteten til straffesystemet kan svekkes dersom det ikke finnes rimelige straffer for alvorlige lovbrudd begått av unge. Lovendringen er foreslått å gjelde i fem år etter innføring. Sveriges likestillings- og arbeidsminister Paulina Brandberg sier at hennes parti ikke prioriterer å senke den kriminelle lavalderen nå, men vil vurdere utredningen.
1 måned siden
Unge Høyre (UH) foreslår en kraftig innstramming i innvandringspolitikken, inkludert full stans i mottak av kvoteflyktninger, for å unngå "svenske tilstander". UH-leder Ola Svenneby understreker at integrering handler om deltakelse i det norske verdifellesskapet. UH ønsker tettere samarbeid med Europa for å samkjøre innvandringspolitikken. Selv om Erna Solberg er uenig, ser UH en restriktiv utvikling i Høyre og håper på støtte fra Venstre, som de mener beveger seg i samme retning.
3 måneder siden
Høyre ønsker å stramme inn innvandringspolitikken og mener at de siste 20 årenes innvandring ikke kan fortsette. Partiet foreslår strengere vilkår for familiegjenforening, utredning av asylsentre i tredjeland, og vil unngå å bosette flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller høy innvandrerandel. Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli et annerledesland med høyere ytelser og mer liberal innvandringspolitikk enn nabolandene, og frykter økt flyktningpress i fremtiden. Hun mener også at integreringen har sviktet og at dette kan svekke tilliten i samfunnet.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
2 måneder siden
Artikkelen reflekterer over den økende volden og kriminaliteten i Sverige, spesielt etter masseskytingen i Örebro, som har fått mange til å spørre hvor «det fine Sverige» har blitt av. Den ser på bakenforliggende årsaker som gjengkriminalitet, sosiale utfordringer knyttet til forsteder og en voldsbølge som i økende grad rammer uskyldige. Millionprogrammet, et boligprosjekt som resulterte i mange forsteder med sosiale utfordringer, nevnes som en medvirkende faktor. Artikkelen diskuterer mulige løsninger som strengere våpenkontroll og andre tiltak, men understreker at det kan være vanskelig å gjenopprette det fredelige samfunnet som en gang var.