Carl I. Hagen støtter USAs visepresident JD Vances tale, der Vance kritiserte manglende ytringsfrihet i Europa og roste AfD i Tyskland.
Hagen mener europeiske ledere har tillatt innvandring som truer vestlige verdier. Jon Helgheim hyller talen, mens Christian Tybring-Gjedde uttrykker bekymring og sier hans syn på Donald Trump har endret seg.
Nettavisens sjefredaktør mener Vances tale bidrar til en farligere verden, spesielt ved å unnlate å nevne Russlands krig i Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USAs visepresident J.D. Vance refset Europa i en tale før sikkerhetskonferansen i München. Vance hevder at ytringsfriheten og felles demokratiske verdier er i fare, og at europeiske ledere forsøker å presse sosiale medieselskaper til å sensurere informasjon. Han mener trusselen innad i Europa er større enn den fra Russland og Kina, og uttrykker bekymring for Europas tilbaketrekning fra grunnleggende verdier. Sikkerhetskonferansen i München er et ledende forum for forsvars- og sikkerhetspolitikk.
2 måneder siden
Visepresident J.D. Vances opptreden på sikkerhetskonferansen i München har skapt sterke reaksjoner. Tyske ledere avviser Vances anklager om sensur og innblanding i demokratiet, mens flere amerikanske demokrater beskriver talen hans som hyklersk, spesielt med henvisning til hans manglende anerkjennelse av valget i 2020. Kritikken går på at Vance unnlot å adressere viktige europeiske bekymringer, som situasjonen i Ukraina, og at han støtter opp om ekstremistiske partier i Europa. Analytikere mener Vances opptreden bidrar til splid mellom USA og Europa, og at Trump ønsker et maktskifte i europeiske stater. Ine Eriksen Søreide understreker at Ukraina må inkluderes i eventuelle fredsforhandlinger.
2 måneder siden
USAs visepresident J.D. Vances tale i München har skapt debatt om forholdet mellom USA og Europa. Vance kritiserte europeiske ledere for å ha forlatt felles verdier med USA, fremmet masseimmigrasjon og begrenset ytringsfriheten. Han antydet også russisk innflytelse i europeisk politikk. Talen har blitt tolket som et tegn på økende splittelse mellom USA og Europa, der USA under en potensiell Trump-administrasjon kan ha mer til felles med Russland og ytre høyre-partier i Europa enn med tradisjonelle allierte. Vances møte med AfD-lederen i Tyskland forsterket inntrykket av et skifte i amerikansk utenrikspolitikk.
2 måneder siden
Under en tale i München kritiserte USAs visepresident J.D. Vance europeisk politikk og ytringsfrihet, uten å adressere situasjonen i Ukraina eller Russlands rolle. Flere europeiske ledere, deriblant Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen, reagerte negativt på Vances uttalelser. Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius kalte talen uakseptabel og forsvarte europeisk demokrati. Vance fikk også kritikk for å ha problematisert Tysklands behandling av AfD-velgere, noe som førte til en replikk fra den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock.
2 måneder siden
Under sikkerhetskonferansen i München uttrykte USAs visepresident J.D. Vance bekymring for europeiske verdier, spesielt ytringsfriheten, noe som har utløst sterke reaksjoner fra flere europeiske politikere. USA-ekspert Hilmar Mjelde tolker Vances tale som et tegn på at den transatlantiske alliansen er i endring, og at Trump vil behandle Europa som en konkurrent på lik linje med Russland og Kina. Mjelde mener også at NATO kan bli et forhandlingsobjekt for Trump, som ser opp til ledere som Putin og Musk, og at Trump vil prioritere et godt forhold til Russland.
2 måneder siden
En kommentarartikkel uttrykker bekymring etter en tale av USAs visepresident JD Vance på sikkerhetskonferansen i München. Vance antydet at USAs støtte til Europa ikke er ubetinget, og hevdet at en intern fiende utgjør en større trussel enn Russland. Dette har skapt usikkerhet rundt NATO-samarbeidet og Europas sikkerhet. Talen tolkes som en støtte til høyrepopulistiske partier, og har ført til splittelse. Noen ser Vance som en redningsmann, mens andre frykter et angrep på friheten. Artikkelen understreker viktigheten av å fokusere på reelle trusler, som mangel på ytringsfrihet og aggressive diktaturer, og oppfordrer til samhold mot antidemokratiske krefter.
2 måneder siden
Elon Musk har uttrykt sin støtte til det tyske partiet AfD, samtidig som USAs visepresident J.D. Vance har kritisert europeisk politikk. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet ser dette i sammenheng med Trumps syn på europeiske demokratier, og trekker paralleller til Russlands strategi. Vances tale under sikkerhetskonferansen i München, hvor han kritiserte europeiske verdier, har skapt reaksjoner og bekymring for amerikansk innblanding i europeisk politikk. Flere politikere reagerte på de amerikanske uttalelsene.
2 måneder siden
J.D. Vances tale i München kombinerer treffsikker kritikk av Europas innvandringspolitikk, «brannmurer» og manglende sikkerhetsfokus, med hykleri rundt Russlands rolle og desinformasjon. Han kritiserer overdreven bruk av lover mot hatytringer og mener Europa har forsømt sin egen sikkerhet. Samtidig unnlater han å ta et oppgjør med Trumps løgner og Russlands innblanding, og fremsetter usanne påstander om medienes frihet i Europa. Talen reflekterer en MAGA-republikansk ettergivenhet overfor Russland, men gir også nødvendig oppmuntring til Europas politiske elite.
2 måneder siden
Tybring-Gjedde, tidligere en sterk støttespiller av Donald Trump, uttrykker nå bekymring for Trumps tilnærming til Ukraina-konflikten. Han anser Trumps fredsforhandlinger som problematiske og understreker at Europa må fortsette å støtte Ukraina dersom Zelenskyj ikke er enig i Trumps strategi. Samtidig gir flere profiler i Frp sin støtte til J.D. Vances uttalelser om at Europas største trussel kommer innenfra, gjennom "masseinnvandringen".
2 måneder siden
En tale av USAs visepresident JD Vance under sikkerhetskonferansen i München har skapt debatt om forholdet mellom USA og Europa. Vance antydet at Europa har fjernet seg fra felles verdier som ytringsfrihet og demokrati, noe som reiser tvil om alliansens fremtid. Professor Janne Haaland Matlary understreker at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet og være i stand til å avskrekke Russland. Artikkelen fremhever også Norges viktige rolle som energileverandør og støttespiller for Ukraina, samt at anskaffelsen av nye fregatter bør vurderes i et geopolitisk perspektiv.