Syrisk etterretning iverksatte en operasjon for å overvåke journalister i Europa etter avsløringer om ulovlig våpeneksport. Dokumenter funnet i Damaskus viser at regimet anså journalistisk arbeid som spionasje.
Etterretningstjenesten anklaget journalister for å samarbeide med vestlige etterretningsbyråer. Assad-regimet er anklaget for å ha drept 181 journalister siden 2011, og for omfattende tortur og forsvinninger.
Dokumentene avslører også et nettverk av internasjonale presseorganisasjoner som samarbeider med de syriske journalistene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
1 dag siden
Konfidensielle politidokumenter avslører Kinas metoder for å undertrykke kritikere i inn- og utland. Over 100 ofre på fem kontinenter deler sine historier om press og overvåkning.
4 måneder siden
Massegraver i Syria avslører et «dødsmaskineri» under Bashar al-Assads regime, ifølge folkerettsjurist Stephen Rapp. Rapp, som tidligere har jobbet med krigsforbrytelser i Rwanda og Sierra Leone, besøkte nylig massegraver utenfor Damaskus og anslår at over 100.000 mennesker ble torturert og drept der de siste 15 årene. Han sammenligner grusomhetene med nazistenes handlinger og beskriver et system der mange ulike aktører var involvert i drapene og skjulingen av lik. Satellittbilder bekrefter omfattende gravearbeid ved massegravene fra 2012. Vitner forteller om hvordan lik ble fraktet til massegravene i kjølebiler under streng bevoktning.
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet falt, ble fanger ved Sednaya-fengselet frigitt, og etterlot seg dokumenter som avslører grusomme detaljer om tortur og henrettelser. Sivile leter etter savnede i fengselet og i dokumentene, mens Amnesty International bekrefter at funnene stemmer overens med tidligere rapporter. Det er funnet lister over henrettelser, og det avsløres at ukentlige massehenrettelser, kalt «fester», fant sted. Dokumentene er viktige for å holde ansvarlige for overgrepene og for å gi svar til familiene til de savnede. Det gjenstår fortsatt mye arbeid med å dokumentere grusomhetene.
1 måned siden
Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) rapporterer at 1068 sivile er drept av sikkerhetsstyrker og allierte grupper i angrep vest i Syria. Kampene startet etter et angrep på en regjeringspatrulje i landsbyen Beit Ana, der 13 soldater ble drept. Nasser Zidane fra myndighetenes mediekontor i Latakia beskriver angrepene som planlagte og koordinerte. Kampene har involvert syriske sikkerhetsstyrker og alawitt-grupper, og flere hundre av de drepte sivile skal være alawitter. Alawittene er en religiøs minoritet i Syria. Forsvarsdepartementet i Damaskus kunngjorde mandag at operasjonen i kystområdene er avsluttet.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet av opprørere søndag, er tusenvis av fanger frigitt fra syriske fengsler, inkludert det beryktede Sednaya-fengselet. Amnesty og andre organisasjoner har tidligere rapportert om omfattende henrettelser og tortur i fengselet, der titusener skal ha mistet livet siden 2011. Mange av de frigjorte fangene er sterkt traumatiserte, og det pågår søk etter hemmelige rom som kan skjule flere fanger. Bilder og videoer fra fengslene viser grusomme torturmetoder, som en «jernpresse» brukt til henrettelser. Hendelsene har vekket sterke reaksjoner internasjonalt, og mange pårørende håper fortsatt på gjenforening med savnede.
1 måned siden
Syriske sikkerhetsstyrker har iverksatt en militæroperasjon i Latakia og naboprovinser etter et bakholdsangrep fra Assad-lojale styrker. Sikkerhetsstyrkene anklages for å ha likvidert over hundre sivile, hovedsakelig alawitter. Eksilgruppen SOHR melder om minst 229 drepte i kampene, inkludert sivile, sikkerhetsstyrker og væpnede menn. Myndighetene erkjenner enkelte «krenkelser», men avviser at sivile er drept av deres styrker. Det nye regimet, ledet av tidligere islamistopprørere, har lovet å beskytte minoriteter, men situasjonen er spent og mange frykter sekterisk vold.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
Syriske myndigheter har pågrepet nærmere 300 personer i en aksjon rettet mot Assad-lojale. Arrestasjonene skjer etter at en opprørsallianse under ledelse av islamistgruppen HTS styrtet Assad-regimet for tre uker siden. Det nye regimet har intensivert arbeidet med å styrke kontrollen over landet, og har iverksatt en operasjon mot Assad-lojale militsgrupper. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er de pågrepne fra flere byer og inkluderer informanter, proiranske militskrigere og militære. Det statlige syriske nyhetsbyrået Sana har bekreftet arrestasjonene, men ikke antallet.
4 måneder siden
Den walisiske journalisten Jeremy Bowen, med lang erfaring fra konfliktområder, beskriver Sednaya-fengselet i Syria som det verste han har sett. Fengselet, som ble frigjort etter at Assad-regimet ble styrtet, sammenlignes med konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det beskrives som et tortursenter der frykten for henrettelse var en sentral del av regimets undertrykkelse. Ifølge Amnesty har opptil 13 000 mennesker blitt henrettet uten rettssak i Sednaya mellom 2011 og 2015. Vitner har rapportert om funn av lik, skjeletter og klær i fengselet etter frigjøringen.