Havisutbredelsen i Arktis har nådd sitt laveste nivå på fem år, ifølge forskere. En uvanlig kraftig reduksjon i isdekket i januar, tilsvarende et område på størrelse med Italia, bekymrer forskere ved Bjerknessenteret.
Spesielt Barentshavet og områdene nord for Svalbard har opplevd stor tilbakegang. Samtidig påpekes det at Framstredet har hatt mer is enn normalt.
Varmt atlanterhavsvann strømmer inn i Arktis, en prosess kjent som «Atlantifisering», som bidrar til reduksjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ekstrem vintervarme i Arktis vekker bekymring blant forskere, med temperaturer opptil 20 grader over normalen. Dette skyldes varmluft fra et lavtrykk over Island og økte temperaturer i det nordøstlige Atlanterhavet. Arktis varmes opp nesten fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og forskere frykter at sommerisen kan forsvinne i løpet av de neste to tiårene. En studie viser at selv drastiske kutt i klimagassutslippene ikke vil forhindre at sommerisen i Arktis forsvinner. Klimaforskere understreker at det haster med å redusere klimagassutslippene for å begrense oppvarmingen.
1 måned siden
EU-forskere rapporterer om rekordlite sjøis i Arktis og Antarktis i februar, samtidig som måneden var den tredje varmeste som er registrert globalt. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 1,59 grader høyere enn i førindustriell tid. I Arktis var sjøisen rekordlav, mens også Antarktis hadde svært lite is. Nord-Norge var blant områdene i Europa med uvanlig høye temperaturer. Årets første måned slo også varmerekorden for januar for andre år på rad, til tross for værfenomenet La Niña.
1 måned siden
Februar 2024 førte til 99 varmerekorder i Norge, selv om Svalbard ikke nådde rekordnivåer. Spesielt Nord-Norge opplevde store temperaturavvik, med 7–8 grader over normalen. I Tromsø var gjennomsnittstemperaturen over null for fjerde gang siden 1921, noe som gjør årets februar til den nest varmeste som er registrert. Siden 1979 har Arktis mistet sjøis tilsvarende Grønlands areal, og 2025 ligger an til å bli et bunnår for vinterisen i Arktis.
2 måneder siden
EU-forskere rapporterer at den globale temperaturrekorden for januar er slått for andre år på rad, til tross for det kjølende værfenomenet La Niña. Snittemperaturen var 1,75 grader over førindustrielt nivå. Flere områder opplevde unormalt høye temperaturer. I Norge ble det satt varmerekord i fjellet. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for utslippskutt. Havtemperaturene var også høye, og Arktis hadde lite sjøis.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om uvanlig mildvær i Sør-Norge, med fem dager på rad over null grader i høyfjellet, noe som aldri har skjedd i januar tidligere. Flere målestasjoner har også satt nye varmerekorder for måneden. Det milde været fører til mindre snø og kan påvirke dyre- og planteliv negativt, da naturen kan begynne å tro at det er vår. Samtidig meldes det om farevarsel for snø på deler av Østlandet og et lavtrykk som kan gi vind og nedbør i Sør-Norge mot helgen. Meteorologer forventer flere slike mildværsperioder i fremtiden, og at de vil bli hyppigere og varmere.
2 måneder siden
Uvanlig høye temperaturer har blitt målt flere steder i Nord-Norge i februar, med ny varmerekord på Andøya hvor det ble målt ni grader. Svein Spjelkavik forteller at han aldri har opplevd lignende temperaturer på denne tiden av året. Værmelder Eli Kari Gjengedal understreker at slike kraftige rekorder er urovekkende og mener det er et tegn på klimaendringer. Uværet har ført til stengte veier og avlyste møter, og den hyppige vekslingen mellom vinter og mildvær skaper utfordringer for mange. Gjengedal mener klimaforskernes beregninger stemmer og at situasjonen er et tegn på en klimakrise.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om en uvanlig mildværsperiode i høyfjellet i Sør-Norge. For første gang er det registrert fem dager på rad med døgntemperaturer over null i januar. Flere fjellstasjoner opplever rekordlite snø for denne tiden av året. Det er også satt rekorder for både antall dager på rad og middeltemperatur ved de høyestliggende stasjonene. Instituttet bekrefter at det er første gang de registrerer en 5-døgns middeltemperatur over 0 grader i januar for fjellstasjoner over 1250 meter.
1 måned siden
FN slår alarm om rekordhøy smelting av isbreer globalt, hvor de siste seks årene har vært de verste. Siden 1975 har breene mistet 9000 milliarder tonn is, noe som truer vannforsyningen i Asia og bidrar til økt havnivå. Alpene har opplevd størst reduksjon siden 2000. I Norge har flere breer forsvunnet, og Breifonn er i ferd med å dø ut. FN har erklært 2025 som det internasjonale året for brebevaring for å øke oppmerksomheten rundt problemet.
2 måneder siden
Reingjetere i fjellene rundt Lom har opplevd at snøen har smeltet bort i januar, noe de aldri har sett før. Klimaforsker Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt reagerer også på bildene fra høyfjellet, og sier at dette er uvanlig. Hun forklarer at det har vært plussgrader og snøsmelting gjentatte ganger i januar, og knytter dette til klimaendringer. Samtidig er det ekstremt høy magasinfylling på grunn av en svært våt høst, ifølge pressetalsperson Lars Magnus Günther i Statkraft. Reineierne i Jotunheimen er spent på hvordan resten av vinteren kommer til å se ut, da det er vanskelig å komme frem til reinflokken med snøscooter.
15 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.