Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har avvist Donald Trumps fredsplaner for Ukraina. Lavrov er misfornøyd med forslagene fra Trumps stab, spesielt ideen om fredsbevarende styrker.
Trumps administrasjon vurderer en fredsavtale der Ukrainas NATO-medlemskap utsettes i 20 år, mot at Russland aksepterer våpenleveranser og europeiske fredsbevarende styrker. Lavrov påpeker at han ikke har hatt noen offisiell dialog med sittende president Joe Biden om en fredsavtale.
Trump har tidligere skrytt av sitt gode forhold til Russlands president Vladimir Putin.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov roser Donald Trump for hans syn på at Ukrainas Nato-ambisjoner er årsaken til krigen. Lavrov anser Trumps uttalelser som den første ærlige erkjennelsen fra en vestlig leder. Han uttrykker Russlands åpenhet for samtaler med Trump og diskusjoner om sikkerhetsgarantier for Kyiv. Lavrov hevder også at Nato har løyet om sin ekspansjon. Ukraina frykter at en rask avtale mellom Trump og Russland kan få negative konsekvenser for dem. Putin anklager Biden-administrasjonen for å forlenge krigen for å skade Trumps presidentskap.
28 dager siden
Russland har avvist USAs løsningsforslag for konflikten i Ukraina, og insisterer på at deres krav om garanti mot ukrainsk NATO-medlemskap og kontroll over annekterte regioner må innfris. Donald Trump hadde først reagert negativt på Vladimir Putins syn på Zelenskyj, men mente senere at Putin ville bidra til å avslutte krigen. En russisk viseutenriksminister har kommet med landets svar til Trump, noe som tolkes som en nedvurdering. Det hvite hus har uttalt at Trump er skuffet over lederne på begge sider for manglende fremskritt i forhandlingene.
2 måneder siden
Russland avviser utplassering av europeiske fredsbevarende styrker i Ukraina, og mener dette vil forlenge konflikten. Uenigheten kommer etter at Donald Trump hevdet at Vladimir Putin ville akseptere en slik styrke for å sikre våpenhvile. Russland anerkjenner heller ikke en geografisk deling av territoriet, og insisterer på at Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson tilhører Russland, selv om de ikke har full kontroll over alle områdene. Amerikanske og russiske diplomater skal møtes i Istanbul for samtaler.
6 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 dager siden
Donald Trump oppfordrer Russland til å stanse angrepene i Ukraina. Samtidig truer USA med å trekke seg fra fredsmeklingen om de ikke ser framgang.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.
1 måned siden
Donald Trump og Vladimir Putin skal diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina i en telefonsamtale, hvor Trump ønsker å fokusere på landområder og kraftverk. Europeiske ledere uttrykker bekymring for avtalens potensielle innhold, mens Ukrainas president Zelenskyj anklager Putin for å sabotere fredsprosessen. Russland har avvist ideen om vestlige fredsbevarende styrker i Ukraina, og insisterer på at en fredsavtale må imøtekomme Moskvas krav.
6 dager siden
USAs tidligere president Donald Trump har ferdigstilt en fredsplan for Ukraina og Russland, ifølge Axios. Planen innebærer at USA uoffisielt anerkjenner russisk kontroll over okkuperte ukrainske territorier, inkludert Krim-halvøya og deler av Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjazja. Ukraina må avstå fra NATO-medlemskap, men kan bli EU-medlem, og sanksjoner mot Russland skal oppheves. Til gjengjeld får Ukraina sikkerhetsgarantier fra flere land, tilbakeføring av deler av Kharkiv-regionen, fri passasje over Dnipro-elven og bistand til gjenoppbygging. USAs visepresident J.D. Vance støtter ideen om å fryse territorielle linjer nær dagens situasjon og advarer om at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke blir framgang. Trumps spesialutsending skal snart møte Putin i Moskva for videre samtaler, mens krigen diskuteres i London av representanter fra Ukraina, USA og europeiske land.
6 dager siden
USAs president Donald Trump uttalte at han tror det foreligger en avtale med Russland om krigen i Ukraina, men at det fortsatt må inngås en avtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump uttrykte at det har vært vanskeligere enn forventet å samarbeide med Zelenskyj, og oppfordret ham til å få på plass en avtale. Kremls talsmann Dmitrij Peskov gjentok Russlands krav om at Ukraina må trekke seg ut av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, og at disse regionene skal anerkjennes som en del av Russland. Russland krever også at Ukraina forblir nøytralt og ikke blir medlem av Nato, at forholdet mellom Russland og USA normaliseres, og at det blir en avklaring om europeiske våpenforsyninger til Ukraina.
6 dager siden
Det planlagte toppmøtet i London om fred i Ukraina ble utsatt etter at Ukraina avviste et sentralt punkt i USAs fredsplan, omtalt som «Trumps siste tilbud». USA ønsket at Ukraina skulle gi juridisk anerkjennelse av Krim som russisk, noe Ukraina avviste som grunnlovsstridig. Planen, som skal være godkjent av Putin, gir Russland flere territorielle og politiske fordeler, inkludert kontroll over Krim og områder i Ukraina, samt et løfte om at Ukraina ikke blir Nato-medlem. USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg fra møtet, offisielt på grunn av tidskonflikt, men kilder antyder bekymring for Ukrainas harde posisjon. Møtet i London fortsetter på lavere nivå, med fokus på muligheter for våpenhvile.