Langrennsløperne Erik Valnes og Simen Hegstad Krüger uttrykker skepsis til Erling Braut Haalands metoder som lysterapi og filtrert vann. De mener hans suksess skyldes hard trening, ikke detaljfokus, og ser på mange av metodene som placebo.
Valnes sammenligner det med tidligere langrennsløpere som fokuserte på små detaljer som viste seg å være ubetydelige. Johannes Høsflot Klæbo er mer åpen for Haalands tilnærming og ser det som en ny generasjon som er opptatt av detaljer.
Landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass advarer mot overdreven detaljfokus, men ser at det kan ha en effekt. Alle er enige om at hard trening er det viktigste, men at detaljer kan være en balansegang.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Petter Northug kritiserer utøvere som unnlater høydetrening før VM, og kaller det «inkompetanse». Martin Johnsrud Sundby svarer med å vise til økt medaljefangst etter at Norge reduserte bruken av høydetrening. Sundby understreker at effekten av høyde varierer individuelt, og at han selv oppnådde sitt eneste individuelle VM-gull uten slik trening. Forskere er uenige om fordelene, mens Johannes Høsflot Klæbo sverger til høydetrening og ser det som en fordel at andre velger det bort. Artikkelen presenterer ulike perspektiver og erfaringer knyttet til høydetrening i langrenn, og konkluderer med at Norges Skiforbund ikke lenger pålegger utøvere å trene i høyden.
2 måneder siden
Erik Valnes vant sprintprologen i Cogne med god margin, og viste sterk form. Oskar Opstad Vike kom på en solid femteplass, og alle de norske løperne gikk videre til kvartfinalene. Selv om noen nordmenn fikk et vanskelig utgangspunkt med sene heatvalg, var det en god dag for det norske laget. Even Northug var et stykke bak Valnes, mens Harald Østberg Amundsen, som har hatt en tøff treningsperiode, endte lenger ned på resultatlisten. Lørdagens sprint gikk i klassisk stil, i motsetning til den individuelle sprinten i VM som går i fri teknikk. Valnes er en sterk kandidat til å gå lagsprinten i VM sammen med Johannes Høsflot Klæbo.
3 måneder siden
Svenske langrennsløpere er bekymret for kvaliteten på skiene sine før VM i Trondheim, spesielt skøyteskiene. Flere løpere har hatt dårlige opplevelser med skiene denne sesongen, noe som har ført til dialog med smørerne. TV 2-ekspert Petter Skinstad mener det er mistillit mellom løperne og smøreteamet, og frykter at dette kan ødelegge Sveriges sjanser i VM. Smøresjef Anders Svanebo avviser kritikken og sier de jobber hardt for å løse problemene. Løperne understreker at skiene er avgjørende for prestasjonen, spesielt etter fluorforbudet.
1 måned siden
Maren Lundby og Silje Opseth har slått alarm om vektproblemer i hoppsporten. Sportssjef Jan-Erik Aalbu mener det er feil tidspunkt å ta debatten om vektregler før VM, men lover å ta det opp senere. Han mener hoppsporten er sunnere nå enn tidligere, og viser til at vekt er en viktig faktor i flere idretter, som for eksempel løping der utøvere som Jakob Ingebrigtsen sjelden får kommentarer om kroppsvekt. Aalbu understreker at utøverne er friske og raske.
1 måned siden
En australsk dopingekspert, Robin Parisotto, reagerer på de lave dopingtallene i langrenn og sår tvil om testingens effektivitet. Han hevder at flere doper seg enn de som blir tatt, og at antidopingarbeidet primært opprettholder en illusjon av kontroll. Antidoping Norge innrømmer at det finnes metoder for å dope seg uten å bli oppdaget, som bruk av mikrodoser. Langrennsløperne Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes uttrykker tillit til testsystemet, men Valnes understreker viktigheten av å være årvåken, spesielt med tanke på tidligere dopingskandaler og nasjoners historikk.
1 måned siden
Norges nye landslagstrener i hopp, Anders Fannemel, tar avstand fra påstander om utbredt juks i sporten etter at tidligere hoppstjerner har hevdet at «alle» jukser for å oppnå fordeler. Fannemel understreker at hans fokus er å støtte utøverne og overholde regelverket. Han påpeker at små detaljer er avgjørende i hoppsporten, noe som kan føre til forsøk på å optimalisere utstyr innenfor reglementets grenser. Stemningen i laget er preget av at tre utøvere ble suspendert.
3 måneder siden
Etter en overraskende 8. plass i NM, mener Eirik Mysen at Petter Northug må slutte i jobben som TV 2-ekspert for å satse fullt på langrenn. Mysen er imponert over Northugs form, men mener han sløser bort potensialet sitt ved å kombinere jobb og trening. Han oppfordrer Northug til å prioritere trening og restitusjon for å bli en toppidrettsutøver igjen. Northug selv innrømmer at det frister å satse igjen og vurderer en full satsing mot 2026/2027, muligens for en annen nasjon. Han trives best med tradisjonell langrenn, men ser for seg å kombinere det med langløp. Mysen mener Northug må bli mer kynisk og prioritere trening for å nå sitt fulle potensial.
1 måned siden
Oberstløytnant Audun Jørstad ved Jegerbataljonen uttaler at dagens rekrutter generelt er i dårligere fysisk form, og at ensidig trening på treningsstudio er en årsak. Han understreker behovet for styrke, utholdenhet og erfaring med friluftsliv. Major Thomas Valnes ved Hærens våpenskole støtter Jørstads synspunkt, og fremhever viktigheten av allsidig utholdenhetstrening. Valnes berømmer dagens generasjon for forsvarsvilje, men oppfordrer rekrutter til å stole på Forsvarets informasjon fremfor råd fra influensere.
4 måneder siden
Harald Østberg Amundsen ønsker å delta i alle distanser i ski-VM, inkludert sprint, noe som møter advarsler fra flere hold. Johannes Høsflot Klæbo påpeker den mentale belastningen, mens eksperter som Petter Skinstad og Hans Christer Holund mener han bør prioritere distanser og frykter for tidlig kraftbruk. Amundsen selv er klar for utfordringen og fokuserer på å optimalisere energibruk, inspirert av Johannes Klæbos tilnærming. Han får hjelp til å prioritere trening og unngå distraksjoner fra media og sponsorer.
3 måneder siden
Langrennseliten testet OL-løypa i Val di Fiemme, og flere utøvere var svært kritiske til avslutningen. Løypa har en kort oppløpsside etter en nedoverbakke, noe som gjør at glid blir viktigere enn en spurt. Edvin Anger kalte løypa en katastrofe, mens Therese Johaug og Astrid Øyre Slind støttet kritikken og mente det var en fordel å ligge bak i avslutningen. Arrangøren, FIS, er villig til å se på endringer før OL, men understreker at det ikke vil bli store justeringer. Even Northug var derimot svært fornøyd med løypa, mens Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten, men erkjente at løypa er spesiell.