Under NHOs årskonferanse ble Jens Stoltenberg spurt om USAs interesse for Grønland. Han understreket at Grønland er en del av kongeriket Danmark, og at både Danmark og USA er nære allierte i NATO.
Stoltenberg uttrykte tillit til at eventuelle spørsmål mellom landene vil løses gjennom dialog.
Han bekreftet også at det finnes amerikanske militære installasjoner på Grønland, men ville ikke spekulere i hva Trump ønsker å oppnå med en eventuell overtakelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
En dansk militæranalytiker hevder at USA raskt kan overta Grønland militært, da øya har et svært begrenset forsvar. Han påpeker at USA kan oppnå økt militær tilstedeværelse gjennom dialog, uten bruk av makt. Trumps uttalelser om Grønland har ført til hastemøter i Danmark. En norsk professor understreker at et militært angrep på Grønland vil skade USAs forhold til sine allierte, og at det er usannsynlig at Trump vil angripe en NATO-alliert. Grønland er viktig for USA på grunn av lytte- og varslingsstasjoner som overvåker russiske atomraketter.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg deltok på NHOs årskonferanse og ble spurt om Jonas Gahr Støres lederskap i Arbeiderpartiet. Stoltenberg understreket at Støre er en god venn og kollega, men avsto fra å kommentere hans politiske lederskap. Han roste Støres innsats som statsminister, men ville ikke blande seg inn i norsk politisk debatt. Stoltenberg ble også spurt om Donald Trumps uttalelser om Grønland, og uttrykte tillit til at Danmark og USA vil håndtere situasjonen. Han fremhevet viktigheten av nordområdene for NATO.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.
3 måneder siden
Danmark har tatt direkte kontakt med Donald Trumps team etter at Trump åpnet for å bruke militær makt for å ta kontroll over Grønland. Danmark har uttrykt villighet til å diskutere økt sikkerhet og amerikansk militær tilstedeværelse på øya. Grønlands regjeringssjef har uttalt at de ønsker å være grønlandske, ikke amerikanske eller danske. USA har allerede en militærbase på Grønland og har avtaler som sikrer dem muligheten til å øke styrkene der. Det er usikkert om Trumps mål er å sikre en avtale med Danmark eller å skaffe USA mer territorium.
3 måneder siden
Grønlands statsminister Múte B. Egede har uttrykt ønske om tettere samarbeid med USA innen forsvar og utforskning av mineralressurser. Egede understreker at Grønland selv skal bestemme over sine landområder og eventuelle avtaler med andre land. Samtidig har han åpnet for dialog med USA, og noterer seg at Grønland blir lyttet til mer nå enn tidligere. Dette skjer samtidig som USAs påtroppende president Donald Trump har gjentatt sitt ønske om å innlemme Grønland i USA, og ikke utelukker bruk av militær eller økonomisk makt for å oppnå dette. Grønland har hatt en amerikansk militærbase siden 1950-tallet.
3 måneder siden
Danmarks regjering har sendt meldinger til Donald Trumps team der de uttrykker villighet til å diskutere økt amerikansk militær tilstedeværelse på Grønland. Dette kommer etter at Trump uttalte at han ikke ville utelukke militær makt for å ta kontroll over øya, noe som ble oppfattet som en trussel. Danmark understreker at Grønland ikke er til salgs, men er åpen for å diskutere andre amerikanske forespørsler. Grønland er selvstyrt, men Danmark har ansvaret for forsvaret. USA har allerede en militærbase på Grønland og en forsvarsavtale med Danmark fra 1951. Den danske regjeringen ønsker å overbevise Trump om at hans sikkerhetsbekymringer kan adresseres uten at USA gjør krav på Grønland.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland, til tross for Trumps ønske om økt eierskap. Eksperten påpeker at avtaler gir USA rett til baser og militær tilgang, mens Danmark har hatt ansvar for økonomi og kystvakt. Trumps uttalelser har skapt usikkerhet i Danmark, spesielt siden lovnader om økte investeringer i overvåkning av Arktis ikke er fulgt opp. Det spekuleres i om Trumps press kan føre til økt diskusjon om Grønlands uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
18 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
3 måneder siden
Grønlands myndigheter har nok en gang slått fast at Grønland ikke er til salgs. Dette ble kommunisert på både dansk og engelsk på regjeringens hjemmeside. Uttalelsen kommer etter at USAs påtroppende president Donald Trump har skapt uro med sine uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. I tillegg har republikanere i Representantenes hus foreslått et lovforslag som gir Trump grønt lys til å forhandle med Danmark om kjøp av Grønland. Grønland understreker at de er en del av NATO og at deres tilhørighet ikke vil endre seg.