Artikkelen forklarer de nye reglene for kildesortering av tekstiler. Tekstiler deles inn i tre kategorier: brukbare klær, ødelagte tekstiler og restavfall. Brukbare klær, som kan ha mindre skader, leveres i klesreturcontainere.
Ødelagte tekstiler, som er rene og tørre, men ikke kan brukes lenger, leveres i grønne containere for gjenvinning. Undertøy, sokker, våte og skitne tekstiler skal kastes som restavfall.
Mye av det som samles inn i Norge sendes til utlandet for gjenbruk, spesielt til land med større second hand-markeder. De nye reglene for tekstilsortering er innført fra nyttår.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fra 1. januar er det innført et forbud mot å kaste tekstiler i restavfallet. Dette innebærer at alle kommuner og virksomheter nå er pålagt å samle inn tekstiler separat, med mål om å forberede dem for ombruk eller materialgjenvinning. For forbrukere betyr dette at tekstiler ikke lenger kan kastes i vanlig søppel, men må leveres på returpunkter og gjenbruksstasjoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere uttalt at det produseres, forbrukes og kastes altfor mye klær, og de nye reglene er et tiltak for å redusere dette problemet.
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 er det ikke lenger tillatt å kaste tekstiler i restavfallet. Alle kommuner og virksomheter må sørge for separat innsamling av tekstiler for ombruk eller materialgjenvinning. Omtrent halvparten av alle brukte tekstiler havner i søpla årlig. Klima- og miljøministeren har uttalt at det produseres og kastes altfor mye klær. Tekstilavfall skal samles inn via returpunkter eller gjenbruksstasjoner. Norsk tekstilgjenvinning i Sandefjord er Norges første anlegg for tekstil til tekstil-gjenvinning, og de forventer økt volum. Anlegget sorterer tekstiler etter kvalitet og farge, fjerner knapper og glidelåser, og bruker materialet til nye tekstiler eller brenning. De planlegger nå et fullskala sorteringsanlegg for å håndtere mer tekstilavfall.
3 måneder siden
Nye regler pålegger kildesortering av tekstiler i Norge, men det mangler effektive løsninger for gjenvinning. Selv om det er etablert egne containere for tekstiler, er det kun én bedrift som driver med tekstilgjenvinning. Mye av det innsamlede tøyet ender derfor opp med forbrenning, da markedet for gjenbruk er begrenset. Klima- og miljøministeren håper at den nye loven vil skape etterspørsel etter gjenvinningsbedrifter. Avfallsselskaper samarbeider med organisasjoner som Uff og Fretex for å sortere og gjenbruke klær, men en betydelig andel går likevel til forbrenning.
3 måneder siden
Fra nyttår er det forbudt å kaste tekstiler i restavfallet. Tøyposer er ikke egnet for innlevering av tekstiler til gjenvinning på grunn av fare for revning og spredning av fukt og mugg. I stedet skal man bruke plastposer som knytes godt igjen. Noen tekstiler, som undertøy, tynnslitte sokker og BH-er med spiler, er ikke egnet for gjenvinning og skal fortsatt kastes i restavfallet.
2 måneder siden
Regjeringen innførte 1. januar nye krav om sortering av tekstilavfall med mål om gjenbruk og gjenvinning. Kritikere påpeker at mangel på teknologi og marked fører til at det meste av avfallet likevel brennes. Renovasjonsbransjen beskriver situasjonen som utfordrende og kostbar, mens klima- og miljøministeren argumenterer for at det er en nødvendig investering i fremtidig ressursutnyttelse, selv om kun en liten andel kan gjenbrukes i dag. De økte kostnadene veltes over på forbrukerne.
2 måneder siden
Etter at det ble forbudt å kaste klær i restavfallet, har flere kommuner begynt å samle inn tekstiler. Likevel mangler mange en god gjenvinningsløsning, og klærne brennes. Klima- og miljøministeren oppfordrer kommunene til å finne løsninger, mens en klesforsker mener folk lures til å tro at klærne blir resirkulert. Hun mener mindre klesproduksjon er en bedre løsning. Norsk tekstilgjenvinning er det eneste anlegget i Norge, men også de brenner deler av tøyet.
19 dager siden
Ein klesforskar oppfordrar folk til å tenke seg om før dei gir bort klede, og heller finne måtar å bruke dei på nytt. Mye brukt tekstil hamnar i søpla eller eksporteres, og systemet er ikkje dimensjonert for mengden klede som kastast. Det er no ulovleg å kaste tekstiler i søpla, men mange kommunar manglar gode løysingar for dette. Studien viser at majoriteten av kasserte klede kunne hatt eit lengre liv. Løysinga er å redusere avfallsmengden ved å bruke kleda ein har.
3 måneder siden
Fretex Harstad har innført endringer i hvilke varer de tar imot, og slutter nå å akseptere blant annet bøker, malerier, bilder og mange typer leker. Dette har ført til reaksjoner blant kundene. Regionleder Wigdis Strøm Kalsås forklarer at endringene er en del av en langsiktig strategi for å redusere kostnader, da mange av de mottatte varene ikke er salgbare og må kastes. Fretex har vurdert hva som selger godt og hva som er økonomisk forsvarlig å bruke tid på. Selv om enkelte bøker fortsatt kan være relevante, er det mange leker som er ødelagte og må kastes. Fretex forstår at endringene kan skape frustrasjon, men understreker at de vil informere kundene så godt de kan.
1 måned siden
Montér lanserer et nytt og mer miljøvennlig gulvprodukt laget av resirkulerte jeans. Bakgrunnen for initiativet er klesindustriens store miljøavtrykk og økende tekstilavfall. Jeansgulvene produseres i Tyskland ved å kutte opp brukte jeans og presse dem sammen med naturlige materialer. Dette gir et slitesterkt, mykt og støydempende gulv som tåler mer enn vanlige gulv. Norsk Tekstilgjenvinning påpeker at mye tekstilavfall kan gjenvinnes med eksisterende teknologi, men at bedre sortering er nødvendig for å øke lønnsomheten.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan kvitte seg med juletreet etter jul. Det advares mot å brenne treet på grunn av giftige gasser og fare for pipebrann. De fleste kommuner tilbyr henting eller mottak av juletrær som hageavfall på gjenvinningsstasjoner. Oslo kommune har spesifikke hentedager i januar. Et bryggeri lager gin av juletrær, og tar imot trær eller barnåler. Det anbefales å sjekke lokale retningslinjer for avfallshåndtering.