PST har publisert en ny trusselvurdering som fremhever risikoen for terrorangrep mot folkemengder i Norge. Både ekstreme islamister og høyreekstremister anses som de største trusselaktørene, og PST følger med på flere personer de frykter kan utgjøre en fare.
Trusselvurderingen peker på sårbare mål som sportsarrangementer, kjøpesentre og kollektivtransport.
PST er bekymret for en økende interesse for bruk av droner og 3D-printede våpen i terrorangrep, og iverksetter tiltak som spenner fra forebyggende samtaler til pågripelser for å forhindre terror.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
PST har publisert en ny trusselvurdering som fremhever risikoen for terrorangrep mot folkemengder i Norge. Ekstreme islamister og høyreekstremister utgjør de største truslene, og PST følger med på flere personer de anser som potensielle terrorister. Disse personene er av ulik alder og befinner seg forskjellige steder i landet. PST vurderer ulike tiltak, fra forebyggende samtaler til pågripelser, for å hindre terror. Arrangementer som sports- og musikkarrangementer, kjøpesentre og kollektivtransport er sårbare mål. PST er også bekymret for økende interesse for bruk av droner og 3D-printede våpen i terrorangrep, samt kjøretøy.
2 måneder siden
PST har publisert en ny trusselvurdering som fremhever risikoen for terrorangrep mot folkemengder i Norge, spesielt ved arrangementer og offentlige steder. Ekstreme islamister og høyreekstremister utgjør de største truslene, og PST følger med på flere personer, inkludert et økende antall unge, som de anser som potensielle terrorister. Tiltakene varierer fra forebyggende samtaler til pågripelser. PST peker på sports- og musikkarrangementer, kjøpesentre og kollektivtransport som sårbare mål, og bemerker en økende interesse for bruk av droner og andre teknologiske hjelpemidler i terrorangrep.
2 måneder siden
I den nye trusselvurderingen fra PST, E-tjenesten og NSM fremgår det at truslene fra statlige aktører mot Norge er mer omfattende og uforutsigbare enn på mange tiår. PST-sjef Beate Gangås peker på en negativ utvikling i 2024, med økt russisk sabotasje i Europa og høyere terroraktivitet fra ekstreme islamister. Rapporten anser russisk sabotasje mot Norge som sannsynlig, rettet mot å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen. Kina forventes også å øke sine digitale påvirkningskampanjer. PST vurderer politisk motivert vold som mulig i 2025, og ser trusselen fra ekstrem islamisme som mest alvorlig. Cyberangrep er vanskeligere å spore, noe som gjør det vanskelig å fastslå statlig involvering.
2 måneder siden
Sikkerhetstjenestene rapporterer om et stadig mer komplisert trusselbilde for Norge. Russland pekes ut som en sentral aktør, og PST vurderer det som sannsynlig at russisk etterretning vil forsøke å utføre sabotasjeaksjoner mot norske mål i 2025. I tillegg øker faren for terrorhandlinger fra ekstreme islamister, og etterretningstrusselen fra Kina er økende. Samarbeidet mellom autoritære regimer som Russland, Kina, Nord-Korea og Iran forverrer situasjonen. Artikkelen understreker behovet for å styrke forsvar, politi og sikkerhetstjenester, samt øke motstandsdyktigheten i det sivile samfunnet.
1 måned siden
Artikkelen understreker at ekstremisme er en alvorlig trussel mot demokratiet, med terrorangrepene i Norge som tragiske eksempler. Regjeringen har presentert en stortingsmelding om forebygging av ekstremisme, inkludert etableringen av et nasjonalt senter for å støtte kommuner og enkeltpersoner i å identifisere og håndtere radikalisering. PST er bekymret for at stadig yngre personer radikaliseres via digitale plattformer. Artikkelen fremhever viktigheten av å bygge en demokratisk motstandskraft mot hatefulle ideologier og sikre at alle kan leve trygge liv, og understreker at forebygging, tidlig innsats og fellesskap er avgjørende for å hindre ekstremisme og utenforskap.
1 måned siden
PST melder at de ikke har konkrete angrepsplaner mot årets Pride-feiringer, men forventer trusler og hatefulle ytringer, særlig i juni. Trusselbildet for LHBT+-arrangementer er uendret fra i fjor, selv om PST har sett en nedgang i antall trusler. Ekstreme islamister og høyreekstremister anser LHBT+ som en del av sitt fiendebilde. PST vurderer terrortrusselnivået i Norge som moderat. De ser at ekstreme islamister oftest rammer tilfeldige sivile, men at jødiske og israelske mål har hatt økt fokus de siste årene.
1 måned siden
PST vurderer at trusselbildet mot Pride-arrangementer og LHBT+-samlinger er uendret fra i fjor, men forventer fortsatt trusler og hatefulle ytringer. Selv om det ikke er konkrete indikasjoner på planlagte angrep, inngår LHBT+ i fiendebildet til både ekstreme islamister og høyreekstremister. PST understreker at de færreste trusler har reell voldsintensjon, men at terrortrusselnivået i Norge vurderes som moderat, hvor trusselen fra ekstreme islamister anses som mest alvorlig. De to siste årene har ekstrem islamistisk propaganda fokusert på å hevne det de opplever som vestlig støtte til israelsk krigføring i Gaza, noe som har ført til økt angrepsaktivitet mot jødiske og israelske mål.
2 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter ideologisk motiverte skoleskytinger i Norge, etter hendelsen i Sverige. PST har fokusert på dette fenomenet de siste årene, da skoleskytinger i utlandet ofte er knyttet til ekstrem ideologi. PST har hatt møter med Kunnskapsdepartementet for å forebygge slike hendelser, og understreker viktigheten av at lærere og foreldre varsler ved mistanke om radikalisering. PST mener dette er et felles samfunnsansvar.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.