Rødt kritiserer MDG for å anklage politiske motstandere for å være «Putins nyttige idioter» i debatten om utenlandskabler. Rødt mener at bygging av flere kabler vil føre til økt prissmitte og kraftspekulasjon, noe som vil ramme vanlige folk og øke presset på naturen.
De argumenterer for at høye strømpriser fører til fattigdom, mens de rikeste kan fortsette å sløse.
Rødt ønsker ikke å erstatte utdaterte kabler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer krafttopper for å fremstille strømprisene som lave og utenlandskablene som nødvendige, mens forbrukere opplever høye priser. Det påpekes at kraftselskapene tjener på de høye prisene, og at valutakursen brukes som forklaring til tross for Norges kraftoverskudd. Det argumenteres for å regulere krafteksporten og droppe gamle kabler, og Rødt fremstår som en tydelig motstander av dagens kraftpolitikk, med ønske om makspris og regulering.
4 måneder siden
Rødt reagerer på NRKs dekning av strømprisdebatten, og mener NRK feilaktig fremstiller det som om det er enighet mellom partiene om kraftpolitikken. Rødt understreker at de har vært en konsekvent kritiker av liberaliseringen av kraftmarkedet og bygging av utenlandskabler, og at de ikke kan ta ansvar for de høye strømprisene. Partiet påpeker at viktige beslutninger tas i departementet, ikke i Stortinget, og at NRK har gitt feilaktig informasjon om partienes holdninger til både utenlandskabler og elektrifisering av sokkelen. Rødt mener NRK dekker over reelle politiske uenigheter.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot forslaget fra Rødt, Frp og Sp om å kutte utenlandskablene til Danmark. Forfatteren fremhever at kablene er avgjørende for å redusere utslipp, bevare natur, øke forsyningssikkerheten og sikre Norges inntekter. Å kutte kablene beskrives som å gjøre Norge til «Putins nyttige idioter» i en tid der Europa trenger samhold. Mindre samarbeid vil føre til økt naturnedbygging og klimagassutslipp, samt svekke Europas energiforsyning. Forfatteren oppfordrer til mer solidaritet med Europa og flere utenlandskabler.
2 måneder siden
Rødt lanserer forslaget «den lille blå» om makspris på strøm for å redusere kostnadene for husholdninger og næringsliv. De foreslår en nasjonal makspris på 35 øre per kWh før avgifter fra 2025, der kraftselskapene selger strøm direkte utenom strømbørsen. Rødt vil også innføre en "luksustakst" for de med høyt strømforbruk, beregnet ut fra boligens data. Partiet ønsker å reforhandle strømkabelavtalene med utlandet og mener makspris er bedre enn strømstøtteordninger. Kraftanalytiker Olav Botnen kritiserer forslaget og mener det vil stoppe oppgraderinger i kraftsektoren og det grønne skiftet.
4 måneder siden
Rødt-politiker Sofie Marhaug krever umiddelbar handling fra regjeringen for å få ned strømprisene. Hun mener det ikke holder at energiministeren bare uttrykker frustrasjon i media. Rødt fremmer et konkret forslag i Stortinget om å behandle Statnetts søknad om utenlandskabler til Danmark. De vil også stoppe bygging av nye kabler til Danmark når de eksisterende når sin tekniske levetid. Rødt mener dagens praksis begrenser offentlig debatt om nye utenlandskabler og at deres forslag vil bidra til å redusere strømprisene.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer den harde retorikken i den norske kraftdebatten, der politikere og lobbyister anklager meningsmotstandere for å være «Putin-vennlige», nasjonalister eller å spre «fake news». Det hevdes at tilhengere av dagens kraftsystem bruker slike merkelapper for å diskreditere kritikere, samtidig som de selv oppfordrer til en mer saklig og faktabasert debatt. Eksempler inkluderer anklager om «trumpisme» og sammenligninger med Putins retorikk. Forfatteren mener at denne polariserende retorikken undergraver muligheten for en konstruktiv samtale om Norges energipolitikk.
3 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen besøkte Kristiansand for å markere sin motstand mot nye strømkabler til utlandet. Hun mener at fornyelse av de eksisterende kablene er det samme som å bygge nye, og at dette fører til høyere strømpriser i Norge. Martinussen kritiserer dagens strømstøtteordning og mener at den ikke kompenserer tilstrekkelig for de høye prisene. Hun understreker at Sør-Norge har stor kraftproduksjon, men likevel høye priser på grunn av eksport. Rødt krever at Stortinget behandler saken politisk før de aktuelle landsmøtene, og ønsker en demokratisk kontroll over kraften med en makspris på strøm. Hun er også bekymret for konsekvensene for næringslivet.
2 måneder siden
Stortinget åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, begrunnet med flomdemping og akseptable miljøkonsekvenser. Miljøorganisasjoner og partier som Rødt, SV, Venstre og MDG protesterer, og mener vedtaket vil svekke vassdragsvernet. Høyre avviser kritikken og mener endringen er viktig for lavere strømpriser og oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Klima- og miljøministeren forsikrer at Arbeiderpartiet vil verne vassdragene, men Rødt mener politikere som støtter forslaget, viser udugelighet.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum i Fellesforbundet går kraftig ut mot Arbeiderpartiet i strømdebatten. Han støtter Senterpartiets krav om reforhandling av utenlandskabler, og krever at Norge melder seg ut av Acer. Eggum mener at strøm er en strategisk ressurs som ikke skal styres av markedskrefter, og at Norge må utfordre EU for å sikre lavere strømpriser. Han kritiserer regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener sentrale Ap-ledere ser på strøm som et hvilket som helst produkt i et marked. Striden kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Eggum mener også at 70% eksportkravet er uakseptabelt.