Skatteetaten sender i år ut skattemeldingen med et kontrollspørsmål om kryptovaluta til mange skattytere. Dette gjøres ved hjelp av en «dult»-funksjon som skal minne folk på å oppgi kryptovaluta.
Skatteetaten har registrert lav etterlevelse når det gjelder rapportering av kryptovaluta og har tro på at «dulting» vil føre til forbedring. Skatteetaten understreker at de har muligheter til å hente inn opplysninger om transaksjoner i kryptovaluta fra utlandet, og at manglende svar kan føre til kontroll og eventuell tilleggsskatt.
Skatteetaten presiserer at kryptovaluta er skattepliktig selv om den handles i utlandet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Skatteetaten skjerper kontrollen av kryptoeiere som unnlater å rapportere sine eiendeler i skattemeldingen. Selv om antall rapporterte kryptoeiere økte i 2023, mistenker etaten at mange flere eier kryptovaluta enn de som oppgir det. Skatteetaten sender derfor ut påminnelser til de de tror kan ha kryptovaluta, basert på informasjon fra ulike kilder, inkludert avtaler med andre land. Alle som eier kryptovaluta må rapportere dette i skattemeldingen, uansett beløp, da gevinster er skattepliktige og tap gir fradragsrett.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den utbredte unnlatelsen av å rapportere kryptovaluta i skattemeldingen. Skatteetaten anslår at et stort antall nordmenn ikke oppgir sine kryptoeiendeler, noe som kan føre til strenge straffer. Skattemyndighetene har iverksatt tiltak for å oppmuntre til økt åpenhet, inkludert et «virtuelt dult» i skattemeldingen. Manglende rapportering skyldes ofte kompleksiteten i kryptotransaksjoner, men konsekvensene kan bli kostbare. Det understrekes at det er mulig å korrigere tidligere skattemeldinger for å unngå sanksjoner.
17 dager siden
Artikkelen tar for seg vanlige spørsmål knyttet til skattemeldingen, inkludert endring av boligverdi, kryptobeskatning og tabellkort-fella. Skatteetaten oppfordrer skattebetalere til å kontrollere og eventuelt korrigere boligverdien, samt å rapportere kryptovaluta. Tabellkort-fella oppstår når to arbeidsgivere bruker samme tabellkort, noe som resulterer i for lavt skattetrekk. Skatteetaten understreker at det er skattebetalers ansvar å forsikre seg om at arbeidsgivere bruker korrekt skattekort.
2 måneder siden
Skatteetaten sender ut skattemeldingen i mars og april, og det er viktig å kontrollere at alle opplysninger stemmer. Selv om mye er forhåndsutfylt, må man huske å legge til informasjon om for eksempel boligkjøp, kryptovaluta og utenlandske lån. Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april, og de fleste vil motta skatteoppgjøret mellom april og juni. De som ønsker et tidlig skatteoppgjør, må levere skattemeldingen før fristen.
2 måneder siden
Skatteetaten sender ut skattemeldingen for 2024 fra 13. mars, og de fleste vil motta den digitalt eller på papir innen påske. Leverer du tidlig, før 30. april, kan du få et raskere skatteoppgjør. Utbetalinger skjer normalt én til to uker etter at oppgjøret er klart. Det er viktig å kontrollere den forhåndsutfylte skattemeldingen nøye, og legge til informasjon som mangler, som for eksempel boligkjøp, kryptovaluta eller utenlandske lån, for å unngå tilleggsskatt. Skatteetaten understreker at det er den enkeltes ansvar å sørge for at alle opplysninger er korrekte.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de vanligste feilene folk gjør når de fyller ut skattemeldingen. Skatteetaten anbefaler at man kontrollerer den forhåndsutfylte skattemeldingen nøye, spesielt opplysninger om boligsalg, utleie, kryptovaluta og økonomiske forhold i utlandet. Mange er usikre på fradrag og tror feilaktig at feriepenger ikke er skattepliktig inntekt. For høy formuesverdi på boligen er også en vanlig feil, som kan føre til for mye betalt formuesskatt og eiendomsskatt. Dokumentasjon for å justere boligverdien må være tilgjengelig. Skattebetalerforeningen råder folk til å ikke stole blindt på de forhåndsutfylte opplysningene og minner om at man kan endre skattemeldingen tre år tilbake.
1 måned siden
Skatteetaten melder at 2,8 millioner nordmenn i snitt får tilbake 17.000 kroner på skatten, mens 1,1 millioner må betale restskatt på gjennomsnittlig 40.800 kroner. Skattemeldingen sendes ut puljevis fra torsdag og frem til 4. april. Skatteetaten understreker at selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, har alle et ansvar for å kontrollere og eventuelt endre opplysninger. Vanlige endringer inkluderer renter, gjeld, reisefradrag og kryptovaluta. Leveringsfristen er 30. april, og de fleste vil motta skatteoppgjøret før sommeren. Undersøkelser viser at mange gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen.
1 måned siden
Artikkelen fremhever viktigheten av å kontrollere skattemeldingen grundig, enten digitalt eller på papir, for å unngå feil og potensielle konsekvenser som tilleggsskatt. Skatteetaten samler inn store mengder data, men feil kan oppstå, spesielt i de områdene hvor skattyter selv fyller inn opplysninger, som for eksempel salg av bolig eller investeringer i kryptovaluta. Rask innsending av skattemeldingen kan føre til raskere utbetaling av skattepenger, men kompliserte forhold kan forsinke prosessen. Skatteetaten tilbyr veiledning og understreker at de fleste ønsker å overholde regelverket.
1 måned siden
Skatteetaten varsler en omfattende kontroll av taxinæringen i år, med et særlig fokus på digitale plattformer. Bakgrunnen er at en stadig større del av økonomien flyttes over på digitale flater. Alle plattformer og sentraler må rapportere inntekt og kjørte kilometer, og Skatteetaten vil kontrollere etterlevelsen over hele landet. Næringsdrivende må selv passe på å fylle ut alle nødvendige opplysninger i næringsoppgaven, uavhengig av bestillingsmetode. Skatteetaten oppfordrer også til å korrigere eventuelle feil i tidligere skattemeldinger for å unngå tilleggsskatt.
2 måneder siden
Skatteetaten påminner utleiere i Trondheim om å følge skattereglene i forbindelse med ski-VM. Utleiefirmaer har rapporteringsplikt, men utleiere er selv ansvarlige for å kontrollere at inntektene er korrekt rapportert i skattemeldingen. Skatteetaten advarer om at manglende overholdelse av reglene kan føre til kontroll og tilleggsskatt. I 2023 ble det rapportert over 1,3 milliarder kroner i utleieinntekter i Trondheim.